Najavljeni 4. Dani antifašizma @ Opatija

Arhiva Liburnija.net: Dani antifašizma @ Opatija

Tijekom tri dana održavanja ove manifestacije, tradicionalno će prvi dan biti posvećen filmskoj večeri, drugi dan bit će posvećen mladima i debati na temu ”Nasilnikom se ne rađa – nasilnikom se postaje”, dok će se posljednjeg dana održati panel-rasprava na temu ”Seksualni delikt u ulozi ratnog oružja”.

Opatija – Četvrti Dani antifašizma u Opatiji održat će se od srijede, 6. ožujka do petka, 8. ožujka u prostoru Ville Antonio, a jučer je kao najava održana tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Opatije (UABA) Oleg Mandić, ravnateljica Gimnazije ”Eugen Kumičić” Opatija Ivanka Škarić, te Ivan Vidaković, prvi član opatijske UABA-e koji je svojedobno, prije pet godina, učlanjen u Udruženje prije svog 18. rođendana.

– Ove godine uočili smo da 8. mart, odnosno Međunarodni dan žena, pada baš na posljednji dan ove manifestacije, pa smo se odlučili kao temu čitavih Dana antifašizma staviti odabrati problem koji fokus stavlja na žene, a to je “Seksualni delikt u ulozi ratnog oružja”. Inače, Dani antifašizma jedan su od projekata koji se rodio iz suradnje UABA i Gimnazije Eugen Kumičić koja traje već puno desetljeće, a polazi iz zajedničkog svjetonazora i identifikacija nasilja kao sveprisutnog zla u svijetu, te antifašizma kao stalne borbe protiv takvog zla, kazao je predsjednik opatijske UABA-e Oleg Mandić.

Tijekom tri dana održavanja ove manifestacije, tradicionalno će prvi dan biti posvećen filmskoj večeri, u kojoj će se predstaviti film ”Grbavica” Jasmile Žbaniić u 17 sati, drugi dan bit će posvećen mladima i debati na temu ”Nasilnikom se ne rađa – nasilnikom se postaje” od 12 do 14 sati, dok će se posljednjeg dana održati panel-rasprava na temu ”Seksualni delikt u ulozi ratnog oružja”. Kompletni program manifestacije možete provjeriti na ovom linku.

– Deset godina prošlo je otkako se u opatijskoj gimnaziji obilježavaju ovi dani, doduše na malo drugačiji način nego protekle četiri godine. Mi smo još 2003. godine počeli obilježavanjem Dana ljudskih prava, i tako ustanovili nešto što se danas kao eksperiment uvodi u druge škole u Hrvatskoj – građanski odgoj. Nasilje se ne proučava samo kroz povijest, nego i kroz sve ostale predmete, kazala je ravnateljica gimnazije Ivanka Škarić, a Ivan Vidaković naglasio je kako UABA, u koju se uključio prije svog punoljetstva, ima moderan pogled na antifašizam te se koncentrira na borbu protiv svakog oblika nasilja u društvu današnjice.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!