Nastavljen projekt “Mladi u zajednici bez barijera” @ Ajdovščina

mladi_barijre_granice_2

Mladi iz Opatije, Crikvenice, Kidričeva i Ajdovščine su uz pomoć stručnih trenera kroz različite radionice učili o izradi nacrta kampanje i zagovaranju interesa mladih. S mladima su o kampanji učili i članovi predstavničkih tijela sva četiri grada, kao i djelatnici iz tih gradova, kako bi se kroz neformalnu edukaciju približili jedni drugima, pronašli bolje načine razumijevanja i učenja dijaloga.

Opatija / Ajdovščina – Drugi edukativni modul u sklopu projekta “Mladi u zajednici bez barijera”, kojeg financiraju sredstva EU, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU, iz Programa mladi na djelu (YIA), Akcija Demokratski projekti mladih te Grad Opatija i Grad Crikvenica održao se u slovenskoj Ajdovščini od 20. do 22. ožujka 2014. godine.

mladi_barijre_granice_1

Mladi iz Opatije, Crikvenice, Kidričeva i Ajdovščine su uz pomoć stručnih trenera kroz različite radionice učili o izradi nacrta kampanje i zagovaranju interesa mladih. S mladima su o kampanji učili i članovi predstavničkih tijela sva četiri grada, kao i djelatnici iz tih gradova, kako bi se kroz neformalnu edukaciju približili jedni drugima, pronašli bolje načine razumijevanja i učenja dijaloga. Edukaciji u Ajdovščini prethodile su radionice i javne tribine provedene u sva četiri grada kako bi mladi definirali najveće probleme koje žele riješiti u svojim lokalnim zajednicama. Na temelju tih problema na ovome su modulu razradili nacrte kampanja te simulirali prezentaciju kampanje ciljanim skupinama u svojim zajednicama (gradonačelnicima, mladima, poduzetnicima).

Ovisno o specifičnostima sredina iz kojih dolaze, mladi su kroz timski rad i uz pomoć iskusnih trenera u radu s mladima iz Slovenije, Tadeje Mesojedec i Maria Plešej, detaljno razrađivali hodogram kampanje. Tako su učili kako jasno definirati problem (temu) kampanje, kako odrediti ciljane skupine koje su obuhvaćene kampanjom, procjenjivali najbolje metode i alate za izradu kampanje i zagovaranja, oblikovali slogan – poruku koju će koristiti u kampanji te definirali aktivnosti (zadatke) koje moraju realizirati ne bi li proveli uspješnu kampanju. Znanja i vještine stečene na ovom modulu će primijeniti u svom radu, nakon povratka u svoje gradove. Sudionici će dalje razraditi nacrte svojih kampanja te nastojati provesti kampanju u svom gradu.

mladi_barijre_granice

Sljedeći modul održat će se koncem travnja u Kidričevu (Slovenija), a dotad sudionici imaju zadatak predstaviti svoje probleme ciljanim skupinama u svojim gradovima te početi s provedbom kampanje. Tema sljedećeg modula bit će unaprjeđenje komunikacijskih vještina, javnog nastupa i vođenja dijaloga s predstavnicima raznih dionika koji su uključeni u kampanju (različitih skupina, medija i dr.), ali i onima koji sudjeluju u procesima političkog odlučivanja, poput gradonačelnika, predsjednika gradskih vijeća i drugih političkih predstavnika te osobama i skupinama koje mogu utjecati na promjene. Završni modul u sklopu projekta održat će se u Opatiji koncem svibnja gdje će mladi “sjesti za stol” s lokalnim dužnosnicima i javnosti te iznijeti probleme mladih o kojima su i vodili kampanju.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!