Najavljeni 2. Dani antifašizma @ Opatija

liburnija_net_dani_antifasizma-1…filmom ”Akcija stadion“, u srijedu, 2. ožujka započet će trodnevna manifestacija.
…sva događanja odvijat će se u vili Antonio, ulaz je slobodan…

Opatija – Grad u kojem živimo je sigurna i tolerantna sredina, bogatog antifašističkog nasljeđa te smo ponosni da se već drugi puta organiziraju dani antifašizma u Opatiji rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj najavi odvih događanja.
Uz gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, O’Briena Sclaunicha, konferenciji su prisustvovali predsjednik opatijskog UABA-a Oleg Mandić, ravnateljica opatijske gimnazije Ivanka Škarić, profesorica Tatjana Matetić i ”mladi“ član UABA-a Danko Žitinić.
Filmom ”Akcija stadion“, u srijedu, 2. ožujka započet će trodnevna manifestacija. Ovaj film koji govori o aktu građanske hrabrosti upravo je namijenjen srednjoškolskom uzrastu naglasila je profesorica Matetić, dok je ravnateljica Škarić napomenula da je tematika antifašizma i tema fakultativno uvedenog predmeta u Gimnaziji pod nazivom građanski odgoj i obrazovanje. Cilj nam je da obrazujemo i dobijemo mlade odgovorne građane koji će razvijati demokratsku svijest, zaključila je Škarić.
Drugi dan, cjelodnevnu radionicu, ”Antifašizam u suvremenoj demokraciji“ najavio je Danko Žitinić pritom objasnivši da će u uvodnom dijelu radionice biti predavanje o vrijednostima demokratskog i civilnoga društva i njihovoj povezanosti s antifašizmom u suvremenom društvu, a koje će održati prof. Damir Grubiša.

Liburnija.net: Ivo Dujmić, Oleg Mandić, Ivanka Škarić, Tatjana Matetić i Danko Žitinić

Liburnija.net: Ivo Dujmić, Oleg Mandić, Ivanka Škarić, Tatjana Matetić i Danko Žitinić


U nastavku radionice sudionici će nastojati definirati aktualne potrebe mladih i probleme s kojima se susreću mladi u Hrvatskoj što će poslužiti kao temelj za definiranje preporuka za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu vodeći se načelima i vrijednostima demokratskog društva. Očekivani rezultat ove radionice bit će izrađen prijedlog Opatijske deklaracije koja će uključivati opis potrebe za donošenjem takvog dokumenta, vrijednosni i institucionalni okvir, ciljeve te preporuke i poziv na primjenu odredaba deklaracije, pojasnio je Žitinić.
Udruge civilnog društva i antifašizam – demokracijom protiv nasilja tema je okruglog stola što će se odvijati trećeg i posljednjeg dana manifestacije. Moderator će biti Neven Šantić, a od učesnika najavljeni su: Stjepan Mesić, Zoran Pusić, don Ivan Grubišić, Dragan Zelić, Srđan Dvornik i Gordan Bosanac.
Sva događanja odvijat će se u vili Antonio, ulaz je slobodan.
Ivan Mellor / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!