Neva Slani: Gradit ćemo jeftiniji Dom zdravlja, bez betonizacije i bez narušavanja gradskih vizura

Grad je posljednjih 12 godina svojim projektima predvodio betonizaciju, izgradnju previsokih zgrada i uništavanje ljepote Opatije. Dopustili su da zgrada Doma zdravlja propada do mjere kada bi svojim izgledom spadala u neku nerazvijenu i zabačenu afričku sredinu, a ne u Opatiju koja je biser Mediterana.

Opatija – Neva Slani, kandidatkinja za gradonačelnicu Opatije predstavila je projekt novog Doma zdravlja, prema njezinim riječima ‘značajno jeftinije i kvalitetnije rješenje od onog koje predlaže ova gradska vlast’.

– Novi Dom zdravlja ne mora seliti na drugu lokaciju, ne moraju se obavljati vrlo skupi iskopi i ne mora se dalje rasprodavati gradska imovina, naglašavaju u Akciji mladih i Uniji Kvarnera.

– Odlučili smo praktično pokazati kako izgledaju dobra rješenja za Opatiju. Projekt koji je izradio naš Opatijac Igor Rukavina odiše novim duhom Opatije. Nema narušavanja vizura našega grada, nema betonizacije koja je obilježila zadnjih 12 godina, a najvažnije znatno se štedi novac. To je pametan pristup koji ide na ruku Opatijcima, koji neće morati mijenjati svoje navike samo zato što se moralo pogodovati nekome iz građevinskog lobija, naglasila je Neva Slani.

Ovaj projekt primjer je dobre prakse koju Akcija mladih i Unija Kvarnera nude kao budućnost izgradnje u Opatiji. Grad je posljednjih 12 godina svojim projektima predvodio betonizaciju, izgradnju previsokih zgrada i uništavanje ljepote Opatije. Dopustili su da zgrada Doma zdravlja propada do mjere kada bi svojim izgledom spadala u neku nerazvijenu i zabačenu afričku sredinu, a ne u Opatiju koja je biser Mediterana.

Obnovljeni i dograđeni Dom zdravlja na postojećoj lokaciji odlično je rješenje jer je znatno jeftinije jer neće biti ogromnih iskopa, predviđenih projektom koji je predložila gradska vlast na odlasku. Neće biti niti besmislenih 30 metarskih betonskih zidova iz gradskog projekta. Ovaj projekt Igora Rukavine nudi funkcionalne oblike koji se uklapaju u postojeću opatijsku vizuru i ni na koji način ju ne narušavaju.

Prometno rješenje podrazumijeva dovoljno parkirališnih mjesta, ali i redovite gradske autobusne linije, kojima će i dalje Opatijci moći do svoga liječnika. Dogradnja se u projektu događa na parceli u vlasništvu Komunalca, odmah do postojeće zgrade Doma zdravlja, pa nema dodatnog troška. Stara i nova zgrada zajedno čine cjelinu koja čuva staru arhitekturu i dodaje joj novu vrijednost suvremene i funkcionalne nenametljive arhitekture.

– Ovako izgleda budućnost Opatije. Štedljivi i racionalni projekti koji čuvaju ono vrijedno u prostoru zbog čega smo i dalje privlačni gostima. Od prvoga dana mandata počinjem s ovim projektom i do 2023. godine Opatija će imati gotovo rješenje, zaključila je Neva Slani.

error: Content is protected !!