Neslužbeni rezultati izbora: Šarac i Ćiković u drugom krugu, SDP priskrbio najveći broj vijećnika @ Matulji

Predstavnici SDP-a u iščekivanju rezultata

Predstavnici SDP-a u iščekivanju rezultata

Prvi donosimo neslužbene rezultate izbora prema kojima će se odluka o načelniku donijeti u drugom krugu, dok bi dogovor koalicije SDP-HSU i PGS-IDS trebao donijeti većinu u Vijeću. Službene rezultate i reakcije političkih lidera donosimo malo iza ponoći…

Matulji – Odluka o osobi koja će u ”vruću fotelju” načelnika Općine Matulji zasjesti na nešto više od godinu dana bit će poznata tek za dva tjedna, kada se prebroje rezultati glasova u drugom krugu. Ono što se sa sigurnošću može reći nakon završenog prvog izbornog kruga jest da to neće biti Mladen Prenc, koji se sa 26 posto glasova oprostio od izborne utrke.

Preostala dva kandidata – Miodrag Šarac i Mario Ćiković – u drugi krug idu praktički izjednačeni, odnosno uz blagu prednost ”izazivača” nad donedavnim nositeljem titule. Konkretno, Šarac koji se kandidirao ispred grupe birača, uz podršku pet političkih opcija, osvojio je 38 posto glasova, dok je Ćiković, čiji pokušaj da ”fini ča je počel” podržava koalicija SDP-a i HSU-a, osvojio povjerenje 37 posto svojih sumještana koji su izašli na izbore.

A takvih je bilo relativno malo – prema podacima DIP-a, do 16.30 sati na birališta je izašlo oko 28 posto građana s pravom glasa, pri čemu je izlaznost bila značajno veća u manjim mjestima i gornjem kraju, najviše u Rupi gdje je do toga trena izašlo praktički pola registriranih birača.

Ipak, iako je ekipa okupljena oko projekta Bolji Matulji imala razloga za slavlje u načelničkoj utrci, čini se da su već sada ”izgubili Vijeće”. Naime, koalicija SDP-HSU osigurala je šest vijećničkih mjesta, a uz četiri vijećnika koalicije PGS-IDS imat će sigurnu većinu. S ”druge strane” ostaje pet lista okupljenih uz platformu Bolji Matulji – HNS-AM osvojio je tri mandata, Željko Grbac sa svojom nezavisnom listom dva, koliko i HDZ, dok je Liburnijska stranka ostala bez mjesta u Vijeću, jednako kao i ”nesvrstani” Živi zid.

Miodrag Šarac s djelom svog tima

Miodrag Šarac s djelom svog tima

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!