Nekome je posao stao, a nekome tek sada procvjetao: Istražili smo kako trenutačno funkcioniraju OPG-ovci

Tekst: Iva Matić

Tržnice su zatvorene, a mali proizvođači su bili prisiljeni pronaći novi put do kupaca. Istražili smo kako posluju OPG-ovi i male firme u vremenu kada “vlada” Covid-19.

Rijeka – Vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili OPG-ova, ovih dana imaju posla, no htjeli smo istražiti u kojoj mjeri. Doprinijela je tome i Facebook stranica Kupuj lokalno – spasimo riječke OPG-ovce, u kojoj se mogu naći raznoliki proizvodi. Tako od OPG-ovaca možete kupiti svježe ulovljenu ribu, suhomesnate proizvode od divljači, mliječne proizvode poput sira, jogurta, ali i jaja, povrće, razne salate i voće. Čak se i slatko može naći – med, prirodni sokovi, likeri, a nađe se i pokoji cvijet za uljepšati dom iz kojega se ovih dana ne mičemo. Ukoliko vam nedostaje ulja, čak i onoga od lješnjaka ili pokoja boca vina, ni to nije problem, OPG-ovci ovih dana dostavljaju sve ono što vam je potrebno.

Bliži se Uskrs, pa šunku, jaja, šparoge i mladi luk neće biti tako veliki problem naći. No, teško je bilo doći do odgovora lokalnih OPG-ovaca zbog količine njihova posla, pogotovo onih koji uzgajaju povrće, pa smo upitali Kristijana Zelića iz OPG-a Kristijan Zelić s otoka Krka kakva je trenutno situacija kod njega, s obzirom da prodaje i dostavlja magareće mlijeko. Kaže da će uskoro u ponudi imati i domaća jaja po principu „free range“ uzgoja. Za sada je kod njih situacija bez bitnih promjena, ali misli da će ih biti ako se ona produži. Objašnjava kako njima nije problem dostava, nego da će do problema doći ukoliko ovo potraje i dođe do masovnih otkaza zaposlenih jer smatra da će se dogoditi rapidan pad potrošnje u svim sferama života. Kod njih je potražnja za dostavom za sada uobičajena u odnosu na vrijeme prije korone. Magareće mlijeko se dostavlja, osim po otoku Krku, i po Rijeci, Crikvenici, Novom Vinodolskom.

Uspjeli smo doći i do matuljskog brenda pero, koji proizvodi sredstva za čišćenje, deterdžente i sapune na prirodnoj bazi. Njima posao trenutno cvjeta jer je potražnja za proizvodima veća nego u normalnim okolnostima. Gospođa Amina Othman Ćiković kaže da je nešto što se prije nazivalo opsesivno-kompulzivnim poremećajem, sada postalo primarno za sprečavanje širenja virusa.

– Stalno svi peremo ruke, prskamo, peremo podove, šape ljubimaca, iskuhavamo rublje, dezinficiramo namirnice, a čitali smo negdje da će mnogima to prijeći u naviku i nakon što se smiri situacija s koronom. Kada smo izbacili dezinficijens, nismo očekivali da će nestati u samo dva dana, tvrdi. Njihov dezinficijens sadrži, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, 75 posto alkohola, uz koji su dodali eterična ulja mediteranskog bilja, za koja Othman Ćiković tvrdi da imaju znanstveno dokazana antivirusna i antimikrobna svojstva. Uz to, dezinficijens sadrži i ugodni, prirodni miris, a osim njega, najveća je potražnja za višenamjenskim sredstvom za čišćenje, sapunom i koncentratima za pranje podova. Ova manja obiteljska tvrtka ukinula je obvezu potpisivanja naloga za preuzimanje paketa, nešto je veći i broj narudžbi putem interneta sada, a kažu da ih posebno veseli što sve više ljudi prelazi na prirodna sredstva za čišćenje.

Iz OPG-a Saša Štampf kažu kako je, od kada se tržnica zatvorila, njihov promet pao. Naime, njihova primarna zarada dolazi od unajmljenog kioska na Centralnoj tržnici. Oni prodaju domaći med – cvjetni, od bagrema, kestena, lipe i kadulje, biljne čajeve, kao i orašaste plodove, također domaće. Uz to, prodaju i organski fažol, a sve dostavljaju na zapadnom dijelu Rijeke, po Viškovu, Kastvu i Matuljima. Dostave do 100 kuna naplaćuju 10 kuna, a one iznad 100 kuna su besplatne. Gospodin Štampf je istaknuo kako većina njegovih kolega ima posla na način da svoje proizvode dostavljaju i prodaju dosadašnjim kupcima, no vrlo rijetko novima. Dakle, održavaju se oni OPG-ovci koji imaju stalnu klijentelu, ali ovisno i o onome što prodaju.

error: Content is protected !!