Najavljena Markova i 1.maj @ Veprinac

Arhiva Liburnija.net

Arhiva Liburnija.net

U nastavku teksta provjerite što su sve pripremili organizatori iz Kulturnog društva Leprinac za ovogodišnje obilježavanje Markove i 1. maja.

Veprinac – Ovogodišnja proslava Markove započinje 25. travnja – na dan svetkovine svetog Marka evanđeliste sa svečanom svetom misom, u 18 sati, na kojoj će prisustvovati cijeli opatijski dekanat uz pratnju crkvenog zbora Sv. Marka Evanđeliste.

U subotu 27. travnja Markova se nastavlja na uobičajenom mjestu u Starom gradu, ali je po svom pogramu, ove godine, puna novosti.

– Ove godine proslava započinje nešto ranije, u 14.30 sati, otvorenjem ”Malog sajma“ s autohtonim proizvodima i otvorenjem izložbe ”100 let škole va Leprince“ koja se ponavlja iz studenoga prošle godine obzirom da je bila postavljena samo jednu večer i da ju nisu uspjeli svi pogledati. Kroz popodnevne sate, na školskom igralištu područne škole Veprinac, udruga Varuna, organizira dječju likovnu radionicu, a koji radovi će biti izloženi pa će se na kraju programa izabrati najljepši crteži a pripremljene su i skromne nagrade za prva tri mjesta. Kako Markova ove godine počinje ranije i ima dovoljno sadržaja, htjeli smo privući građane Opatije da mogu organizirano pješke doći u Veprinac i provesti s obitelji ili prijateljima jedno lijepo popodne u Veprincu. Opatijski planinari zajedno sa nekoliko srednjoškolaca opatijske Gimnazije Eugena Kumićića voditi će sve zainteresirane ”šetače“ i planinare ali i sve one koji vole rekreaciju i prirodu pješke do Veprinca, poručili su organizatori iz Kulturnog društva Leprinac.

Polazak je u 13 sati sa opatijske Slatine (kod fontane) i prema odazivu mogu se formirati dvije skupine, jedna koja će poći ”po Krasi“ a druga ”po srednjem bregu – kroz Slaviće, do Veprinca. Putem će srednjoškolci prezentirati njihovu studiju opatijske pješačke staze od Opatije do Veprinca na kojoj rade već više vremena uz mentorstvo prof. Vučemilovića, a koji će internetom promovirati ne samo pješačku stazu već i floru i faunu ovog kraja a također i gastronomske, kulturne i povijesne vrijednosti Veprinca.

– Pješačenje traje malo više od sat vremena i ovom prilikom pozivamo sve Opatijce te njihove prijatelje i turiste da nam se pridruže jer smo sigurni da mnogi od njih nisu godinama prošli ovom stazama. Za sve koji misle da je to za njih prenaporno, osim osobnim vozilima, mogu doći i redovnim autobusnim linijama Autotroleja i City busa-a. Program Markove se nastavlja u 16.00 sati pod Ložom kada započinje predstava matuljske ekipe pod nazivom ”Joh i kataloh je bil puli nas danas“ u kojoj glume : Dean Maslić, Daniela Crnić, Sali Stupac uz muzičku pratnju Zorana Kinkele i uz nastup pjevačkih zvijezda : Maura Staraja i Antonia Krištofića za koju smo sigurno da će vas nasmijati, dodali su organizatori iz Kulturnog društva Leprinac.

U 18.00 slijedi priredba veprinačke škole i vrtića, nastup zbora Maestral iz Veprinca i klape Mirakul a predstaviti će nam se i gosti iz Viškova; vokalna skupina Mistrage, a s početkom u 20 sati započinje ples uz grupu ”Lungo mare“.

– Naravno, cijelo vrijeme trajanja programa od 14.30 biti će i ugostiteljska ponuda našega dugogodišnjeg partnera u organizaciji Markove; buffeta Tumpići iz Veprinca. Nadamo se da će ovaj program privući posjetitelje u Veprinac, jer smo pripremili za svakoga ponešto i prije svega nadamo se da će nas poslužiti vrijeme obzirom da su skoro sva događa na otvorenom, na prostoru Staroga grada.

Ujedno pozivamo i na već tradicionalnu proslavu 1. maja – praznika rada za područje Grada Opatije u Veprincu, koja će započeti u Starom gradu – pod Ložom u 12.00 sati sa nastupom Puhačkog orkestra Lovran, biti će, naravno, podjela besplatnog fažola kojega će već tradicionalno priprema tvrtka Bregi d.o.o. i ugostiteljska ponuda bufeta Tumpići, a sve koji se taj dan nađu u Veprincu zabaviti će duo ”Cicibeli“. Obje manifestacije organiziramo uz pokroviteljstvo Grada Opatije i zahvaljujemo im na podršci u organizaciji, ali moramo napomenuti da bez volontera kulturnog društva Leprinac i naših prijatelja te njihovog entuzijazma i vremena odvojenog za uređenje i organizaciju, teško da bi se ove proslave održale u Veprincu, rezimirali su organizatori.

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net