Najavljena komemoracija Lipa pamti: Ove nedjelje ponovo se sjećamo tragedije u Lipi @ Matulji

ARHIVA

ARHIVA

U obilježavanje 73. obljetnice masakra nad mještanima Lipe aktivno se uključio i Spomen muzej Lipa, koji će 27. travnja organizirati posjet učenika osnovnih škola memorijalnom centru, a prije same komemoracije 30. travnja, u 16 sati, održati otvorenje ilustrirane izložbe o stradanju Lipe.

Matulji – Komemorativni skup Lipa pamti, koji će se održati u nedjelju 30. travnja, kao sjećanje na tragediju velikog broja Lipljana pogubljenih tog istog datuma 1944. godine, najavljen je jučer na tiskovnoj konferenciji u uredu matuljskog načelnika.

– Skup će početi u 17 sati ispred Spomen muzeja Lipa pamti, gdje će se okupiti i vijence položiti predstavnici Mjesnog odbora, Općine Matulji, Primorsko-goranske županije, UABA Liburnije, SABA PGŽ, te drugi uzvanici, načelnici i gradonačelnici. U programu koji će moderirati Ernest Marinković, sudjelovat će KUD Učka Matulji, a nastupit će i mlada glazbenica Karla Pupis, potomka Lipljana stradalih u masakru 1944. godine, istaknula je zamjenica načelnika Eni Šebalj.

lipa pamti tiskovna 2017

Nakon početnog dijela, komemoracija će se uputiti prema spomeniku stradalim mještanima Lipe, gdje će se također položiti vijenci i održati prigodni govori. Kako je istaknula Šebalj, cilj svih napora uloženih proteklih godina u obnovu muzeja Lipa bio je izgraditi ovo mjesto kao „školu mira“ koja će okupljati mlade ljude, učenike i studente iz čitave Hrvatske i prenositi iskustva i tragičnu sudbinu mjesta Lipa, kako se ona nigdje i nikad ne bi ponovila.

– Pozivamo stoga sve građane Matulja, i okolnih mjesta, da se pridruže komemoraciji i poklone žrtvama koje su svoje živote dali da za ovo što mi danas imamo, kazao je načelnik Mario Ćiković.

Predsjednik županijskog saveza antifašista Dinko Tamarut dodao je kako je svih godina otkako se održava komemoracija, primarna želja svih koji su u nju uključeni stvoriti od Lipe mjesto gdje se govori o miru i upozorava na stranšne posljedice rata.

U obilježavanje 73. obljetnice masakra nad mještanima Lipe aktivno se uključio i Spomen muzej Lipa, koji će 27. travnja organizirati posjet učenika osnovnih škola memorijalnom centru, a prije same komemoracije 30. travnja, u 16 sati, održati otvorenje ilustrirane izložbe o stradanju Lipe.

– Izložbu smo nazvali kao i komemoraciju, Lipa pamti, a temelji se na iskustvu, kulturi i životu mjesta Lipa koji je u jednom trenutku naprasno prekinut. Izložba priča tragične sudbine poginulih, ali i iskustva preživjelih mještana čijim je nadljudskim trudom Lipa obnovljena i danas živi. Uvod u izložbu dat će mladi Lipljani, četvrta generacija preživjelih mještana, a drugi dio izložbe koji govori o patnji i stradanju ljudi će pogledati sami, jer takve je tragedije nemoguće opisati i prepričati, kazala je kustosica Vana Gović, dodavši da će izložba ostati otvorena do 18. svibnja.

Predsjednica MO Lipa Đeni Šamanić istaknula je kako će se sveta misa na dan komemoracije održati u 12 sati, te da su mještani Lipe ponosni što se već 73 godine čuva i na ovaj način komemorira, ali i prenosi mladima sjećanje na njihovu tragediju. Predsjednik UABA Liburnije Branko Afrić dodao je kako će antifašisti vijence postaviti i na spomenik palim borcima, kojih je s područja Lipe bilo devetnaest.

Davor Žic / PodUčkun.net