Najavljeno 29. Kastafsko kulturno leto: ‘Kultura unatoč svemu’ i naglasak na domaće snage

Svečano otvorenje Kastafskog kulturnog leta održat će se u petak, 26. lipnja u 19 sati na Trgu Matka Laginje, no program je počeo već i ranije izložbenim događanjima.

Oštija

Kastav – Kastafsko kulturno leto, jedan od najdugovječnijih ljetnih festivala koji ove godine ima svoje 29. izdanje, održat će se pod motom „Kultura unatoč svemu“. Program, koji naglasak stavlja na domaće izvođače i umjetnike, najavili su danas gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, predsjednica udruge KKL Helena Ninković Budimlija te administratorica udruge Linda Petrović.

– Zahvalan sam svima koji su, u ovoj situaciji koja se iz dana u dan mijenja, uz veliku dozu neizvjesnosti, uspjeli osmisliti program koji će omogućiti da i ove godine Kastav bude grad kulture i ostane na braniku umjetnosti, glazbe, glume, rekao je kastavski gradonačelnik Mostarac, koji se zahvalio i svim izvođačima i sudionicima programa što su pokazali visku razinu razumijevanja i prilagodbe kako bi se program mogao održati usprkos sadašnjoj situaciji.

Helena Ninković Budimlija i Matej Mostarac

– Kastav ove godine obilježava niz velikih obljetnica, a i KKL je pred jubilarnim, 30. izdanje i nikako nismo mogli dozvoliti da se ove godine ne održi. Bit ćemo odgovorni, poštivat će se sve mjere. Programi KKL-a ionako se već odvijaju na otvorenom, a ove godine cijeli Kastav ponovo će biti velika pozornica, rekao je Mostarac.

Svečano otvorenje Kastafskog kulturnog leta održat će se u petak, 26. lipnja u 19 sati na Trgu Matka Laginje, no program je počeo već i ranije izložbenim događanjima. Tako su dosad otvorene izložbe Marka Valjka i Andreje Dujmešić Kopić, a do kraja ljeta predstavit će se još niz umjetnika: Marin Krstulović, Barbara Cetina, Diana Didi Radović…

Spartaco Črnjarić

Kako je kazala Ninković Budimlija, KKL dnosi četiri predstave na Crekvini, koje su jedini programi na koje se naplaćuje ulaz. Dramski program otvorit će 3. srpnja predstava „Cabaret preko veze“ Teatra Moruzgva, a ljubiteljima domaće riječi i humora svakako će se svidjeti informacija kako se vraća popularna predstava Oštija, koja će se u novom izdanju predstaviti s 2 izvedbe, 2. i 3. kolovoza.

– Dramski programi odvijat će se ove godine pod posebnim mjerama, s nešto manje gledatelja, a glazbeni i likovni programi su besplatni. Željeli smo ponuditi ljudima dašak slobode, sreće i zadovoljstva koje samo kultura može dati, kazala je predsjednica udruge, dodavši kako će KKL dio programa posvetiti i obilježavanju 140 godina od rođenja velikog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.

Jelena Radan

Linda Petrović dodala je kako se glazbeni program gotovo u potpunosti oslonio na domaće snage, pa će tako nastupiti Antonio Krištofić, Ženska i muška klapa Kastav, Spart Jazz Quintet, In Between, SuperCover Band, Giipuja Damjana Grbca, Mystic Rose Enseble… Održat će se i Festival gitare u sklopu kojeg će nastupiti Zoran Majstorović Trio i polaznici njegove gitarske radionice te Andrej Grozdanov & Friends. Globalnu tematiku, ali iz „lokalne perspektive“ donosi i dokumentarni film „Yalla Yalla“ čiji je autor Oleg Medica, a koji će projekciju imati u subotu 21. srpnja.

– Posebno događanje bit će nastup Jelene Radan kojoj će se na trgu Lokvina pridružiti Pedro Arbeu, zato što smo to zamislili kao povezivanje glazbeno-scenskog programa, budući da će se istog dana na istom mjestu održati i otvorenje izložbe, kazala je Petrović.

error: Content is protected !!