Najavljena likovna manifestacija ‘Mandrać – Mandracchio 2017’ @ Volosko

Mandrać 2017. posvećen je 160. obljetnici rođenja znanstvenika Andrije Mohorovičića, a organizatori se nadaju da će njegov rad, život i djelo inspirirati umjetnike koji budu stvarali u Voloskom, istaknuli su organizatori.

Volosko – 32. put zaredom, Volosko će se ovog vikenda pretvoriti u najveći atelje na otvorenom, a skalini, kale, klupice, veli mul i Mandrać bit će pod opsadom brojnih umjetnika na još jednom izdanju likovne manifestacije “Mandrać – Mandracchio 2017.″.

Ususret Mandraću jučer je u restoranu Mili održana tiskovna konferencija na kojoj su v.d. ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos, predstavnica Zajednice Talijana Opatija Norma Tuliak Srbulj, Odisej Kurilić, predsjednik MO Volosko te akademski slikar i predsjednik ocjenjivačkog žirija Claudio Frank najavili ovogodišnji program.

Program počinje u subotu 26. kolovoza, kada nam je na rasporedu ‘Mali Mandrać 2017’.

Mali Mandrać, na kojem slikaju djeca do 14 godina podijeljeni u dvije grupe, održat će se u subotu, a glavni organizator je Zajednica Talijana Opatija, čija je predstavnica Norma Tuliak Srbulj najavila kako će deset najboljih malih umjetnika i ove godine nagraditi s poklon bonovima Knjižare i papirnice Melior, dok će svi mališani na dar dobiti majicu i priznanje za sudjelovanje.

– Prijave su u subotu od 9 do 12 sati, nastup uličnih svirača predviđen je u 10 sati, a od 11 do 12:30 sati zakuska za male sudionike koju će pripremiti Pizzeria Moho i slastičarnica KaoKakao. U 12.30 sati na rasporedu je dječja kazališna predstava ”Puž“ u izvedbi kazališta Mala scena iz Zagreba, dok je proglašenje nagrađenih i dodjela nagrada na rasporedu u 14 sati, istaknula je Tuliak Srbulj te uputila poziv svim mladim slikarima da dođu u što većem broju.

Na tirabarkama s početkom u 19:30 sati, tradicionalni koncert i aukciju slika održat će Claudio Frank, koji će nastupiti u pratnji kćerke Esperanze (violina) i Natalije Maričeve (glasovir). Tom prilikom Claudio se prisjetio samih početaka ove manifestacije kao i ljudi koji su s njim krenuli u organizaciju.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju 27. kolovoza, umjetnici će slikati na otvorenom te izložiti svoje radove, koji će se ocjenjivati u nekoliko kategorija (profesionalna, studentska i opća skupina za likovne radove te fotografija). Prijave su od 9 do 12 sati, a svečana dodjela nagrada u 19 sati. Najbolje radove izabrat će Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu akademski slikar Claudio Frank koji je i predsjednik žirija, Brigita Jenko, povjesničarka umjetnosti iz Slovenije te Margita Cvijetinović, povjesničarka umjetnosti iz Rijeke.

– Prošle godine na Mandraću se okupilo stotinjak sudionika, a ove godine očekujemo još veći odaziv. Mandrać se doista pokazao kao odskočna daska, posebno za mlade umjetnike. U razgovoru s Radovanom Kunićem, čija se izložba može pogledati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, mogu reći da sudjelovanje na ovoj manifestaciji svakom umjetniku puno znači, dodala je Krmpotić Kos.

Novost ovogodišnjeg Mandraća je i suradnja s galerijom Gal s izložbom „Akvizicije galerije Gal“ koja će se moći pogledati od 10 do 23 sata u istoimenoj galeriji.

Od 17 do 19 sati predviđen je nastup uličnih svirača po Voloskom, dok će u 19:30 sati nastupiti ZM Loose Trio u sastavu Zoran Majstorović (el.gitara, oud), Bojan Skočilić 8kontrabas) i Alex Brajković (bubnjevi), nakon čega slijedi druženje s umjetnicima. pokraj galerije Gal.

– Izložbu pod nazivom „Akvizicije galerije Gal“ na kojoj ćemo moći pogledati posebno odabrana umjetnička djela hrvatskih umjetnika, koje marljivo i s posebnom predanošću prikuplja i čuva ova ugledna umjetnička galerija na području Liburnije. U novoj i posebno za ovu prigodu postavljenoj izložbe bit će osigurano i stručno vodstvo u nedjelju, 27. kolovoza od 10 do 23 sata. Vjerujemo kako ćete uživati u ovom osebujnom i umjetničkom prostoru koji oblikuje originalni umjetnički šarm Voloskog, istaknula je Gabrijela Krmpotić Kos.

– Naša želja je zatvoriti ulicu Andrije Mohorovičića naredne godine te umjesto automobila postaviti male štandove s prigodnim asortimanom te time oplemeniti samu ponudu, kazao je Kurilić te dodao da je Mjesni odbor podržao niz jazz koncerata koji su održani u posljednje vrijeme u Voloskom.

Organizator Mandraća je Hrvatski muzej turizma, suorganizatori su Zajednica Talijana Opatija i Mjesni odbor Volosko, pokrovitelj je Grad Opatija, a pomogli su i sponzori s područja Opatije i Voloskog.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!