Najskuplja ulica u gradu – isplata odštete od 2,6 milijuna kuna ugrađena u vrijednost odvojka ulice Brdo @ Opatija

grad_opt_2012

Iznoseći kronologiju sudskog spora oko nelegalno oduzetog zemljišta, zbog kojeg je Grad Opatija izgubio 2,6 milijuna kuna, gradonačelnik Dujmić kazao je da nije smio potpisati nagodbu jer bi se protiv njega vjerojatno pokrenuo sudski proces. S druge strane, Bruno Gorišek koji je dobio spor, krivi Dujmića jer je odbijanjem nagodbe oštetio gradski proračun za milijun kuna.

Opatija – Iznos od 2,6 milijuna kuna, koji je Grad Opatija temeljem izgubljene sudske tužbe isplatio Bruni Gorišeku zbog nelegalno oduzetog zemljišta u Ičićima, i službeno je ”ugrađen” u vrijednost prometnice koja je izgrađena na njegovu terenu. Naime, na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je program gradnje objekata komunalne infrastrukture, kojim je ”legaliziran” odvojak ulice Brdo izgrađen početkom devedesetih godina prošlog stoljeća ”bez papira”. Tako je slijepa cestica na vrhu Ičića postala jedna od najskupljih gradskih prometnica, gledano po vrijednosti metra ceste.

– Odšteta prema sudskoj presudi ulazi u vrijednost investicije, i zbog toga je uključena u komunalni resor. Jer da se cesta gradila legalno u ono vrijeme, to bi bio iznos isplaćen vlasnicima za zemljište, i isto bi ušao u vrijednost ceste, kazao je pročelnik zadužen za financije, Danijel Jerman.

Sam ”slučaj Gorišek” bio je ponovo ”pretresen” u raspravi između vijećnika i opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, koji je dao kronologiju čitavog slučaja. Podsjetimo, radi se o odšteti za teren oduzet prije 25 godina, za koji vlasnici nikad nisu isplaćeni.

– Moramo se vratiti u 1989. godinu i u vrijeme kada je Skupština Općine Opatija oduzela jedno privatno zemljište i omogućila drugoj privatnoj osobi da izgradi svoje komercijalne prostore. Naravno, vlasnik tog zemljišta se žalio Upravnom sudu, koji je poništio tu odluku Skupštine, i donio rješenje da se teren vrati u prvobitno stanje. Međutim, s obzirom na vrijeme kakvo je bilo, to se nikad nije ispoštovalo. Nakon što je formiran Grad Opatija, vlasnik je došao s tim rješenjem u gradsku upravu i tražio obeštećenje, no prvi izabrani gradonačelnik Axel Luttenberger rekao je da ne namjerava dati zamjenski teren, budući da je gradnja napravljena nelegalno i suprotno gradskoj prostorno-planskoj dokumentaciji, te da bi zamjena terena zapravo značila legalizaciju takve gradnje. Nakon njega došao je Ranko Vlatković koji je imao isti stav, a i Amir Muzur na početku svog mandata isto je postupio, da bi na kraju mandata napisao jedan papir na kojem stoji da će se ipak razmotriti slučaj i omogućiti zamjenu zemljišta, što je nakaradno jer se desilo nekoliko mjeseci prije izbora, kada uopće nije smio na taj način raspolagati gradskom imovinom, ispričao je kronologiju gradonačelnik Dujmić, osvrnuvši se na tvrdnje Gorišeka da je upravo aktualni ”gradski šef” stopirao odluku o nagodbi.

Zanimljivo je da je sam Dujmić svoju nesklonost nagodbama opravdao bojaznima od sudskih procesa, odnosno kazao je da u slučaju da se pokušao nagoditi mimo sudske odluke, vjerojatno bi bio procesuiran u skladu s aktualnim sudskim procesima u Hrvatskoj.

– Po mom dolasku na vlast, stranka je došla u gradsku upravu, stavila mi taj papir na stol i tražila zamjenu nekretnina. No, shvatio sam da tu nije ništa konkretno dogovoreno, i nisam mogao prihvatiti takvu nagodbu. Stranka je onda pokrenula sudski spor, i mislim da je to najpoštenije, jer ne znam tko bi u današnjoj situaciji sa svime što se događa imao hrabrosti nekome samo tako dati teren u vrijednosti nekoliko milijuna kuna? I gdje sam ja to pogriješio? Da sam prihvatio nagodbu, evo sutra sudskog postupka protiv mene, kazao je Dujmić.

Bruno Gorišek, s druge strane, ima ponešto drugačije poglede na situaciju, te krivi upravo Dujmića zbog odustajanja od nagodbe, zbog čega je gradski proračun izgubio ne samo vrijednost terena, nego i milijun kuna kamata i sudskih troškova, koji su se mogli izbjeći. Tijekom nedavnog razgovora, upravo je aktualnog gradonačelnika istaknuo kao krivca zbog kojeg je Grad Opatija nepotrebno izgubio milijun kuna.

– S Dujmićevim prethodnikom Amirom Muzurom već sam bio dogovorio da ćemo moja potraživanja riješiti tako da dobijem zamjenski teren. Znači da je Grad Opatija priznao da potraživanja postoje, odnosno da mi je učinjena šteta. I već sam bio s ljudima iz gradske uprave gledao koji su tereni slobodni, a jedan od njih koji sam našao nisam mogao dobiti jer je bio u planu za gradnju neke druge infrastrukture, ali u pismu upućenom sa sjednice Poglavarstva Grada Opatije stoji da su zainteresirani za nagodbu i da će mi ponuditi neki drugi teren, kazao je Gorišek, koji je kazao da je čitava priča nastala kada je preko vinograda u vlasništvu njegovog barbe izgrađena cesta, bez da se lokalna samouprava previše ”pomučila” oko ”sređivanja papira” i dogovora s vlasnicima terena. Tada je pokrenut upravni spor koji je riješen u korist vlasnika, no prije nego što je mogao dogovoriti obeštećenje, Gorišekov je stric preminuo, a nakon ostavinske rasprave zemljište je pripalo Gorišeku.

– Moja je greška što nisam odmah pokrenuo spor, ali išao sam prvo na mogućnost mirne nagodbe. Tamo negdje 2008. sam počeo pregovarati s Gradom, i prvo su mi rekli da moram pričekati donošenje UPU-a, pa zatim su naveli još neke uvjete, ali 2009. godine bili smo već blizu dogovora. I tada se, na moju nesreću, promijenila vlast. Prije nego što sam pokrenuo tužbu, bio sam na razgovoru kod novog gradonačelnika Dujmića, i tada mi je rekao te riječi koje nikad neću zaboraviti, da sam u pravu, ali da gdje bi oni došli kada bi svakome dali ono što mu pripada. Čovjeku u takvim trenutcima treba puno samokontrole da ostane miran – ja u teškoj financijskoj situaciji, on na čelu Grada koji mi je oteo imovinu, i tako nonšalantno se postavlja, pojasnio je Gorišek situaciju koja je prethodila podizanju tužbe. Dodao je i da je nakon prihvaćanja tužbenog zahtjeva bio voljan na dogovor.

– Imao sam najbolju namjeru smanjiti visinu odštete, da se dogovorimo, da me ranije isplate kad je već bilo jasno da ne mogu dobiti, i da uštede Gradu novac, a meni vrijeme. Tražio sam sastanak kod gradonačelnika Dujmića, ali nije me niti htio primiti u svoje dveri, kazao je Gorišek, koji je tijekom čitavog trajanja spora bio u financijskim poteškoćama, stoga mu je čekanje teško padalo. Na koncu, nakon četiri i pol godine sudovanja, izvojevao je pravomoćnu presudu, što je Grad Opatiju koštalo ne samo sredstava za otuđen teren, već i više od milijun kuna kamata i sudskih troškova koji su mogli biti izbjegnuti nagodbom. Dodao je kako nije niti stvar u novcu, nego u svom tom izgubljenom vremenu tijekom kojeg je mogao nešto napraviti, umjesto čekati da mu se vrati oteto.

– Meni je prošlo gotovo petnaest godina života u kojima nisam mogao raspolagati onime što je moje, a istovremeno sam morao plaćati razne troškove vezane uz postupak, poput geodetske izmjere. A s druge strane, oni koji su donosili odluke da se taj postupak prolongira, sada neće snositi ništa, iako su odgovorni za enormnu štetu koja je počinjena protiv gradske imovine, jer su Grad oštetili za više od milijun kuna, ogorčeno govori Gorišek.

Čovjek koji je pobijedio Grad Opatiju ne djeluje zadovoljno nakon ove sudske bitke, već iscrpljeno i pun ljutnje prema svima koji su ga godinama ”zavlačili”, te smatra da bi i oni trebali odgovarati za svoje postupke.

– Odrekao bih se sveg ovog novca kada bi bio donesen zakon da gradonačelnici moraju odgovarati za svoje neracionalne odluke. Da ovih milijun kuna mora nadoknađivati iz svoje plaće, ili iz olako stečene mirovine, pa da za njih trideset godina ”robija”, recimo u riječkoj luci i da mu ja budem šef, pa da zna što znači zaraditi ne milijun, ne tisuću, nego sto kuna svojim rukama. A i odvjetnicima koji šalju fakture na 300 tisuća kuna, i zarađuju na tuđoj nesreći, dobro bi sjela slična kazna. Nažalost, svjestan sam da je tako nešto zasad nemoguće, ali pozivam ljude da razmisle tko ih predstavlja, da dignu glavu i pobune se protiv takvih. Ja sam pobijedio Grad Opatiju, i želim reći svima da ne odustaju od borbe, da se mali čovjek može boriti protiv sistema i na kraju izaći kao pobjednik, zaključio je Gorišek.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!