Nikad viđeni radovi Juraja Plančića

kup_smOpatija – Tri hrvatska otočna muzeja – lošinjski, hvarski i brački, udružili su svoje snage i organizirali zajedničku izložbu radova hrvatskog slikara koji je obilježio prvih trideset godina prošlog stoljeća – Juraja Plančića, koja je otvorena u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Uz tridesetak već dobro poznatih grafika, slika, skica i crteža, svojevrsna ”ekskluziva” ove izložbe su dva crteža koja nikad prije nisu bila izložena u javnosti.
Posebno je zanimljiv crtež nazvan “Studija dječjih glava” na kojoj je Plančić napravio portrete svoje tek rođene kćeri. Taj je crtež njegova udovica, na dan Plančićeva sprovoda, predala obiteljskom prijatelju, a na poleđini crteža istog je dana poznati slikar Vjekoslav Parač, na groblju, nacrtao portret preminulog Plančića.
– Pregled koji nam se nudi na izložbi staza je kojom je rano preminuli slikarski talent kročio od rodnog Staroga Grada, preko Zagreba do Pariza, kratki trnovit put od bojažljivih školskih početaka do četverogodišnje pariške (predsmrtne) egzaltacije koja ga je neizostavno utisnula u memoriju svakog pregleda domaće umjetnosti, naveo je dr. sc. Vinko Srhoj u katalogu izložbe, koja ostaje otvorena do 17. siječnja.
Martin Kralj

error: Content is protected !!