Najavljena nova odluka o gospodarenju otpadom: Opatija traži povećanje broja tjednog odvoza smeća

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić Dujmić najavio da je će se donijeti nova odluka o gospodarenju otpadom, da bude „bolja, učinkovitija i da svi korisnici kojima pružamo uslugu budu zadovoljni“, jer „postojeća odluka nije dala očekivane efekte“.

Opatija – Skromni dnevni red jučerašnje sjednice Gradskog vijeća nije ponudio previše „uzbuđenja“ u vijećnici: polovica točaka odnosila se na smjenu na čelu lokalnog parlamenta, odnosno smjenu dosadašnjeg predsjednika Roberta Kurelića i odabir njegovog nasljednika, Fernanda Kirigina.

Preostale dvije točke nisu izazvale osobitu raspravu – radilo se o tehničkom usvajanju odluke o upisima u Dječji vrtić Opatija koja je tekstualno jedna kao i prošle godine te usvajanje odluke o visini naknade za razvoj kojom je s 30. travnjem ukinut dio naknade, u visini od 1,92 kune po „kubiku“ vode, koju su korisnici vodovodnog sustava plaćali za otplatu kredita podignutog za izgradnju vodovodne infrastrukture.

Nešto „burnija“, iako ne previše, bila su vijećnička pitanja. Na pitanje Marka Ćorića (HDZ) i Helene Nalis (HSU) o odvozu smeća, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić Dujmić najavio da je će se donijeti nova odluka o gospodarenju otpadom, da bude „bolja, učinkovitija i da svi korisnici kojima pružamo uslugu budu zadovoljni“, jer „postojeća odluka nije dala očekivane efekte“.

– Lani smo uveli novi sustav gospodarenja otpadom, temeljem zakonskih akata i uredbi te odluke ovog Gradskog vijeća. Ovih dana imali smo zajednički sastanak sve četiri jedinice lokalne samouprave na kojima se usuglasilo da će se napraviti određene promjene. Treba napomenuti da se sustav bitno razlikuje od dosadašnjeg koji je bio jeftiniji, ali to je u skladu s propisima donesenima na državnoj razini jer u suprotnom lokalna samouprava riskira visoke kazne. Vjerojatno ćemo tijekom sezone imati drugi odvoz tijekom tjedna. Imamo i nediscipliniranih korisnika koji namjerno bacaju otpad na neadekvatan način, tu bi komunalni redari morali poduzeti mjere da naplaćuju kazne inače neće biti pomaka. Svi zajedno moramo se potruditi oko čistoće našeg grada, kazao je direktor Komunalca Ervino Mrak.

O ovoj temi progovorio je i pročelnik za komunalni sustav Filip Vlah, koji je dao odgovor na primjedbu Nalis kako se odvozom smeća u podne u Opatiji stvara ružna slika usred turističkog mjesta.

–  Nezadovoljan sam vremenom odvoza otpada, intervenirao sam nekoliko puta, a očekujem Komunalac da to napravi na adekvatan način, morat će se prilagoditi. Ponuda za drugi odvoz koju smo dobili je neprihvatljiva zbog visokog financijskog troška za Grad Opatiju, vratio sam to Komunalcu i čekam da dobijem neki prijedlog s kojim ću biti zadovoljan, rekao je Vlah.

 

error: Content is protected !!