Najčitaniji norveški dnevni list pozvao svoje čitatelje da ljetuju na Kvarneru i u Hrvatskoj @ Opatija

...ilustracija...

…ilustracija…

Navodeći kako je Hrvatska očito ”trendy” destinacija, autorica kao komparativne prednosti navodi prihvatljive cijene u odnosu na kvalitetu usluga (”good value for money”= i vrlo ugodnu i stabilnu klimu, ističući naravno klimatske i zemljopisne uvjete povoljne za jedrenje, ali također i bogatstvo ponude u unutrašnjosti.

Opatija – Kvarner, ali i čitava hrvatska obala i otoci, tema su velikog teksta kojim jedan od najčitanijih norveških dnevnih listova Aftenposten najavljuje Hrvatsku kao jednu od najtraženijih ljetnih odredišta. Najave dobre turističke sezone za Hrvatsku iz Norveške su stigle putem Veleposlanstva Republike Hrvatske koje je Primorsko-goranskoj županiji prenijelo vijest o članku objavljenom pod naslovom ”Hrvatska među pobjednicima ovoga ljeta”, uz uvodne riječi – ”Hrvatska će ovoga ljeta biti puna”.

Da Hrvatska zauzima sve istaknutiju poziciju kao turistička destinacija u Norveškoj, vidljivo je iz sve značajnijeg broja objava u medijima koje se o Hrvatskoj izrazito pozitivno očituju, te navode brojčane pokazatelje koji najavljuju povećani broj posjeta tijekom 2016.godine. Pored vlastite inicijative medija, ovakva je prisutnost Hrvatske u medijima u određenoj mjeri i rezultat sustavnog i aktivnog rada diplomatskih i turističkih predstavništava s novinarima i urednicima, kojima se proaktivno dostavljaju sve relevantne informacije o Hrvatskoj.

Jedan od rezultata takve sustavne komunikacije upravo je i objava predmetnog članka u kojem autorica teksta Camilla Flaatten, istaknuta norveška novinarka i bloggerica, uvodno iznosi podatke prikupljene od putničkih agencija, koje bilježe značajan porast prodaje aranžmana za Hrvatsku u odnosu na prošlu sezonu. Konkretno dvije najveće putničke agencije u Norveškoj Apollo i Ving povećale su svoju ponudu za Hrvatsku s 1500 na 5000 mjesta, a obje agencije navode i kako je srpanj već sada gotovo rasprodan.

Navodeći kako je Hrvatska očito ”trendy” destinacija, autorica kao komparativne prednosti navodi prihvatljive cijene u odnosu na kvalitetu usluga (”good value for money”= i vrlo ugodnu i stabilnu klimu, ističući naravno klimatske i zemljopisne uvjete povoljne za jedrenje, ali također i bogatstvo ponude u unutrašnjosti.

Posebno vrijedi istaknuti da se u tekstu, pored ”tradicionalnih” destinacija za norveške turiste (Dubrovnik, jedrenje na Kornatima, plaža Zlatni rat), naglasak daje na ponudu više dodane vrijednosti, pa se tako puno prostora posvećuje zdravstvenom turizmu i gastronomiji na Kvarneru, ali i autohtonoj hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj baštini (glagoljica, Plitvice).

Obzirom na specifična odličja Norvežana (snažna posvećenost sportu i zdravlju, velika kupovna moć, sklonost putovanjima i izvan ljetne sezone, te gastronomsko-enološki afiniteti) u promociji Hrvatske na norveškom tržištu postoje značajne mogućnosti za ostvarenje sinergijskog učinka kroz naglašavanje sportskih događanja (Tour of Croatia, Fiumanka) odnosno gastro-enološku proizvodnju (vina i maslinova ulja), kao i kulturnih sadržaja kojima u prilog svakako ide i osvajanje titule Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu Grada Rijeke.

U cilju što boljeg predstavljanja i približavanja regije Kvarnera norveškim turistima, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Norveškoj, u suradnji s TZ Kvarnera i predstavnicima privatnog sektora, 20. travnja ove godine, organizirat će prezentaciju fokusiranu na zdravstveni turizam, kojom će prilikom biti prezentirani i potencijali koji se vezuju uz zdravstveni sektor u smislu investicija, te gospodarske i znanstvene suradnje.

Davor Žic / PodUčkun.net