Nezavisna lista Ive Dujmića: U šest mjeseci ispunili smo 78 posto obećanja @ Opatija

Među ostvarenim projektima istaknuto je kako osnovnoškolci dobivaju besplatne knjige, dok će srednjoškolci dobiti bon od 750 kuna, umirovljenici sa mirovinama do 3 tisuće kuna će za Uskrs i Božić te za dopunsko osiguranje dobiti čak 1.840 kuna godišnje.

Opatija – Opatija je grad s najboljim socijalnim mjerama u Hrvatskoj, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Nezavisne liste Ive Dujmića koju su predstavljali zamjenici gradonačelnika Emil Priskić i Vera Aničić te vijećnice Zorica Sergo i Andreja Rudančić.

– Nakon prvih šest mjeseci od izbora Nezavisna lista Ive Dujmića ostvarila je gotovo sve obećano iz socijalnog programa, odnosno mjera za bolji i kvalitetniji život Opatijaca. Predizborna obećanja dana glasačima ostvaruju se brzinom koju nitko nije očekivao pa je ovo postala jedna lijepa postizborna priča. Naši građani naviknuti na obećanja koja služe samo za prikupljanje glasova te se zaboravljaju čim završe izbori ovoga puta neće biti razočarani, barem prema dinamici ostvarenja u Opatiji. Samo šest mjeseci nakon izbora Opatija ima gotovo sve mjere okrenute građanima koje je Nezavisna lista Ive Dujmića obećala u predizbornoj kampanji. Slobodno možemo reći da Opatijci žive u gradu s najboljim socijalnim programom u Hrvatskoj, kazala je Aničić.

Među ostvarenim projektima istaknuto je kako osnovnoškolci dobivaju besplatne knjige, dok će srednjoškolci dobiti bon od 750 kuna, umirovljenici sa mirovinama do 3 tisuće kuna će za Uskrs i Božić te za dopunsko osiguranje dobiti čak 1.840 kuna godišnje.

Zorica Sergo osvrnula se na nedavno predložene mjere oživljavanja trgovine i ugostiteljstva u zaleđu.

– Poticaje za obavljanje djelatnosti u zaleđu mogu koristiti poduzetnici koji obavljaju djelatnosti trgovine na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima na području naselja Veprinac, Vela i Mala Učka, Poljane, Oprić, i Dobreć ili koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području naselja Veprinac, Vela i Mala Učka, Poljane, Pobri, Ika, Oprić i Dobreć u sklopu društvenih domova ili sportskih objekata kojima upravljaju sportski klubovi (boćarije). Poticaji sastoje se od 12 mjesečnih poticaja za subvenciju troškova korištenja prostora (zakupnine i komunalne naknade) u visini stvarnih troškova do maksimalnog iznosa od tisuću kuna mjesečno, kazala je Sergo.

Na tiskovnoj konferenciji naglašeno je kako naknade za novorođenčad počinju sa 10 tisuća kuna te se za svako novorođeno dijete povećavaju za 5 tisuća kuna dok će vrtić za drugo i svako sljedeće dijete biti besplatan te kako će od proljeća će svi građani Opatije s automobilom imati besplatan sat vremena parkinga svaki dan.

– Opatija je i do sada bila poznata kao grad s velikim potporama za zapošljavanje svojih građana za otvaranje tvrtke, obrta ili OPG-a. Od ove godine ti se poticaji rapidno povećavaju pa će tako poslodavac koji zaposli Opatijca dobiti do 47 tisuća kuna poticaja. Ako pak zaposli Opatijca s invaliditetom taj se iznos povećava do 63 tisuće kuna. Svi građani Opatije koji budu otvarali tvrtku ili obrt od sada će dobiti potporu od 34 kuna, dok će građani koji budu započeli sa svojim OPG-om dobiti do 18.000 kuna. To su visoki iznosi koji imaju namjenu da do kraja mandata nema niti jednog nezaposlenog građana Opatije. Tri godine nije dugo, pričekati ćemo i vidjeti rezultate ove mjere koja je za svaku pohvalu, rekao je Priskić.

Andreja Rudančić osvrnula se na mjere usmjerene na poboljšanje statusa roditelja s djecom.

– Početkom nove školske godine donesene su i dodatne mjere za roditelje s djecom pa se tako u Opatiji vrtić plaća samo za prvo dijete u obitelji, dok je besplatan za drugo i svako sljedeće dijete. Početkom rada novog modernog vrtića i uvjeti će se uvelike poboljšati. Od ove školske godine svi roditelji, bez obzira na to jesu li kupili ili posudili knjige za osnovnu školu dobili su pun iznos za nove knjige pa se tako Opatija može pohvaliti besplatnim knjigama za sve osnovnoškolce. Mislilo se i na srednjoškolce koji će početkom ove godine dobiti iznos od 750 kuna za nabavku knjiga, kazala je Rudančić.

Među dva obećanja koja bi se trebala realizirati ove godine, u ožujku, odnosno rujnu, spada parkirališna problematika i ponovno uvođenje City Busa.
– Velika boljka svih građana Opatije već gotovo deset godina je i parking koji od ožujka napokon prelazi u gradske ruke. Od preuzimanja parkinga Grad će svim građanima Opatije koji imaju automobil darovati sat vremena besplatnog parkinga svaki dan. Jedno od predizbornih obećanja bio je i neprežaljeni „City Bus“ koji se vraća u Opatiju od otvorenja novog vrtića, a povezivati će širi dio grada s centrom Opatije, zaključio je Priskić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!