Neobičan prijedlog europarlamentarca: Jakovčić želi da UNESCO kulturu života u Istri zaštiti kao svjetsku baštinu

UNESCO-ov popis osmišljen je kao put za bolju zaštitu i svjesnost čovječanstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i vrednote.

Strasbourg – Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) iz Strasbourga je pokrenuo inicijativu za uvrštenje kulture življenja i multikulturalnosti Istre na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

– Povijest Istre puna je sretnih ali i nesretnih događaja. Zadnja zbivanja ovdje u Europskom parlamentu pokazala su da Istra, njezina povijest i sadašnjost, zaslužuju više pažnje. U Istri njezini stanovnici danas žive u miru i multikulturalnom ozračju. Svaki građanin može govoriti svojim materinjim jezikom i ispovijedati svoju vjeru. Ta naša multikulturalnost, višejezičnost i multikonfesionalnost zaslužuju svjetsku potvrdu, smatra Jakovčić, koji je pokrenuo inicijativu da kultura življenja u Istri postane dio nematerijalne svjetske baštine i predložit će da kultura života u Istri bude uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

UNESCO-ov popis osmišljen je kao put za bolju zaštitu i svjesnost čovječanstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i vrednote.

– Građani Istre to zaslužuju jer su pokazali i pokazuju koliko im je stalo do sretnog i mirnog suživota. Građani Istre poznati su po tome koliko pomažu jedni drugima. Želim vjerovati da će ova inicijativa dobiti snažnu podršku, ne samo u Istri, već i u Zagrebu, Ljubljani i Rimu. Hrvatska, Slovenija i Italija, a osobito hrvatski, slovenski i talijanski dio Istre, zaslužuju takvo priznanje na svjetskoj razini. Pozivam sve da se pridruže toj inicijativi kako bismo postigli ono što se činilo nemogućim: po kulturi mirnoga življenja postati prvi, najbolji na svijetu, zaključuje Jakovčić.

Njegovu izjavu pogledajte u video-prilogu u nastavku.

 

 

error: Content is protected !!