Neka vlada – čokolada! Prvi vikend u prosincu rezerviran je za Festival čokolade @ Opatija

Najslađi vikend u godini ponovo će oduševiti nepca posjetitelja nevjerojatnim okusima slastica na bazi čokolade, ali i ispuniti tri dana u Opatiji edukativnim radionicama, nastupima izvrsnih glazbenika te zabavom za „male i velike“.

Opatija – Neka vlada – čokolada, poručili su iz Turističke zajednice grada Opatije najavljujući „najslađi vikend u godini“ koji stiže za samo nekoliko dana: od 6. do 8. prosinca održat će se novo izdanje Festivala čokolade koje će desecima tisuća Opatijaca i posjetitelja predstaviti najrazličitije verzije ove omiljene delicije, ali i brojne zanimljive programe u adventskoj Opatiji.

Blagdanska atmosfera, dobra glazba, ugodno društvo, romantičan ugođaj u raskošno okićenom gradu te nevjerojatne slastice među kojima je ove godine premijerno prisutna i čokolada s magarećim mlijekom – svi sastojci za nezaboravan vikend su na broju, a recept uključuje hedonističko uživanje i trodnevno prepuštanje svim čarima omiljenog opatijskog Festivala čokolade.

Središnje mjesto Festivala čokolade bit će Centar Gervais čija će se tri kata uz malo „Čokoladne čarolije“ pretvoriti u „hram“ posvećen ovoj gorko-slatkoj namirnici. Prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija posjetiteljima će biti dostupna od 14 do 21 sat u petak 6. prosinca, od 9 do 21 sat u subotu 7. prosinca te od 9 do 19 sati u nedjelju 8. prosinca, a svoje će vrhunske proizvode predstaviti izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Čokoladna čarolija neće pokazati samo gastronomsku stranu čokolade, već i njene razne druge primjene, pa će program u centru Gervais uključivati i čokoladne atrakcije i akrobacije u znanosti i kulturi, Choco kutak za najmlađe, choco prezentacije i edukacije te izložbu „Šetnja kroz povijest čokolade“. Slatku stranu znanosti predstavit će Croatian Choco Concept u čijem je laboratoriju nastala čokoladna Bašćanska ploča, Molekularne čokolade, Teslade odnosno čokolade posvećene Nikoli Tesli, Mohole kao hommage Andriji Mohorovičiću u pralini oblikovanoj poput Zemljine kugle što u presjeku prikazuje Moho sloj, kao i mnogi drugi prepoznatljivi motivi iz kulturne i povijesne baštine ovog kraja ovjekovječeni u čokoladi.

Uz centar Gervais, čokolada će osvojiti i druge lokacije diljem Opatije, jer posjetitelje očekuje Čokoladni Advent ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Čokoladna Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, Slatki mrkat na gradskoj tržnici te Choco Land u tvornici čokolade Milenij Choco, ali i prigodna gastronomska ponuda u opatijskim hotelima, restoranima i kavanama, kao i čokoladni tretmani u spa & wellness centrima. Među jedinstvenim jelima koje će se moći kušati za vrijeme Festivala čokolade su, primjerice, domaći njoki od čokolade u umaku od kozica, čokoladna pizza, palenta u umaku od bijele čokolade, pancete i tartufa, čokoladne šurlice u umaku od škampa i tartufa, a primamljive su i wellness ponude poput Chocolate Dream tretmana lica ili Jaffa masaže kakao maslacem i eteričnim uljem naranče.

Svakodnevno, od 10 do 16 sati, choco kipar Antonio Licitra u Milenij Choco svijetu pokazat će da je čokolada idealan materijal za umjetničke skulpture, a tijekom tri dana održat će se i brojni koncerti, radionice, umjetničke prezentacije, animacije za djecu i drugi zanimljivi choco programi.

– Festival čokolade je jedna od naših najprepoznatljivijih manifestacija i dobar primjer kako se radi događanje kao motiv za dolazak u destinaciju. Mi smo ovaj slatki vikend oglašavali ne samo u Hrvatskoj, nego i Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Njemačkoj, a upravo iz tih zemalja sada dobivamo goste koji dolaze individualno na vikend, ali i organizirano posredstvom turističkih agencija. Festival čokolade od početka povezuje užitak u ovoj deliciji koju gotovo svi obožavaju s dobrom glazbom i zabavom, ali i prilikom za učenje nečega novog. Iz godine u godinu dodatno obogaćujemo program novim atrakcijama, koncertima, radionicama za velike i male. Ove godine naš blagdanski dar je posebna radionica Croatian Choco Concept slikanja čokoladom za Smajliće, mlade članove udruge osoba s invaliditetom grada Opatije, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić bogat program koji će tijekom tri dana ispuniti grad.

U petak, 6. prosinca od 15 sati u centru Gervais zasvirat će Katarina Jurić Trio, od 16 sati počet će promocija slikovnice za najmlađe „Potraga za pravom čokoladom“, a Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica Rijeka u 16.15, 17 i 17.40 sati izvest će „slatku plesnu priču“. Najmlađi će u Gervaisu moći naučiti osnove izrade slastica na radionici Ugostiteljske škole Opatija u 17 sati, a nešto ranije, od 16 sati, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer krenut će animacija za djecu s pričama o sv. Nikoli na koju će se u 18 sati nadovezati zabava uz mini disco.

Dok se djeca zabavljaju u Šporeru, u adventskom parku ispred umjetničkog paviljona nastupit će Suzana Štefanić i Mateo Žmak, a od 20 sati na pozornici će ih zamijeniti Coffee Shop Acoustic. U petak će glazbom odjekivati i Antica Osteria da Ugo gdje od 18 sati nastupaju Tri kralja te Ljetna pozornica gdje od 19 sati kreće DJ party s temom „Studio 54“.

Subotnje aktivnosti krenut će već u jutarnjim satima, a uz čokoladna uzbuđenja u Gervaisu, djecu čeka i cjelodnevna animaciija u Šporeru, jer će subotu od 10 do 19 sati moći provesti „U kuhinji Bake Mraz“.

Jutro će biti ispunjeno glazbom – u 11 sati u Gerviasu počinje koncert Andrine Frlete i Daniele Perković, a u isto vrijeme Antica Osteria da Ugo ugostit će grupu Memento. Točno u podne kod Šporera će zasvirati Ivan i Damir Komnenović, a od 15 sati u centru Gervais svoje će jedinstvene verzije stranih i domćih hitova predstaviti Dominik Heštera.

Djeca će i u subotu imati prilike sudjelovati u Maloj školi izrade slastica koju će voditi Ugostiteljska škola Opatija, a koje će se održati u 11 i u 15 sati, a u 18 sati slastičarnica „Zvončarnica“ Viškovo na radionici „Orašar i vojska slatkiša“ naučit će male sladokusce kako se ukrašavaju medenjaci.

I kod Šporera će poslijepodne biti puno glazbe i veselja. Duo ExNew nastupat će od 15 sati s pauzom u 16.30 kada će se na pozornicu popesti Zbor Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“, a u 17 sati održat će se predstava za djecu „Gdje su nestali kolačići iz kuhinje Bake Mraz?“. Za večernji rock’n’roll provod pobrinut će se grupa Dellboys koncertom koji počinje u 20 sati, dok će Exotic Pop Band od 18 sati nastupiti u restoranu Antica Osteria da Ugo, a Blu:Kanu od 19 sati na Ljetnoj pozornici.

Posljednji dan Festivala čokolade, nedjelja 8. prosinca, neće posustati u „sljubljivanju“ najfinijih slastica i zanimljivih događanja. Od 10 sati u Šporeru ponovo će najmlađi moći zaviriti u Kuhinju Bake Mraz, dok će posjetitelje Čokoladne čarolije u centru Gervais od 11 sati zabavljati Dominik Heštera, a u restoranu Antica Osteria da Ugo u isto vrijeme zasvirat će „14 strings“.

Čokoladna radionica za djecu „Croatian Choco Concept“ od 12 sati u centru Gervais mališane će pod vodstvo Marine Prijatelj i Klare Rabenseifner Miljević učiti slikanju sa četiri vrste čokolade, a od 16 sati na radionici „Orašar i vojska slatkiša“ moći će ponviti svoje znanje o ukrašavanju medenjaka.

Glazbeno poslijepodne otvorit će koncert dua Blu:Kanu kod Šporera od 12 sati, na koji će se nadovezati koncert Katarina Jurić Trija u centru Gervais od 15 sati. Finale večeri, ali i čitavog Festivala čokolade, odigrat će se u prekasno ukrašenom parku ispred Šporera gdje će od 17 sati nastupati Iman Trio Acoustic, a od 19 sati sve posjetitelje zagrijati DJ Dog s programom „Ex YU mix“.

error: Content is protected !!