Niti jedno dječje igralište ne zadovoljava EU standarde: Samo 600 kuna mjesečno po lokaciji troši se na održavanje @ Opatija

Čini se i da će pitanje vijećnika Puža potaknuti novu organizaciju uređenja dječjih igrališta, odnosno da će Parkovi ovim lokacijama posvetiti više pozornosti.

Opatija – Do sada nisu obavljani posebni obilasci dječjih igrališta, priznao je direktor Parkova Raul Degano u pismenom odgovoru na pitanje vijećnika Akcije mladih Igora Puža o sigurnosnom stanju dječjih igrališta, postavljeno na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

Tobogan na škuje…

Tom prigodom Puž je konstatirao da su dječja igrališta u katastrofalnom stanju i pitao kako je moguće da ta igrališta netko obilazi, a da se ne prijave oštećenja nego ona mjesecima stoje opasna za dječju igru.

– Parkovi su 2015. godine naručili pregled svih dječjih igrališta od strane ovlaštene institucije, a generalno niti jedno dječje igralište ne zadovoljava EU standarde. Iz tog razloga je uzeta strategija da se na postojećim igralištima uklanjaju opasne sprave, a da se pristupi obnovi igrališta na način da se kao konačni rezultat dobije uporabna dozvola za svako pojedino igralište. Redovnim planom održavanja utrošena su predviđena sredstva za čišćenje, košenje trave, orezivanje zelenila i odvoz otpada na 23 dječja igrališta u ukupnom iznosu od 128 tisuća kuna u prvih deset mjeseci, odnosno prosječno 610 kuna po igralištu mjesečno, naveo je Degano.

Čini se i da će pitanje vijećnika Puža potaknuti novu organizaciju uređenja dječjih igrališta, odnosno da će Parkovi ovim lokacijama posvetiti više pozornosti.

– Do sada nisu obavljani posebni obilasci dječjih igrališta, već su oštečivanja prema planu održavanja ustanovljavana u redovnom održavanju ili po prijavi. Obzirom da smo i sami uočili manjkavost takvog načina održavanja, za 2018. godinu predložene su izmjene u načinu održavanja. Dva radnika parkova su osposobljena za osnovne zahtjeve norme HRN EN 1176:2008 i rutinske preglede igrališta, planom za 2018. godinu predloženi su tjedni obilasci dječjih igrališta po ovlaštenim osobama, predložena su povećana sredstva za usklađenje igrališta s normama, a predloženo je i da se na svako dječje igralište postavi informativna ploča da se u slučaju nastanka oštećenja ovlaštenoj osobi odmah može prijaviti nastali nedostatak, odgovorio je Degano.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!