Najbolji nezavisni kazalištarci stižu na FEN @ Opatija


Krema hrvastske nezavisne kazališne produkcije okupit će se na Festivalu nezavisnih kazališta FEN 2012. koji će se od 17. do 22. travnja održati u Opatiji, a koji je najavljen na jučerašnjoj konferenciji u hotelu Bristol.
Opatija – Trinaest predstava, tri radionice te tri okrugla stola održat će se u sklopu Festivala nezavisnih kazališta u organizaciji Festivala Opatija, na kojem će trinaest nezavisnih kazališnih kuća – od trideset prijavljenih – prezentirati svoje najbolje programe.
– Ovim projektom željeli smo dati poticaj nezavisnoj kazališnoj sceni, jer iznimno je važno da u ovim recesijskim uvjetima postoje neovisna kazališta koja ”drže” nas smještene izvan samog centra Zagreba. Predstave će se održavati u ”tri smjene” – ujutro, poslijepodne i navečer, a Kroasana nam je donirala peciva kamelije – željeli smo imati jedan simbol Opatije, a uz to, ako ovaj naš rad shvatimo kao kazališnu igru, moći ćemo publici uz to ponuditi i kruha. FEN, koji se nadamo da će s vremenom postati legendaran, otvorit će jedna legendarna predstava – ”Stilske vježbe”, koja posljednjih godina djeluje u sklopu nezavisne produkcije Planet Arta, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

Vitomira Lončar i Rajna Miloš


Uz ”Stilske vježbe”, najdugovječniju svjetsku predstavu, publika će imati priliku pogledati ”Prozor u dvorište” Lutkarskog studia Kvak, ”Nemereš pobjeć od nedjelje” Ludens teatra, ”Ružičasta sanjarica” kazališta Mala scena, ”Muški-ženski/Ženske-muške” MUO Bacači sjenki, ”Terapija” teatra Rugantino, ”Basne” kazališta Smješko, ”Blago” kazališta Tvornica lutaka, ”Tko je ovdje lud!” kazališta Planet art, ”Picasso” Playdrame, ”Priča o vodi” kazališta UO Actlab i Mala scena, ”Projekt: 12/2” Stvaralačke mreže Zebra i ”Art” Aplauz teatra. Uz ”etablirani” prostor Umjetničkog paviljona ”Juraj Šporer”, predstave će igrati i u kavani hotela Bristol, Domu ”Ivana Brlić Mažuranić” u Lovranu, dok će se tri radionice održavati u prostoru KD ”Zora” i Ugostiteljskoj školi Opatija.
– Opatija uvijek izlazi u susret nezavisnoj sceni i prepoznaje dobre ideje koje nastaju kod nezavisnih produkcija, a treba napomenuti da je nezavisne odlikuje pokretnost, činjenica da se mogu prilagoditi svakom prostoru te da radimo sve vrste žanrova za sve uzraste publike. Ali, imamo slab ili nikakav pristup financiranju, stoga su naše osnovne strategije rada njegovanje izvrsnosti, umrežavanje, edukacija te javno djelovanje, kazala je Vitomira Lončar, osnivačica najdugovječnijeg dječjeg nezavisnog profesionalnog kazališta Mala scena te jedna od organizatorica umrežavanje nezavisnih produkcija u Mrežu nezavisnih kazališta koja okuplja 21 člana. Dodala je od 114 profesionalnih kazališta u Hrvatskoj, čak 85 je neovisnih.

Marko Torjanac


– Dio FEN-a će biti rezerviran za međusobno druženje, rad i diskutiranje o temama i problemima nezavisne scene. Imat ćemo tri okrugla stola, a ja ću održati prezentaciju o financiranju nezavisnih kuća. To je važan problem, koji zadire i u sferu civilnog društva, jer se borimo protiv korupcije i klijentilizma koje je u Hrvatskoj izuzetno prisutno te tražimo transparentno financiranje, kazao je Marko Torjanac, voditelj kazališta Planet Art.
Festival je realiziran za iznos od 250 tisuća kuna, pri čemu su pripomogli i sponzori – među kojima su najveći Zagrebačka banka i hotelska kuća Vienna International – a neki od sponzora otkupili su i tri predstave Priču o vodi, Muški-ženski/Ženske-muške te Tko je ovdje lud koje će za publiku biti besplatne.
– Iako smo za druge predstave odlučili zadržati ulaznice, jer smatramo da je to jako važno, cijene su zaista simbolične i iznose 10 kuna za djecu te 30 kuna za odrasle, kazala je Rajna Miloš.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!