Najavljeni 11. Dani antifašizma @ Opatija

Najavljen program i predstavljanje knjige “Dani antifašizma u Opatiji – prvih deset godina”

Opatiija – 11. Dani antifašizma u Opatiji održat će se od 4. do 6. ožujka u Vili Antonio. Tradicionalno, manifestacija svake godine ima određenu radnu temu, a ovoga je puta to „Cijena života“.

– Uvijek je važno voditi računa o povijesnim događajima i mladim ljudima slati ispravnu poruku, primjenjivu i kroz aktualne teme, a to je kultura ponašanja tolerancije i suživota, što je temelj modernog funkcionalnog društva. Posebno me raduje činjenica da su Dani antifašizma već odavno prerasli granice grada Opatije, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić na konferenciji za novinare.

Na konferenciji su, uz gradonačelnika, sudjelovali predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić, utemeljitelji Dana antifašizma u Opatiji Tanja Matetić i Oleg Mandić i profesorice opatijske Gimnazije Eugena Kumičića Sara Meszaros i Ivana Černeha.

Na konferenciji je predstavljen raznolik program manifestacije. Prvoga dana, u srijedu 4. ožujka u Vili Antonio od 17 sati na rasporedu je dokumentarni film „Selfie“, francusko-talijanska koprodukcija iz 2019. godine, redatelja Augostina Ferrentea. Film govori o velikom problemu današnjice, vršnjačkom nasilju među mladima zbog kojeg se mnogi mladi ljudi danas suočavaju s teškim psihičkim stanjima. O filmu će govoriti Ivan Cerovac i Kosta Bojan, a moderatorica je večeri Jelena Androić.

Arhiva

U četvrtak 5. ožujka održat će se četiri multidisciplinarne radionice za učenike opatijskih srednjih škola naziva „Kolike su cijene naših života?“ uz mentorstvo profesorica opatijske Gimnazije Eugen Kumičić Ivane Černehe i Sare Meszaros. Radionice će se odvijati u Vili Antonio i Kulturnom domu Zora, a na njima će sudjelovati 40-tak srednjoškolaca te bivši učenici opatijske gimnazije, sada studenti društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Rijeci. Riječ je o radionicama: Kritičko mišljenje i obrazovni sustav, Konzumerizam: niska cijena proizvoda = niska cijena života, Digitalna demencija – cijeniti vlastiti um, Analiza troškova i koristi – metoda određivanja cijene života.

Trećega dana manifestacije, u petak 6. ožujka od 17,30 sati na tribini „Cijena života“ sudjeluju voditeljica Documente- centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić, politolog i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek te utemeljitelji opatijskih Dana antifašizma Tanja Matetić i Oleg Mandić, uz moderatora Nevena Šantića. Na tribini će biti predstavljena i novoizdana knjiga „ Dani antifašizma u Opatiji – prvih deset godina“, svojevrsni zbornik sažetaka s dosadašnjih predavanja i okruglih stolova održanih u Opatiji.

Organizatori 11. Dana antifašizma su UABA Opatija i Gimnazija Eugena Kumičića, a pokrovitelji projekta Grad Opatija i PGŽ.

Za kraj recimo još da je odlazak srednjoškolaca na put Vlakom sjećanja u Auschwitz ove godine otkazan zbog zdravstvene situacije s aktualnim korona virusom, dok je za iduću godinu uspješno dogovoren veći broj mjesta za hrvatske srednjoškolce u Vlaku, ukupno 35 mjesta.

error: Content is protected !!