Nakon Opatije, vinski event u Istri: Brtonigla uz Wine Vip Event potvrdila poziciju u svijetu vrhunskog vinarstva

Paolo Klarić, načelnik Brtonigle, među ostalim, istaknuo je poziciju Brtonigle i njenih vina, rekavši, da iako općina čini 1 posto ukupne površine Istre, proizvodi čak 10 posto ukupnih količina vina prisutnih u Istarskoj županiji. Svoja vina nazočnima su predstavili brtoniški vinari Cattunar, Novacco, Veralda i Capo u sklopu predavanja.

Dantes Begić, organizator

Opatija, Brtonigla – Nakon Opatije, susret vrhunskih vinara i stručnjaka iz domene enologije i gastronomije održan je i u Brtonigli, gdje je Wine Vip Event gostovao u četvrtak i petak. Riječ je o susretu struke, privatnog sektora i ljubitelja vina koji se odvijao u prostorijama budućeg brtoniškog Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, u organizaciji agencije Ricerca Mercato, uz veliku potporu u organizaciji od strane Turističke Zajednice Općine Brtonigle i Općine Brtonigle, te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH.

Navedeni kongres, bio je zatvorenog tipa, te se na njega moglo doći isključivo putem pozivnice. Zbog velikog interesa, nakon otvaranja prijava, vrlo brzo su se popunila sva mjesta te dovela u Brtoniglu tristotinjak interesenata.

načelnik Brtonigle obilazi izlagače

Na samo početku događaja, prisutnima se obratio organizator Begić, koji je zaželio svima dobrodošlicu i ugodan boravak u Brtonigli, a pritom spomenuo veliku važnost događaja koji okuplja najveće vinske stručnjake na jednome mjestu. Nakon njega, Paolo Klarić, načelnik Brtonigle, među ostalim, istaknuo je poziciju Brtonigle i njenih vina, rekavši, da iako općina čini 1 posto ukupne površine Istre, proizvodi čak 10 posto ukupnih količina vina prisutnih u Istarskoj županiji. Uslijedilo je obraćanje Michelle Babić, direktorice TZ Brtonigle, koja je ukazala na veliku važnost vina i vinarstva pogotovo u segmentu turizma, jer ono postoje sve učestaliji razlog dolaska gostiju.

Program se sastojao od cijelog niza stručnih predavanja koji su prisutnima ponudili vrlo korisne informacije o sommelierstvu i vinima. Neizostavne su bile edukacije koje su govorile o sljubljivanju vina i hrane, te o važnosti cjelokupne usluge kako bi se gostima pružalo neponovljivo iskustvo užitka u vinu.

izložbeno degustacijski prostor

Svoja vina nazočnima su predstavili brtoniški vinari Cattunar, Novacco, Veralda i Capo u sklopu predavanja.

Među brojnim govornicima našao se i bračni par Perdec koji je podijelio svoje iskustvo izlaganjem pod nazivom „Život bračnih partnera sommeliera“, gdje je prezentiran njihov put prema izvrsnosti u kojoj Emil Perdec danas nosi titulu dvostrukog sommelierskog pobjednika Hrvatske, dok je njegova supruga Karin Rupena Perdec stekla ugled kao vrhunski sommelier znalac. Uz njih, ovaj događaj uveličao je i Filip Savić, trostruki sommelierski pobjednik Hrvatske, koji je prisutne upoznao sa pojmom i važnošću sommelierstva u današnjem svijetu. Svoj doprinos dala je i Marija Vukelić, prof., WSET level2, pričavši o ulozi žene u svijetu vinarstva i sommelierstva predavanjem koje je nosilo ime Vino na visokoj peti.

Michelle Babić, TZO Brtonigla

Prisutne je zaintrigirao i Suvad Zlatić Suwi, pobjednik velikog Austrijskog Sommelierstva 2014-2017, ambasador Champagne i diplomirani Wine i Sake Sommelier, uz poduže izlaganje kojim je zaplijenio pažnju prisutnih govoreći o čimbenicima kao što su emocije, govor tijela, odnos prema gostu i sl.
Osim Suwia, iz inozemstva stigla je Mira Šemić, slovenska sommelierka najvišeg ranga s diplomom WSET iz Londona, educirajući prisutne o osnovama spajanja vina i hrane o čemu se ujedno dotaknuo i Mario Meštrović, vrhunski znalac sa međunarodnom A.S.I. diplomom, koji ima zlatni certifikat , a ujedno je i ocjenjivač vina za Decanter World Wine Awards.

Filip Savić

Gosti koji su došli iz raznih zemalja, osim teoretskog djela imali su prilike i degustirati razna vina u degustacijsko izložbenom prostoru, u kojemu se našlo i ponešto izlagača ostalih autohtonih proizvoda kao što su pršut, sir i ulje. Degustacije su se dešavale i na samim predavanjima kako bi prisutni mogli steći bogatije iskustvo prilikom edukacije.

Brtonigla Wine Vip Event, za cilj je imala i povezivanje struke, privatnog sektora i ljubitelja vina, što se dešavalo prilikom pauza uz degustacije i bogate domjenke. Navečer, u opuštenoj atmosferi uz vokalnu skupinu Ad Libidum iz Brtonigle i nastup Bernarda Udovičića, druženja su se nastavljala do kasno u noć.

Na samo kraju događanja, svoje oduševljenje nisu mogli sakriti organizator Dantes Begići i suorganizatori TZO Brtonigle i Općina Brtonigla, koji su ocijenili ovaj događaj izvrsnom ocjenom, po pitanju tematike, organizacije i odaziva, te su zaključili da takvih događaja treba biti sve više, jer to nisu obični sajmovi vinarstva, već okupljanje struke u cilju usavršavanja, edukacije i povezivanja.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!