Najbolju ideju za novi centar mjesta Općina će nagraditi sa 130 tisuća kuna @ Matulji

opcina_matulji_foto

Definirana je i vrijednost investicija – navodi se da se idejna rješenja moraju uklopiti u procijenjeni trošak radova koji za MMC iznose 40 milijuna kuna, a za uređenje centra 21,4 milijuna kuna. Pronađen je, čini se, i zgodan ”moto” za čitavu priču, koji matuljski centar naziva ”najljepšim balkonom Kvarnera”.

Matulji – Novi izgled budućeg centra Matulja bit će definiran putem javnog arhitektonskog natječaja koji je Općina raspisala u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka (DAR).

Najbolja rješenja, prema odabiru stručnog žirija koji čine arhitekt prof. dr.sc. Tihomir Jukić kao predsjednik te zamjenica načelnika Eni Šebalj, akademski slikar i grafičar Siniša Majkus, arhitekt mr. sc. Leo Modrčin te arhitekt Igor Rožić kao članovi, bit će i pristojno nagrađena. Prva nagrada predviđena je u brutto iznosu od 129 tisuća kuna, druga 97 tisuća kuna, treća 65 tisuća kuna, a četvrta 32 tisuće kuna.

Prema natječajnoj dokumentaciji za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja središta naselja sa zgradom Multimedijalnog centra u Matuljima, taj bi prostor trebao služiti kao centralna zona naselja Matulji i Mihotići koji bi s planiranih 5.000 stanovnika kroz nekoliko godina postali pravi kulturni, politički i gospodarski predvodnik općine koja bi brojala oko 14 tisuća stanovnika.

– U prostoru su naglašeni prometni tokovi, s akcentom na prostoru centra naselja iz kojega se zrakasto, uz osnovne prometne pravce, šire javni, trgovački, ugostiteljski i uslužni sadržaji. Prostor obilježavaju živost, veći broj ljudi i događanja – funkcionalno je to izrazito dinamični centar, s velikom koncentracijom na relativno malom prostoru. Taj je prostor možda i najizrazitije obilježje posebnosti naselja, stoji u natječajnoj dokumentaciji, u kojoj se navodi da zbog blizine Opatije i Rijeke, Matulji nisu razvili sve potrebne javne funkcije.

Cilj natječaja je primarno fizička i sadržajna rekonstrukcija uže zone centra, a od tog prostora trebalo bi stvoriti dinamični prostor, ”novo srce grada” te pokretača društvenih, ekonomskih i ekoloških potreba novog doba. Pronađen je, čini se, i zgodan ”moto” za čitavu priču, koji matuljski centar naziva ”najljepšim balkonom Kvarnera”. Uz centar, arhitektonskim natječajem traži se i osmišljavanje idejnog rješenja Multimedijalnog centra, koji bi trebao nastati uz sadašnju sportsku dvoranu, no neobična je činjenica da je idejno rješenje već izrađeno i predstavljeno vijećnicima – njegov autor je arhitekt Nenad Kocijan koji je osmislio i izgled sportske dvorane.

Definirana je i vrijednost investicija – navodi se da se idejna rješenja moraju uklopiti u procijenjeni trošak radova koji za MMC iznose 40 milijuna kuna, a za uređenje centra 21,4 milijuna kuna.

Rok za predaju radova je 31. ožujka do 15 sati.

Davor Žic / PodUčkun.net