Najavljena ‘Večer opereta’ u Opatiji uz Lehara, Rossinija, Kalmana, Straussa…

Najavljena ‘Večer opereta’ u Opatiji uz Lehara, Rossinija, Kalmana, Straussa…

Arhiva: Večer opereta 2017. godine

Ovogodišnja „Večer opereta u Opatiji“ posvećena je najvećim operetnim uspješnicama uz ponajbolje domaće umjetnike, a na pozornici KTC-a Gervais nastupaju – nacionalna prvakinja Kristina Kolar (sopran), Vanja Zelčić (sopran), Marko Fortunato (tenor), Robert Kolar (bariton) i maestro Igor Vlajnić (klavir).

Opatija – Kulturni centar Gervais 4. listopada s početkom u 20 sati bit će domaćin Večeri opereta uz nezaboravnu glazbu Lehara, Rossinija, Kalmana, Straussa i mnogih drugih… Opereta i Opatija imaju posebnu vezu. Davne 1935. godine u ovom biseru Jadrana održane su prve večeri opereta posvećene djelima znamenitog Franza Lehara – rođen je opatijski festival opereta! Uslijedilo je nekoliko plodonosnih godina, a sve je prekinuo nemilosrdan vihor svjetskog rata. 2017. godine ustanova Festival Opatija je u suradnji s Međunarodnim udruženjem opereta iz Italije priredila „Večer opereta u Opatiji“. Ovo nije bio tek jednokratni hommage i naredne 2018. godine u fokusu se našao majstor opereta Gioachino Rossini, a ovogodišnja „Večer opereta u Opatiji“ posvećena je najvećim operetnim uspješnicama uz ponajbolje domaće umjetnike: nacionalna prvakinja Kristina Kolar (sopran), Vanja Zelčić (sopran), Marko Fortunato (tenor), Robert Kolar (bariton) i maestro Igor Vlajnić (klavir).

Cijena ulaznice iznosi 80 kuna, za studente i umirovljenike 60 kuna (popust je moguće ostvariti samo na blagajnama Festivala Opatija), a ulaznice se može kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji, u caffe baru Nad urom u Robnoj kući Korzo te online na www.mojekarte.hr. Na dan programa, blagajna u prizemlju Centra Gervais otvorena je sat vremena prije početka održavanja koncerta.

KRISTINA KOLAR, sopran
Od 1996. zaposlena je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u statusu prvakinje Opere, a od 2019. godine nosi titulu nacionalne prvakinje. Kao solistica ostvarila je preko 50 uloga u nizu glazbeno-scenskih djela, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu, a izdvajaju se: Verdi „Aida” (Aida), „Macbeth” (Lady Macbeth), „Nabucco” (Abigaille, Fenena), „La forza del destino” (Preziosilla), „Falstaff” (Meg), Giordano „Andrea Chénier” (Maddalena di Coigny), Puccini „Tosca” (Tosca), „Manon Lescaut” (Manon Lescaut), „Gianni Schicchi” (Ciesca), Bizet „Carmen” (Carmen), Ponchielli „La Gioconda” (Laura), Mozart „Don Giovanni” (Donna Elvira), „Così fan tutte” (Dorabella), Rossini „Il signor Bruschino” (Marianna), „Turčin u Italiji” (Zaida), Strauss „Šišmiš” (Rosalinde, Princ Orlovsky), Mascagni „Cavalleria rusticana” (Santuzza, Lola), Cilea „Adrianna Lecouvreur” (Principessa), Thomas „Hamlet” (Gertruda), Zajc „Nikola Šubić Zrinjski” (Eva – operu je za svjetsko trţište snimila njemačka izdavačka kuća CPO), „Amelija” (Teresa), „Lizinka” (Miss Jackson), „Prvi grijeh” (Svijetli genij), „Momci na brod” (Bibiana), „Zlatka” (Vračara) i dr. Dobitnica je Nagrade „Milka Trnina“ za ulogu Santuzze, Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Mettele i dva puta Nagrade „Štefanija Lenković“ HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarenu opernu ulogu; u sezonama 2012/13. i 2013/14. za ulogu Aide te u sezoni 2014/15. za uloge Donne Elvire i Tosce, te Nagrade publike HNK Ivana pl. Zajca za ulogu Lady Macbeth u operi „Macbeth” i ulogu Aide u istoimenoj operi u sezoni 2018./2019. Snimila je četiri nosača zvuka: „Sakralna glazba riječkih skladatelja“, „Hrvatska solo popijevka“ i „Hrvatska duhovna glazba“, „Frano Parać: Misa Maruliana“.

VANJA ZELĈIĆ, sopran
Članica je opernog ansambla HNK Ivana pl. Zajca od 2005. godine, gdje je otpjevala velik niz manjih uloga kojima je stekla iskustvo: Brigadirka u mjuziklu Jalta, Jalta, Pastir u operi Tosca, Annina u Traviati, Ruta u Paraćevoj Juditi, Mad.lla Jouvenot u Adriani Lecouvrer… Kao solistica sopranistica sudjelovala je u baletima Marjana Nećaka i Staše Zurovca Pjesma nad pjesmama i Penelopa, s kojima je gostovala po gradovima Portugala. Sudjelovala je na brojnim koncertima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu: Rossinijev Stabat Mater, Mozartov Requiem u crkvi La Madleine u Parizu s orkestrom „Jean Luis Petit“, Pergolesijev Stabat Mater za 600. godišnjicu Sv. Tripuna u Kotoru.

MARKO FORTUNATO, tenor
Tenor, solist Opere HNK Ivana pl. Zajca, osvojio je brojne nagrade na domaćim i regionalnim natjecanjima. Izdvajaju se njegove uloge u operama: „The Turn of the Screw” (Prologue / Peter Quint), „Oedipus rex” (Oedipus, king of Thebes / Shepherd), „The Magic Flute” (Tamino), „Don Giovanni” (Don Ottavio), „La Traviata” (Gastone), „Lucia di Lammermoor” (Normanno), „Evgenij Onjegin” (Triquet), „Klotho” (Vari), „Giulio Cesare in Egitto” (Sesto), „Didona i Eneja” (Eneja), „Otello” (Cassio), „Macbeth” (Macduff), „Falstaff” (Bardolph), „Nikola Šubić Zrinjski” (Lovro Juranić), „Romeo i Julija” (Tebaldo), i dr.

ROBERT KOLAR, bariton
Debitirao je 1993. u Gradskom kazalištu Komedija, pjevajući Eneja u operi Didona i Enej H. Purcella. Godine 1996. diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdenke Ţabčić-Hesky. Usavršavao se kod primadone Dunje Vejzović (kazalište VERO), master class: Nelli Manuilenko –Rijeka , Alessandro Svab –Trst, Ljubljana. Od 1997. solist je opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 2016 prvak opere istog kazališta. Izuzev kao operni pjevač djeluje i na koncertnim podijima gdje kao solist sudjeluje u izvedbama komornih djela, misa, requiema, i to od skladbi baroknih autora do skladatelja našeg stoljeća. Kao solist nastupa i u drugim kazalištima te na koncertnim podijima: HNK u Zagrebu, Slovensko narodno Gledališče Ljubljana, Narodno pozorište Sarajevo, HNK Split, HNK Varaždin, Varaždinske barokne večeri, Zadarski ljetni festival, Dubrovačke ljetne igre, Gradsko kazalište Komedija, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Krčko ljeto, Riječko ljeto, Histria festival, Organum Histrie… Dobitnik je Specijalnog priznanja Milan Pihler koje najuspješnijim opernim pjevačima dodjeljuje HNK Ivana pl. Zajca kao i nagrade Milan Pihler za ulogu Michoneta u operi F.Cilea : „Adriana Lecovreur“ Nominiran i je za nagradu Hrvatskog glumišta za ulogu Michoneta u operi F.Cilea: „Adriana Lecovreur“. Snimio je nosač zvuka s umjetnicima iz Hrvatske i Italije za “Academia Lirica Rotariana” Laboratorio Lirico Europeo iz Milana, koji je distribuiran po zemljama Europske unije, ali i nosač zvuka s ansamblom Vox Caelestis “Sakralna glazba riječkih skladatelja” te “Hrvatska solo popjevka” sa svojom suprugom mezzosopranisticom Kristinom Kolar.

IGOR VLAJNIĆ, klavir
Od 2006. godine dirigent je i zborovođa Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Godine 2005. Započinje suradnju s asocijacijom „Melodija kao dijalog među narodima“ pri UNESCO-u u Parizu gdje ostvaruje brojne nastupe diljem svijeta, a nositelj je i titule ambasadora navedene asocijacije kao i člana Umjetničkog savjetodavnog vijeća. Nastupao je tako prigodom 60. Obljetnice UNESCO-a u Parizu, 16. Azijskih igara u Guangzhou (Kina), Festivala vode u Hangzhou (Kina), 60. Obljetnice prvog leta u svemir u Parizu, Proslave dana UNESCO-a u Parizu, ali i surađivao s orkestrima poput Orkestara opere HNK u Rijeci i Osijeku, Riječke filharmonije, Hangzhou filharmonije, Kubanske nacionalne filharmonije, Praške filharmonije, Orkestra St. Luke’s iz New Yorka, Nigerijskog tradicionalnog orkestra, Nanjing tradicionalnog orkestra, Tradicionalnog orkestra „Melody“, Orkestra mladih Filarmonici Friulani, Zbora Slovenske filharmonije, Zbora regije Friuli – Venezia Giulia i sl. Za svoj rad dobitnik je i brojnih priznanja od kojih ističemo nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji „najbolje dirigentsko ostvarenje u području operete i mjuzikla“, nagradu „Boris Papandopulo“ HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, nagradu publike na festivalu „Riječke ljetne noći“, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, Mozartovu medalju asocijacije „Melodija kao dijalog među narodima“, itd. Završio je niz programa iz područja poslovne ekonomije od kojih se ističe CORe program na Harvard Business School u SAD-u i specijalizacija za poslovne strategije na University of Virginia – Darden School of Business. Trenutno je doktorand Kulturologije i Menadžmenta u kulturi, umjetnosti i obrazovanju na Doktorskoj školi Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i diplomant na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Igor Vlajnić bio je obnašatelj dužnosti ravnatelja Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje i danas radi kao dirigent.

error: Content is protected !!