Nakon blagdana, kreću političke bitke: Matulji čekaju povjerenika i spremaju se za prijevremene izbore

Općina Matulji

Općina Matulji

Mandati aktualnom načelniku i njegovim zamjenicima, kao i članovima Općinskog vijeća, još uvijek nisu prestali – formalno, oni će završiti odlukom Vlade o razrješenju i raspisivanju novih izbora. U periodu od odluke do novih izbora, koji ne može biti kraći od 30 dana niti duži od 60 dana, Općinu će voditi povjerenik kojeg imenuje Vlada.

Eni Šebalj i Mario Ćiković

Eni Šebalj i Mario Ćiković

Matulji – Bez proračuna Općina Matulji ušla je u novu, 2016. godinu, a činjenica da se vijećnici i načelnički tim nisu mogli dogovoriti o lokalnom budžetu znači da će mještani uskoro ponovo morati izaći na birališta i na prijevremenim lokalnim izborima izabrati načelnika i Vijeće koji će Matulje voditi otprilike godinu dana – do redovnih izbora na proljeće 2017. godine.

Mandati aktualnom načelniku i njegovim zamjenicima, kao i članovima Općinskog vijeća, još uvijek nisu prestali – formalno, oni će završiti odlukom Vlade o razrješenju i raspisivanju novih izbora. U periodu od odluke do novih izbora, koji ne može biti kraći od 30 dana niti duži od 60 dana, Općinu će voditi povjerenik kojeg imenuje Vlada.
To su, zasad, jedine činjenice koje se mogu navesti o stanju na matuljskoj političkoj sceni – pitanje je koja će Vlada na sebe ”preuzeti odgovornost” raspisivanja izbora i imenovanja povjerenika, odnosno hoće li to biti ova ”tehnička”, Milanovićeva, ili ona ”u nastajanju”, Oreškovićeva?

Željko Grbac

Željko Grbac

Budući da ova potonja još nije niti blizu ”skice”, a kamoli konačnog izgleda, izglednije je da će ta ”čast” pripasti ministrima na odlasku, pa se počelo licitirati i s potencijalnim imenima. Kako kažu kuloari – budući povjerenik, ako je vjerovati ”ulici”, trebao bi stići iz Frlanije, mjesta iz kojeg dolaze i posljednja dva matuljska načelnika, Bruno Frlan i Mario Ćiković.

Taj će dvojac igrati značajnu ulogu i na predstojećim izborima. Prvi će kao predsjednik IDS-a ”rukovoditi” kampanjom koalicije koju su ”istrodemokrati” sastavili s PGS-om koji nakon brojnih ”udaraca” u protekle tri godine – rastanak sa Željkom Grbcem, odlazak istaknutih članova i vijećnika – pokušava povratiti stabilnost udruživanjem koje je dalo rezultate na nacionalnoj razini. A Ćiković će biti kandidat za načelnika od strane SDP-a (i eventualno nekih koalicijskih partnera), i zasad je jedini koji je najavio kandidaturu.

No, na izbore sasvim sigurno neće ići u dosad dobitničkoj kombinaciji – uz zamjenike Eni Šebalj i Alena Ružića. Naime, Ružić je ”otpao” iz te kombinacije budući da je član HNS-a, a upravo su neslaganja na liniji HNS-SDP pokrenuli aktualnu ”predizbornu situaciju”. Sigurno je da će HNS-ovci imati svog kandidata, ili će barem podržati nekoga prihvatljivog široj lepezi stranaka, ali zasad nema službene potvrde niti jednog imena.

Mladen Prenc i Bruno Frlan

Mladen Prenc i Bruno Frlan

Tako će HNS i SDP činiti dominantni dualizam na političkoj sceni, i oko te dvije stranke vjerojatno će se grupirati ostale opcije – Akcija mladih (u kombinaciji s LIST-om) dosta dobro surađuje s HNS-om u Lovranu, pa se takva suradnja može ponoviti i u Matuljima, tim više kad se u obzir uzme neslaganje predsjednika AM Darjana Bukovića s načelnikom Ćikovićem i predsjednikom Vijeća Juračićem, evidentno po većem broju ”svađi” u protekle tri godine rada Općinskog vijeća. Dok će mladi vjerojatno uz HNS, ”penzioneri” bi mogli ostati uz SDP, s kojim je HSU u koaliciji protekle četiri godine.

Ostale političke opcije zasad su pod znakom upitnika. Doduše, jasno je da HDZ sasvim sigurno neće sa SDP-om, a pitanje je hoće li se mlada ekipa koja je odnedavno na čelu odlučiti izbaciti vlastitog kandidata, koji svakako neće imati šanse za prolaz. Između tri nezavisna vijećnika koje predvodi Željko Grbac i HNS-a ”ima neka tajna veza” kao što su pokazale posljednje sjednice OV, no je li ona dovoljna za suradnju?

Najveći misterij, međutim, bit će ponašanje koalcije IDS-PGS, koja ima otvorena sva tri izbora: svrstati se uz SDP ili HNS ili samostalno ”okušati rejting” kod birača. Odluka koju donesu svakako će imati značajan utjecaj na konačan rasplet ove političke bitke…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!