Najavljena izrada projektne dokumentacije za Dom Lisinu, prihvaćen rebalans i odbijeno povećanje vrijednosti boda komunalne naknade

– Sjednica skupštine Nove Liburnije sazvana je za 6. studenog, na kojoj će se donijeti odluka pri čemu valja naglasiti da odlučujući glas ima grad Opatija s obzirom na to da ima 75% dionica. Mi sa svojih par posto nemamo što pregovarati i ono što grad Opatija odluči tako će i biti, kazao je Ćiković.

– S obzirom na naš skroman udio u dionicama tvrtke Nova Liburnija doo. koja drži 75 tisuća dionica LRH, te bi u slučaju da se prihvati ponuda Novoj Liburniji bio uplaćen iznos od 360 milijuna kuna. Od ovoga općini pripada 5,2 milijuna kuna. Sjednica skupštine Nove Liburnije sazvana je za 6. studenog, na kojoj će se donijeti odluka pri čemu valja naglasiti da odlučujući glas ima grad Opatija s obzirom na to da ima 75% dionica. MI sa svojih par posto nemamo što pregovarati i ono što grad Opatija odluči tako će i biti, kazao je Ćiković.

Matulji – Črna maća, zaštićenog krajobraza Lisina, ali i cijelog ‘gornjeg kraja’, planinarski dom na Lisini, prema riječima općinskog načelnika Maria Ćikovića uskoro bi trebao krenuti u obnovu, za početak s rješavanjem papirologije. Raspravu i buduće planove za ovaj objekt, koji je brojnim stanovnicima Liburnije sinonim lošeg gospodarenja javnom imovinom, potaknula je rasprava prilikom donošenja rebalansa proračuna u kojem je predviđeno 150 tisuća kuna za uređenje prizemne prostorije i izgradnju septičke jame.

– Društvo Lisina Adventure pričala je o tome kako su stalno na Lisini i kako rade na tome da se Lisini drži u redu te da su gore iz sigurnosnih razloga te pomažu carini i policiji. Da bi čim prije omogućili smještaj odlučili smo postaviti kvalitetan biodisk za cca. 150 ljudi te bi uredili podrum. Ukoliko bi dom uređivali u postojećim gabaritima mogli bi brzo krenuti u rješavanje , a ako bi tražili dizanje kata što je omogućeno u prostornom planu, morali bi čekati jer je dom smješten na granici dvije katastarske općine pa se ta papirologija još treba srediti. S obzirom na to da će cijelu zimu netko biti gore, ovi radovi ne bi škodili, istaknuo je općinski načelnik Mario Ćiković nakon odbijanja amandmana koji je podnio Željko Grbac.

Željko Grbac

– Da se razumijemo nemam ništa protiv društva Lisina Adventure niti protiv njihovih patroliranja po Lisini. To su dragovoljci, dok bi ih netko mogao nazvati i paravojskom, ali ja neću. To su nekakvi entuzijasti, i ne mislim se baviti s time što ih vodi u toj priči…. Ali ono što me osobno smeta je princip, ajmo nešto napraviti pa ćemo se prilagođavati tome. Mislim da svaka stvar mora imati svoj red. Od ideje što hoću i kako hoću i to je jedini način da se racionalno koriste sredstva kojih je iz godinu u godinu sve manje. Po meni bi bilo bolje da dobiju montažni objekt za korištenje, a da ne diraju sadržaj planinarskog doma. Jer kad jednom uvalite nekog podstanara vrlo ga je teško iseliti. Jer, što će biti s tom konobom? Da će to možda u budućnosti biti kotlovnica, a mi smo unutra upucali 100 tisuća kuna. I ostat ću suzdržan kod glasanja o rebalansu proračuna, rekao je Grbac.

– Po meni je neozbiljno da 150 tisuća kuna dajemo za Lisinu, a za tri mjeseca ćemo staviti u proračun sredstva za projekt. Trebali smo malo ozbiljnije ovome pristupiti, dodao je Grgurić i napomenuo da će podržati rebalans.

– Ti novci se neće ulagati u nikakvo opremanje već isključivo u zatvaranje objekta. Da se stave metalna vrata i rešetke na prozore. Da se objekt ne devastira te da se u konobi mogu odložiti stvari – od udruge do policije, kazao je Juračić.

Matuljski vijećnici odbili su povećanje vrijednosti boda komunalne naknade u iznosu od 15% u odnosu na dosadašnju koja je iznosila 4 kune, dok je po novom izračunu trebala iznositi 4,60 kuna.

Rasprava o Lisini okončana je povlačenjem amandmana od strane Željka Grbca, a sredstva za ‘micanje s mrtve točke’ osigurana su donošenjem rebalansa proračuna. Nakon donošenja rebalansa, proračun općine Matulji povećao se za nešto više od 3,2 milijuna kuna ili 3,1% u odnosu na važeći te ukupno iznosi 110.175.160,72 kuna. Također, vijećnici su izglasali i novu odluku o zaduženju za Energetsku obnovu javnih zgrada (zgrada Općine, zgrada osnovne škole u Matuljima, zgrada osnovne škole i vrtića u Jušićima i vrtića u Rukavcu) te za sanaciju odlagališta otpada Osojnica, tj. projekte koji su sufinancirani iz EU sredstava. Troškovi po novo predloženim uvjetima kreditiranja bili bi ukupno niži za gotovo 400 tisuća kuna.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net