NK Opatija: Okupljanje seniora u sjeni financijskih dubioza

Sportski rezultati prve ekipe, pali su potpuno u drugi plan, u klubu je “opsadno” stanje, jer od potrebnih 900.000 kn za normalno funkcioniranje i održavanje pogona 8 omladinskih kategorija, plus seniori i veterani, Grad nam je dodijelio 165.000 kuna. Nije ni prošle godine bilo puno bolje, no uspjeli smo nekako tu razliku između “gradskih” 260.000 i potrebnih 900.000 kuna ipak nekako sami namaknuti.

Opatija – Seniori NK Opatije počeli su pripreme za nastavak (proljetni dio) prvenstva 3. HNL Zapad. Igrači NK Opatije, započeli su ovog četvrtka pripreme za proljetni dio prvenstva 3. HNL Zapad, nakon što su jesenski dio završili na neočekivanom i za Opatijce razočaravajućem 7. mjestu. Treneru Bogolinu i njegovom pomoćniku Pavinčiću odazvali su se gotovo svi igrači koji su u jesenskom dijelu prvenstva nosili crno-bijeli dres, osim ozlijeđenog Tonija Rudana koji se oporavlja od teške ozljede nadlaktice zadobivene na utakmici s Novigradom, kao i opravdano odsutnih – Zdravka Šimića i Daria Tokića.

Pripreme su započeli i dva juniora (Juraga i Ismaili, koji je već na prvom treningu obnovio staru ozljedu). Nakon pozdravne riječi predsjednika Milana Korolije, pripreme su započele u tmurnoj i pomalo žalosnoj atmosferi, još uvijek pod dojmom izvanredne sjednice Skupštine Športskog saveza Grada Opatije, na kojoj je i službeno usvojena raspodjela financijskih sredstava za sport, iz proračuna Grada Opatije za 2013. godini prema kojoj je NK Opatija pripalo “ogromnih” 165.000 kuna ili oko 90.000 kuna manje u odnosu na godinu prije.

Zoran Bogolin (foto: Novi list)

U takvim okolnostima, upitali smo trenera Zorana Bogolina, kojeg smo zatekli kako priprema “stanice” za vježbe snage, dok je njegov pomoćnik, Pavinčić, odveo igrače na “skupljanje” prvih kilometara po opatijskom parku, kakva su očekivanja od nastavka sezone…

– Sportski rezultati prve ekipe, pali su potpuno u drugi plan, u klubu je “opsadno” stanje, jer od potrebnih 900.000 kn za normalno funkcioniranje i održavanje pogona 8 omladinskih kategorija, plus seniori i veterani, Grad nam je dodijelio 165.000 kuna. Nije ni prošle godine bilo puno bolje, no uspjeli smo nekako tu razliku između “gradskih” 260.000 i potrebnih 900.000 kuna ipak nekako sami namaknuti. No, nisam siguran, da ćemo to uspjeti i ove godine, te u klubu ozbiljno razmišljamo da upravljanje kompletnim pogonom prepustimo ili Gradu ili Sportskom savezu, jer kao odgovorna uprava ne želimo započeti natjecateljsku sezonu, svjesno ulazeći u minus. Prva ekipa odavno se financira vlastitim prihodima (donacijama, sponzorstvima), a prošle godine, morali smo sufinancirati i omladinski pogon, iako prema Kriterijima koje je davno donijelo gradsko poglavarstvo, kompletan omladinski pogon trebao bi biti sufinanciran od strane Sportskog saveza. Kako je Grad i Sportski savez zamislio da se od ukupno 165.000 kn, od čega najviše otpada na naknade trenera (cca. 112.000 kn), za troškove natjecanja 8 omladinskih ekipa, može na godišnjoj razini odigrati preko 100 utakmica, s 31.000 kn, to nam nikako nije jasno!”

Pokušali smo trenera prve ekipe Opatije, “vratiti” na njegovu glavnu preokupaciju, obzirom da je osim što je i član Uprave, i trener seniorske ekipe, jer poznavajući ga, sigurno da se neće tek tako “predati” s trenutnom pozicijom na tablici, no nismo od njega uspjeli doznati da li ima u planu dovođenja eventualnih pojačanja. Uspio je još samo ponoviti već poznatu i staru “boljku” o nedostatku adekvatne nogometne infrastrukture pa su i pripreme počele improvizacijom, zbog blatnjavog opatijskog campa, igrači su alternativu pronašli u trčanju po poznatim opatijskim parkovima. Kao i da će se uprava, o evidentnom problemu, financiranja omladinskog pogona u Nogometnom klubu, najvjerojatnije obratiti i gradskom vijeću, kako bi potaknuli ne samo raspravu, nego i promjenu kompletne politike Grada prema sportu u Opatiji.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!