Najbolja turistička godina ‘otkako se bavimo turizmom’ – Značajan porast posjećenosti i prihoda na Kvarneru @ Opatija

Bilježi se porast od 9 posto noćenja i dolazaka, a sam prihod turističke zajednice i proračun porastao je za 5-6 posto i za sljedeću godinu planira se da će iznositi 14,3 milijuna kuna.

Opatija – Ovo je najbolja turistička godina otkako se bavimo turizmom, kazao je župan Zlatko Komadina, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera na tiskovnoj konferenciji u društvu direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov na kojoj je napravljena analiza 2017. godine i predstavljeni planovi za turističku 2018. godinu.

Prema podacima koje je predstavio župan Komadina, turizam Kvarnera raste. Bilježi se porast od 9 posto noćenja i dolazaka, a sam prihod turističke zajednice i proračun porastao je za 5-6 posto i za sljedeću godinu planira se da će iznositi 14,3 milijuna kuna.

– Osnovni zadatak Turističke zajednice je promocija i marketing. Postupamo prema Strateškom planu razvoja turizma i ono što je posebno dobro je da imamo izrazite poraste gostiju u predsezoni i nakon ljeta, rekao je župan.

Prema Komadini, važno je bilo pokrenuti niz programa koji su se već etablirali i koje prepoznaju naši gosti. Kvarner je bogatstvo različitosti i nema prostora u bližem dijelu Europe koji je na malom prostoru toliko raznolik, bogat kulturnom i povijesnom baštinom i gastronomski izvanredan.
– Kod nas gost u sedam dana može doživjeti sedam različitih situacija u bilo kojem segmentu života koji ga zanima, zaključio je župan.

Direktorica Peršić Živadinov kazala je da veseli što se u usporedbi s 2010. godinom vidi stalni porast.

– Danas ostvarujemo 42 posto više noćenja. Svi mjeseci su iznimno uspješni, s naglaskom na travnju koji je ostvario porast od 80 posto noćenja. Tu su zaslužni naši najjači proizvodi koje brendiramo: zdravstveni turizam, gastro ture i outdoor aktivnosti. Nama najznačajnija tržišta poput Slovenije, Austrije i Njemačke su u plusu, a Njemačka, koja čini čak 30 posto svih noćenja, uspjela je povećati noćenja za 13 posto u odnosu na prošlu godinu. To je u financijskom smislu izuzetan podatak, zaključila je direktorica.

Za uspjeh su zaslužni povoljni klimatski uvjeti i aktivnosti na promociji. Održani su nastupi na 43 sajma u 20 inozemnih tržišta, više od 50 prezentacija, PR aktivnosti u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Velikoj Britaniji, razvoj Kvarnera kao avio denstinacije i prihvat gotovo 80 studijskih putovanja novinara i agenata.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!