Nakon rekordne 2015. godine, dobri turistički rezultati očekuju se i u 2016. @ Kvarner

turisti_opatija_2014

Sezona za 2016. godinu dobro je dobro pripremljena i uspjeh bi se trebao vidjeti već oko Uskrsa. Radi se na motiviranju dolaska turista u predsezoni i postsezoni, što se pokazalo kao vrlo dobrim u prošlih nekoliko godina jer je zabilježeno značajno povećanje upravo u predsezoni i postsezoni.

Opatija – Rekordnom turističkom godinom označena je 2015. na nedavnoj sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Kvarnera, a predsjednik Turističke zajednice Kvarnera i župan Zlatko Komadina izvijestio je da je prošle godine prvi put zabilježeno 13 milijuna noćenja, s prihodom od oko 15 milijuna kuna, što u odnosu na redovne prihode čini porast od 8.5 posto za aktivnosti turističke zajednice od skoro 7 milijuna kuna.

– Mislim da se rezultati vide. Sve naše mikro regije su prebacile svoje planirane prihode i ostvarenje fizičkih pokazatelja. Posebno mi je drago da naše regije kao što su Rijeka i Opatija i Gorski kotar imaju visoke poraste i drže onaj nivo noćenja i gostiju koji su pred i post sezona. Ostali su više-manje ljetna destinacija gdje se boravi oko osam dana, a u ovim destinacijama dva-tri dana i drže ovaj dio prije ljeta i poslije ljeta, rekao je župan.

Direktorica Irena Peršić Živadinov uspjeh turističke sezone pripisala je sinergiji između turističkog gospodarstva Kvarnera i lokalnih turističkih zajednica, kao i TZ Kvarnera i Županije. Zajedničkim snagama dogovorena je strategija promocije u prošloj godini, a ono što je bilo novo jest da su turistička zajednica i turističko gospodarstvo lokalne turističke zajednice nastupali na zajedničkom štandu. To se pokazalo kao iznimno dobra strategija i rezultiralo uspješnom sezonom.

– Nastavit ćemo i dalje zajednički rad i dogovorili smo već i za ovu godinu zajedničke sajmove i workshopove i vjerujemo da bi i ova godina mogla biti turistički uspješna. Prvi rezultati koje dobivamo sa sajmova i razgovora s partnerima je da postoji veliki interes za Kvarner i povećanje u bookingu u odnosu na prošlu godinu”, istaknula je direktorica.

Sezona za 2016. godinu dobro je dobro pripremljena i uspjeh bi se trebao vidjeti već oko Uskrsa. Radi se na motiviranju dolaska turista u predsezoni i postsezoni, što se pokazalo kao vrlo dobrim u prošlih nekoliko godina jer je zabilježeno značajno povećanje upravo u predsezoni i postsezoni.

– Ono na čemu intenzivno radimo su projekti iz EU i sufinancirani su novcem EU. Mislim da je to vrlo važno jer mi imamo mnogo ideja i zahtjeva za novim projektima, ali novaca nema mnogo i treba iskoristiti upravo ove europske fondove, rekla je Peršić Živadinov istaknuvši projekt ”Mala barka” koji se provodi već neko vrijeme i donio je rezultate.

Trenutno se za financiranje iz fondova EU prijavljuje projekt ”Putovima Frankopana” koji TZ Kvarnera radi sa Primorsko-goranskom županijom. Riječ je o brendiranju kvarnerske kulture koji je jedan od sljedećih brendova koje turistička zajednica razvija uz Kvarner food i Kvarner family.

Radi se i na outdoor aktivnostima, pješačkim i biciklističkim stazama – prijavljuje ga se kao pilot projekt sa NP Risnjak i Parkom prirode Učka kako bi objedinili sve pješačke i biciklističke staze na Kvarneru.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!