Najavljena izložba Tragom hrvatske baštine – Otvorenje izložbe uveličat će 200 sudionika iz cijele Hrvatske uz izravan prijenos

Najavljen je i izravan internet prijenos otvorenja izložbe, na portalima PodUckun.net, Torpedo.media, Tunera.info i Lanterna.news uz tehničku podršku tvrtke Pro rec iz Matulja, zahvaljujući kojima će i publika koja nije u mogućnosti prisustvovati imati priliku popratiti ovo događanje.

Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

Rijeka – 23757 kilometara prijeđenih u automobilu, više od 200 sudionika, 22 izabrane fotografije, jedna Internet stranica i tri koautora štura su brojčana statistika projekta ‘Tragom hrvatske baštine’ koji je predstavljen danas u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Prema riječima autora Marka Gracina i Slavice Mrkić Modrić uz asistenciju Žakline, na 22 fotografije koje će biti predstavljene javnosti 12. ožujka u 19 sati prikazani su neki od tradicijskih običaja Hrvatske. Cilj je izložbe odati počast svima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i onima koji su Rijeci dali dio sebe. Izložbom, svojevrsnom običajnom „slikovnicom“, želi se pokazati da ovaj grad lukom različitosti čine svi koji su u nju tijekom stoljeća dolazili donoseći sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, stvarajući tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku.

Konferenciji su, uz ravnateljicu Muzeja Nikolinu Radić Štivić, te autore, nazočili i predstavnici triju društava, neki od aktera ove fotografske izložbe: Velimir Piškulić i Đurđica Krišković iz novljanskog KUD-a Ilija Dorčić, Marijan Orlić i Indira Justinić, predstavnici KD-a Sveti Juraj iz Krasa te u ime Žejanskih zvončara Helena i Anamarija Doričić. Svi oni istaknuli svoje posebnosti i običaje koje njeguju stoljećima, čiji će se djelić raskoši moći vidjeti i ovog četvrtka u Guvernerovoj palači.

– Jedan banalan razgovor u večernjim satima, u kojem se ispostavilo da unatoč činjenici da je Marko prošao pola svijeta ne poznaje vlastitu domovinu, bio je svojevrsni motiv za početak putovanja upoznavanja domovine. I nakon tjedan dana krenuli smo uzduž i poprijeko po Hrvatskoj na kojem smo ukupno napravili 23757 kilometara. Na izložbi će se naći 22 fotografije, od toga 19 fotografija KUD-ova, jedno uprizorenje legende o Picokima iz Đurđevca i konjogojska udruga Koška. Među 22 fotografije nalazi se puno običaja i događanja koji su na listi UNESCO-a ili Hrvatske kulturne nematerijalne baštine, a ima i onih, koji su se eto nama svidjeli i koji nisu na nijednoj listi, al je bitno da su na našoj. Voljela bi napomenuti da smo ovaj projekt financirali Marko, Žaklina i ja sami, a kad smo došli do završnice krenuli smo u potragu za ljudima koji će nam pomoći realizirati ovu izložbu, dodala je Mrkić Modrić te napomenula da će na izložbi sudjelovati više od dvjesto čuvara hrvatske kulturne baštine, što znači da će biti pjesme, plesa i veselja.

– Ovim putem htio bi se u ime autorskog tria zahvaliti našim sponzorima i pokroviteljima, a to su Hrvatska turistička zajednica, gradovi Lošinj, Krk, Novi Vinodolski i Bakar te općine Dobrinj i Matulji. Zatim tvrtke Jadrolinija, Jadran galenski laboratorij, Dezinsekcija, Studentski centar Rijeka, Darma i Fun hosteli, TTO Thermotechnik, Maraska, Jamnica, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Lučka uprava Rijeka, Udruga Palentar te medijski pokrovitelji iz regionalne informativne mreže predvođen s portalom Torpedo.media te Novi list uz naravno zahvalu muzeju koji nas je ugostio, dodao je Marko Gracin.

Najavljen je i izravan internet prijenos otvorenja izložbe, na portalima Torpedo.media, PodUckun.net, Tunera.info i Lanterna.news uz tehničku podršku tvrtke Pro rec iz Matulja, zahvaljujući kojima će i publika koja nije u mogućnosti prisustvovati imati priliku popratiti ovo događanje.

Ravnateljica je, između ostalog istaknula da, s obzirom na novonastalu situaciju, povezanu s pojavom korona virusa, a u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 9. ožujka 2020., apelira na posjetitelje da se pridržavaju uputa koje daje Stožer. S obzirom na činjenicu da se situacija mijenja iz sata u sat u slučaju da Županijski stožer civilne zaštite i nadležni Zavod za javno zdravstvo odluče drugačije o tome će biti obaviješteni sudionici i posjetitelji.

Kako je istaknuto na današnjoj tiskovnoj konferenciji, na samoj izložbi bit će prikazan samo dio materijala koji je izrađen za potrebe ovog projekta, a ostatak priče bit će dostupan na Internet stranici www.bastina.hr koja čini ovaj projekt dostupnim svim ljubiteljima baštine.

Izložba će biti otvorena do 9. travnja 2020., a samo otvorenje uveličat će nastup svjetski priznatog gitariste Damira Halilića Hala.

error: Content is protected !!