Najavljena predstava “Danas je jučer od sutra” u spomen na 269 stradalih Lipljana

Premijera predstave, koju izvodi Umjetnička organizacija Kabinet u sklopu programa “Prepoznavanje odsustva” Memorijalnog centra Lipa pamti, je 19. rujna u 18.30, repriza 20. rujna u 18.30

Rijeka – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je konferenciju za medije na kojoj je najavljena predstava “Danas je jučer od sutra” koju izvodi Umjetnička organizacija Kabinet u sklopu programa “Prepoznavanje odsustva” Memorijalnog centra Lipa pamti. Organizatori programa su Umjetnička organizacija Kabinet i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Premijera predstave je 19. rujna u 18.30, a repriza 20. rujna u 18.30.

Foto: Karlo Čargonja

Nikolina Radić Štivić, ravnateljica muzeja uvodno je istakla da je ovo četvrta godina održavanja programa “Prepoznavanje odsustva” posvećenog sjećanju na 269 stradalih Lipljana i da je to dio programa kojim muzej sudjeluje u realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Umjetnički program “Prepoznavanje odsustva” posvećen je sjećanju na 269 stradalih Lipljana, trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata te nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Već četvrtu godinu zaredom, program predstavlja umjetnike različitih disciplina koji teškoj povijesti Lipe prilaze uvijek na drugačiji način, stvarajući nove vrijednosti i značenja. Ovim projektom prvi put zalazi u područje izvedbenih umjetnost te svoj fokus usmjerava ka promišljanju tijela. Ravnateljica je zahvalila na potpori u realizaciji predstave i izložbe Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci te Općini Matulji.

Na konferenciji su prisustvovali i Vana Gović, voditeljica programa “Prepoznavanje odsustva”, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Ivana Kalc voditeljica Umjetničke organizacije Kabinet i autorica predstave i Karlo Čargonja, fotograf i jedan od autora popratne izložbe.

Vana Gović naglasila je kako je riječ o predstavi koja je site-specific, što znači da su Lipa i Lipljani njena narativna potka, njen scenarij, zvučna slika i scenografija. Njena su pozornica i kulisa. Njeni izvođači i publika, odnosno svjedoci. Materijalno i nematerijalno nasljeđe Lipe tako postaje poticajan okvir za umjetničko istraživanje, analizu i stvaranje umjetničkog sadržaja.

Autorica predstave Ivana Kalc naglašava kakao je izvedba usmjerena ka promišljanju tijela kao interdisciplinarnog “medija” kojeg odlikuju neiscrpne mogućnosti povezivanja osjetilnih doživljaja s procesima istraživanja, stvaranja, izvedbe, ali i komemoriranja. Kreirana specifičnom tehnikom rada Viewpoints, većim se dijelom temelji na improvizaciji. Pokreti nastaju kao spontane i intuitivne reakcije plesačica na manifestacije drugih tijela ili pojava u vremenu i prostoru. Sve što je u dosegu njihovih osjetila, sve što mogu vidjeti, čuti i opipati, postaje tijelom plesne izvedbe.

Karlo Čargonja predstavio je popratnu izložbu predstave koja će se moći razgledati do 15. studenog u Memorijalnom centru Lipa pamti. Bogatom fotografskom građom, video materijalima te zapisima nastalim tijekom proba, izložba donosi svjedočanstvo i dokumentaciju kompleksnog procesa kreiranja predstave.

Ulaz na izvedbe je slobodan, no broj posjetitelja je ograničen pa se mole posjetitelje da svoj dolazak najave mailom na lipapamti(at)ppmhp.hr ili telefonom na 09 14440142. Uvjeti prisustvovanja na predstavi bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama.

error: Content is protected !!