Najavljena proljetna kazališna sezona Festivala Opatija kao uvod u novo izdanje FEN-a @ Opatija

festival opatija

Tijekom mjesec dana – od 27. veljače do 27. ožujka – prikazat će se četiri predstave za odrasle i četiri predstave za djecu. Program otvara hit predstava ”Jazavac u Kerempuhu”, a zatvaraju slavne ”Stilske vježbe”.

Opatija – Atraktivnom hit-predstavom ”Jazavac u Kerempuhu” u petak 27. veljače započet će zimsko-proljetna kazališna sezone Festivala Opatija, najavljena jučer na konferenciji za novinare.

– Predstave za odrasle i dalje će igrati na našoj ”najmanjoj pozornici na svijetu”, kongresnoj dvorani hotela Adriatic bez kojega ne bismo imali nikakvog kazališta. Satirično kazalište Kerempuh iz Zagreba dugo smo htjeli ugostiti, ali problem je bila upravo ta veličina pozornice, no ovog puta tog problema nema i uspjeli smo dovesti odličnu predstavu s izvrsnim glumcima. To je iznimno kazališno događanje u stilu stand-up komedije, u kojemu prema režiji Olivera Frljića igraju Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić i Rakan Rushaidat, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš, dodavši kako će tijekom ožujka Opatija ugostiti još tri zanimljive kazališne predstave za odrasle.

pivo

Tako će u petak, 6. ožujka u dvorani hotela Adriatic zaigrati nova predstava Teatra Gavran iz Zagreba, nazvana ”Pivo” u kojoj Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran igraju oca i prikazuju njihov odnos tijekom šezdeset godina. Treba napomenuti da će se premijera ove predstave održati 5. ožujka u Zagrebu, a već dan kasnije zaigrat će i pred opatijskom publikom. U petak, 20. ožujka, dolazi predstava ”Ljubav na prvi pogled” Fadila Hadžića, u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališne grupe Lectirum iz Zagreba, o ljubavnim peripetijama neobičnog para koji se upoznao putem oglasa, a koji su utjelovili Matija Prskalo i Zijad Gračić.

Tjedan dana kasnije, u petak 27. ožujka, u Opatiju ponovo dolaze slavne ”Stilske vježbe”, za koje je Miloš istaknula da su djelatnicima Festivala posebno drage jer su otvorile prvo izdanje Festivala neovisnih kazališta u Opatiji.

– Ova predstava zaigrat će povodom Svjetskog dana kazališta, a vjerujem da je ne treba posebno predstavljati jer se glumačke veličine Pero Kvrgić i Lela Margitić u ”virtualnom” tramvaju broj 11 voze već više od 40 godina, te su 2008. godine ušli i u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava s istom glumačkom postavom. Predstava već jest igrala u Opatiji, u sklopu FEN-a, no siguran sam da će i nova izvedba povodom Svjetskog dana kazališta pronaći svoju publiku, a budući da se radi o posebnom datumu pripremili smo i jedinstvenu cijenu ulaznice od 50 kuna za sve gledatelje, i niz malih iznenađenja, kazao je djelatnik Festivala Aleksandar Monar.

Inače, sve predstave počinju u 20 sati, a cijene ulaznica su 80 kuna za predstavu ”Jazavac u Kerempuhu” te 60 kuna (40 kuna za studente i umirovljenike) za predstave ”Pivo” i ”Ljubav na prvi pogled”.

stilske vjezbe

– Pripremili smo bogat program i za našu najmlađu publiku, jer predstavljamo projekt ”Priča mi se priča” u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba, koji ima jedinstven način pričanja priče. Naime, glumac, redateljica i glazbenik priču predstavljaju svaki na svoj način, pa djeca doživljavaju priču iz tri različita rakursa – glazbom, govorom i ilustracijama. U predstavama igraju poznata lica dječjih emisija kao što su Dunja Fajdić, Dean Krivačić, Zrinka Kušević, renata Carola Gatica, Maja Katić i mnogi drugi kazališni i televizijski glumci, kazala je djelatnica Festivala Petra Borovac, naglasivši da ovaj projekt prati i posebna cijena ulaznice od 20 kuna, koja uključuje dijete i jednu odraslu osobu u pratnji. U sklopu projekta ”Priča mi se priča” u subotu, 28. veljače u UP Juraj Šporer zaigrat će ”Crvenkapica” uz koju će djeca upoznati harmoniku, dva tjedna kasnije u Villi Antonio predstavit će se ”Snježna kraljica” uz violončelo, a 14. ožujka u UP Šporer gostuje predstava ”Stoliću, prostri se” uz klavir. Sve predstave počinju u 11.30 sati, a izvan ovog projekta djeca će 22. ožujka u dvorani hotela Adriatic moći pogledati predstavu ”Kako živi Antuntun” uz redovnu cijenu ulaznice od 30 kuna.

– Ova naša kazališna sezona završava točno pred novo izdanje Festivala neovisnih kazališta (FEN) koji će se održati od 7. do 12. travnja. Opet smo imali velik broj prijavljenih programa, čak 62, i u tijeku je selekcija koja će biti gotova do početka ožujka, zaključila je ravnateljica Miloš.

Više informacija o predstavama dostupno je na službenim stranicama Festivala Opatija.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!