Nastavnik Duško Serdar dobitnik nagrade Ivan Filipović @ Opatija

azoo_nagrade

Nagrada Ivan Filipović dodjeljuje se od 1964. za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima (godišnja nagrada), te istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u RH (za životno djelo).

Opatija – Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Ivan Filipović nagrađen je i Duško Serdar, nastavnik ekonomske grupe predmeta u Hotelijersko-turističkoj školi u Opatiji. Državne nagrade su uručene prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom u 2012. pridonijeli unaprjeđivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskog poziva.

Odbor za dodjelu državne nagrade za životno djelo u području predškolskoga odgoja i obrazovanja dodijelio je docentici Hiceli Ivon s Odsjeka za predškolski odgoj Filozofskog fakulteta u Splitu. Državna nagrada za životno djelo za znanstveni i stručni rad dodijeljena je izvanrednom profesoru u mirovini Vladimiru Strugaru, doktoru znanosti iz polja pedagogije.

U području predškolskoga odgoja i obrazovanja nagradu su dobili ravnateljica zagrebačkog Dječjega vrtića Botinec Marijana Pernar, odgojiteljica u zagrebačkom Dječjem vrtiću Trešnjevka Nada Gudek i ravnateljica zagrebačkog Dječjega vrtića Remetinec Merica Matvijević.

U području osnovnog školstva dodijeljeno je šest nagrada i to stručnoj suradnici knjižničarki Draženki Stančić (OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, Ivanec), učitelju glazbene kulture Ivanu Tomašiću (II. osnovna škola, Varaždin), nastavnici plastičnog oblikovanja, crtanja i slikanja Mirjani Tomašević Dančević (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb), učitelju razredne nastave Radovanu Kneževiću (OŠ Braća Radić Koprivnica – Područna škola Bakovčica), profesorici hrvatskoga jezika i književnosti Ani Bajzek (OŠ Novska), i Vinku Filipoviću, ravnatelju Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dodijeljene su i tri nagrade u području srednjeg školstva, nastavniku ekonomske grupe predmeta Dušku Serdaru (Hotelijersko-turistička škola, Opatija), stručnoj suradnici knjižničarki Elviri Katić (Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Zadar) i nastavnici klavira Ivanki Kordić (Glazbena škola Vatroslava Lisinskoga, Zagreb).

Godišnjom nagradom Ivan Filipović iz područja visokog školstva nagrađena je redovita profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Vlatka Domović, a nagrada u području znanstvenoga i stručnoga rada pripala Snježani Koren s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrade su dobitnicima uručili Valter Boljunčić, predsjednik Odbora za dodjelu nagrada Ivan Filipović i Ankica Nježić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Uz čestitke nagrađenima Valter Boljunčić istaknuo je da u današnjem svijetu koji se brzo mijenja i zahtijeva neprekidno usavršavanje u primjeni novih tehnologija, nastavnici su ti koji bez obzira na sve okolnosti nastoje sačuvati ono zbog čega su i odabrali taj poziv, a to je želja da budući svijet bude bolji. -No, uz primjenu tehnologija, tu je nešto što se od pamtivijeka ne mijenja, a to je odnos profesora i đaka, koji niti jedna tehnologija ne može zamijeniti- istaknuo je V. Boljunčić.

– Obrazovna politika čestita vam na svemu što ste postigli u svome radu, doista predstavljate prave promicatelje sustava vrijednosti koje je promovirao Ivan Filipović – istaknula je Ankica Nježić.

U ime nagrađenih na dodijeljenim priznanjima se zahvalio Vladimir Strugar rekavši kako je izuzetna čast pridružiti se svima koji su prije njih dobili nagradu koja nosi ime oca hrvatskog učiteljstva Ivana Filipovića. – Biti učitelj više je od struke i zvanja – to je misija svakoga od nas. Učitelj živi u svojim učenicima: mi živimo u sjećanjima svakog učenika kojeg smo izveli na pravi put- kazao je Strugar.

Nagrada Ivan Filipović dodjeljuje se od 1964. za najznačajnija ostvarenja tijekom proteklih godina istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima (godišnja nagrada), te istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u RH (za životno djelo).

Ivan Mellor / PodUčkun.net
Foto: azoo.hr

error: Content is protected !!