Neće pod ‘riječke skute’ – matuljski vijećnici odbili pristupiti Aglomeraciji Rijeka @ Matulji

opcinsko_vijece_matulji_27_03_2015 (3)

Oporbeni vijećnici istaknuli su da je mnogo toga nejasno oko pitanja funkcioniranja buduće aglomeracije, dok je načelnik Ćiković poručio kako je ulazak u aglomeraciju preduvjet pristupanju dijelu sredstava EU, te da ionako konačnu odluku o članovima aglomeracije donosi nadložni ministar.

Darjan Buković

Darjan Buković

Matulji – Vijećnici Općine Matulji odbili su na jučerašnjoj sjednici ulazak u riječku aglomeraciju. Nakon što su početkom mjeseca na pristupanje ovoj novoj vrsti zajednice lokalnih samouprava pristali članovi Gradskog vijeća Opatije, a nedavno su im se pridružili i lovranski kolege, Matuljci su prvi na Liburniji koji su odbili poziv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

– Nije jasno o čemu mi danas glasujemo. Što donosimo, kakvu odluku? Ako glasujemo da naša Općina uđe u nekakvu aglomeraciju na temelju par listova papira koji izgledaju kao rad iz 6. razreda osnovne škole, onda smo mi aspolutno ludi. Jer ovdje piše da će odluke o nama biti donošene htjeli mi to ili ne htjeli, jer temelj čitavog udruživanja je Strategija razvoja Grada Rijeke, dokument o kojem mi ništa ne znamo niti smo u njegovom donošenju sudjelovali, kazao je vijećnik Akcije mladih Darjan Buković.

Mario ĆIković i Slobodan Juračić

Mario ĆIković i Slobodan Juračić

Istaknuo je i kako se još uvijek ne zna kako će te aglomeracije izgledati i kako će funkcionirati, budući da nadležno ministarstvo nije donijelo odgovarajuće uredbe, te da se iz materijala ne može zaključiti ”u što se to upuštamo”.

– Donosimo odluku o davanju prethodne suglasnosti. Novi zakon o regionalnom razvoju Republiku Hrvatsku podijelio je u četiri aglomeracije. Za razvoj su određena sredstva od 10 milijardi eura iz europskih fondova, a aglomeracijama pripada 5 posto toga novca. Već su definirani projekti, među kojima je na prvom mjestu razvoj riječkog prometnog pravca, što je i jedan od naših glavnih preduvjeta gospodarskog razvoja, kazao je matuljski načelnik Mario Ćiković.
Buković je, međutim, istaknuo kako će se ulaskom u aglomeraciju Rijeci dati prilika da odlučuje o tome što će se događati na području Matulja.

– Nisam protiv razvoja, ali je li poznato pod kojim okolnostima mi ulazimo? Uostalom, zašto bi Rijeka odlučivala o razvoju prometa, kada su Matulji puno veći površinom i imaju daleko veći značaj za taj prometni pravac, kazao je Buković, kojem je podršku dao i nezavisni vijećnik Željko Grbac istaknuvši da je aglomeracija ”preslikana Rijeka iz 1990. godine koja je anektirala Općinu Opatija”.

Željko Grbac

Željko Grbac

– Normalno je da Rijeka vodi glavnu riječ u riječkoj aglomeraciji. Ali mi nismo pristali na nikakve obaveze, samo smo se složili s određenom idejom. I do sada je Općinsko vijeće izdalo puno lokacijskih dozvola za autoceste, pruge i aerodrome? Nemojte misliti da imamo neke velike ingerencije, ako država želi nešto smjestiti na naše područje, to će se i dogoditi, zaključio je Ćiković, da bi Grbac dodao da će tada ”moći pogledati svojim sugrađanima u oči jer će znati da je to nešto nametnuto, i da nisam u tome sudjelovao”.

Čini se da su oporbeni argumenti djelovali na vijećnike, budući da je tek manji dio, odnosno sedam vijećnika koalicije SDP-IDS-HNS-HSU glasovao ”za” na ovoj odluci, dok je većina ostalih bila suzdržana uz pokoji glas ”protiv”.

Davor Žic / PodUčkun.net