Ne sudi knjige po koricama – Ovaj utorak na rasporedu ‘Živa knjižnica’

Arhiva

Arhiva

Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i ”posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su neobične životne priče i iskustva iz svakodnevnog života.

Opatija – ”Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama“ održat će se u utorak, 31. svibnja, u vremenu od 16 do 19 sati, u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice „Victor Car Emin“ u Opatiji. Događanje, u organizaciji Udruge PaRiter, za cilj ima upoznavanje građana Opatije s pripadnicima i pripadnicama različitih manjinskih skupina kroz zanimljivu i inovativnu metodu žive knjižnice.

– Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i ”posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su neobične životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Naime, u živoj knjižnici, knjige su pripadnici ranjivih ili manjinskih skupina, a čitatelji mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o kulturi, običajima ali i svakodnevnim problemima s kojima se susreću »žive knjige«. Knjige i čitatelji ulaze u međusobni dijalog, koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicima određenih društvenih skupina i iz prve ruke čuju što znači “biti u koži onog drugog/druge”. Na policama opatijske žive knjižnice naći će se 8 pripadnika i pripadnica različitih skupina, poput seksualnih i rodnih manjina, osoba s invaliditetom, socijalno ugroženih osoba te nacionalnih, etničkih i vjerskih manjina. Čitatelji mogu postati svi oni koji su spremni suočiti se s vlastitim predrasudama te upoznati ljude s kojima možda nikad nisu imali priliku razgovarati. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da dođu u utorak, 31. svibnja u opatijsku knjižnicu te provedu vrijeme čitajući neke nove zanimljive priče. Projekt Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama financijski je podržan od strane Grada Opatije te Primorsko-goranske županije, poručili su organizatori.

ziv_knjiznica_opatija_2016

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!