Najavljeno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i obljetnice Oluje @ Opatija, Lovran

20_obljetnica_vojno_redarstvene_akcije_oluja_dan_domovinske_zahvalnosti_mimohod_opatija_2015_1

U nastavku teksta pročitajte program proslave…

Opatija – Bogat program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja te 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja najavili su zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PGŽ – Ogranak Opatija Anto Josipović, zamjenik predsjednika UDVDR-a Vladimir Lelas, predstavnik roditelja poginulih branitelja s opatijskog područja Marin Cvetković i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Lovran Mišo Škorić. U četvrtak, 4. kolovoza delegacije će položiti vijence i zapaliti svijeće na spomenicima i grobljima, a u petak, 5. kolovoza u 18 sati održat će se svečani mimohod glavnom opatijskom prometnicom od hotela Ambasador do Slatine, gdje će se održati podizanje zastave uz himnu i pozdravne govore te molitva za poginule i umrle branitelje, a nakon toga prigodni koncert na Slatini.

– Kao i svake godine slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i obljetnicu Oluje, a kao i prethodnih godina, imat ćemo veliki mimohod, koji će se ove godine održati u poslijepodnevnim satima. Dan uoči praznika obići ćemo spomenike poginulim braniteljima, položiti vijence i zapaliti svijeće te se prisjetiti onih koji više nisu s nama, a kojima smo zauvijek zahvalni što su dali svoje živote za domovinu, kazao je zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.

Predsjednik UDVDR-a Anto Josipović naglasio je kako je ovogodišnja proslava Oluje ujedno i obilježavanje 25. godišnjice odlaska branitelja s našeg područja u ratom zahvaćeni teritorij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Zahvalni smo im, naročito onima koji su položili svoje živote na Oltar domovine te smo im u znak zahvalnosti postavili spomenike na koje polažemo vijence. Iz Opatije je 11 branitelja dalo svoje živote, a s liburnijskog područja njih 16. Pozivam sve građane da se pridruže proslavi i mimohodu i da dođu u što većem broju, rekao je Josipović.

Zamjenik predsjednika UDVDR-a Vladimir Lelas zahvalio je Gradu Opatiji na nedavno uručenoj Nagradi Grada Opatije istaknuvši kako su ponosni na nagradu, kao i na 20 godina djelovanja Udruge.

– Opatija se može ponositi što je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu. Čak 11 i pol posto stanovništva s područja Opatije priključilo se braniteljima diljem zemlje, u završnoj operaciji Oluja sudjelovalo je oko tisuću branitelja s našeg područja, a velik doprinos dale su i bolnica Lovran i Thalassotherapija u prihvatu ranjenika kao i grad u prihvaćanju prognanika, istaknuo je Lelas.

Predstavnik roditelja poginulih branitelja Marin Cvetković naglasio je kako svi poginuli opatijski branitelji imaju svoje spomenike, a posljednji koji je bio do sada bez spomenika je Jerko Barešić, čiji će spomenik biti svečano otkriven 13. kolovoza u Brinju. Na spomeniku će biti imena 14 branitelja iz Opatije, Like, Krka i Gorskog kotara, rekao je Cvetković te pozvao roditelje poginulih branitelja da se pridruže svečanom polaganju vijenaca te mimohodu Opatijom.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Lovran Mišo Škorić najavio je obilježavanje Oluje u Lovranu, gdje će program započeti u 16 sati kod spomenika u Parku Slobode polaganjem vijenaca i čitanjem pjesama, nakon čega će se pridružiti mimohodu u Opatiji.

Program proslave:
4. 8. 2016.

8.00 h – polaganje vijenca u more – luka Opatija
9.00 h – odavanje počasti poginulim braniteljima – spomenik vila Antonio
9.30 h – odavanje počasti poginulim braniteljima – Centralni križ – groblje Opatija
10.00 h – odavanje počasti poginulim braniteljima – spomenik Volosko
10.30 h – polaganje cvijeća i paljenje svijeća na grobovima poginulih branitelja

5. 8. 2016.
18.00 h – svečani mimohod – od hotela Ambasador do Slatine
19.00 h – podizanje zastave uz himnu i pozdravne govore te molitva za poginule
20.00 h – svečani koncert na Slatini (domaći izvođači)

13. 8. 2016.
12.00 h – otkrivanje spomenika Jerku Barešiću u Brinju – polazak autobusa iz Opatije 13. 8. 2016. u 9.00 h

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!