Najavljena prva međunarodna vatrogasna vježba „CRES MODEX 2019“

Od 34 zemlje članice Mehanizma, njih 15-ak uključit će se u vježbu na Cresu, a pored hrvatskih postrojbi, na vježbi će izravno sudjelovati osam kopnenih modula (strojeva i ljudstva) koji će stići iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske.

Rijeka  – Župan Zlatko Komadina uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Slavka Tucakovića, zamjenika gradonačelnika Grada Cresa Marina Gregorovića te predsjednika Vatrogasne zajednice PGŽ Slavka Gauša najavio je održavanje međunarodne vatrogasne vježbe „CRES MODEX 2019“. Na konferenciji za medije sudjelovali su i Goran Petrc, pročelnik Ureda županije, Nikola Tramontana, Vatrogasne zajednice PGŽ te Mladen Šćulac, županijski vatrogasni zapovjednik.

Međunarodna vatrogasna vježba „Cres Modex 2019“ koja se provodi u sklopu projekta „Romex“ EU održat će se na otoku Cresu u razdoblju od 7. do 10. travnja. Vježba je dio aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Od 34 zemlje članice Mehanizma, njih 15-ak uključit će se u vježbu na Cresu, a pored hrvatskih postrojbi, na vježbi će izravno sudjelovati osam kopnenih modula (strojeva i ljudstva) koji će stići iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske. Vježba se sufinancira sredstvima Glavne uprave za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) Europske komisije u iznosu od 250.000,00 EUR, a predvidjet će mobiliziranje više od 300 sudionika te preko 90 vozila i specifične opreme, uključujući i zrakoplove.

Sve pripremne radnje za vježbu provodi Hrvatska vatrogasna zajednica, uz koordinaciju rumunjskog konzorcija CN APELL te uz suradnju lokalne vlasti Grada Cresa i potporu Primorsko-goranske županije.

Župan Komadina istaknuo je kako je Primorsko-goranskoj županiji čast i zadovoljstvo što se prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti EU organizira upravo na području Primorsko-goranske županije, a čime je zapravo EU iskazala veliko priznanje hrvatskom vatrogasnom sustavu, ali i vatrogascima Primorsko-goranske županije. Komadina je naglasio da se vježba vodi motom „veća prevencija, manja intervencija“, a što je princip koji Primorsko-goranska županija kontinuirano promiče u praksi.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net