Noć muzeja 2014. – Opatija u znaku kravate, Srdoči kao dio Kastavštine, Zvončari i klape u Rukavcu

noc_muzeja_2014_1

Povodom Noći muzeja, 31. siječnja 2014. u 20 sati u vili Angiolini otvara se izložba Yasne Skorup Krneta ”Sto-lica kravata“.

Kastav, Opatija, Rukavac – Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Udruga Mavrica-Srdoči pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe fotografija i zapisa iz povijesti mjesta Srdoči. Izložba pod nazivom ”Srdoči kao dio Kastavštine“, održati će se u petak, 31. siječnja, a svečano otvorenje uz prigodni program zakazano je za 17,00 sati.

kravata_villa_angiolina

Na izložbi su izložene fotografije i zapisi iz povijesti Srdoči koje je Udruga ”Mavrica“ prikupila tijekom svog višegodišnjeg djelovanja. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka prikuplja predmete za novi postav Muzejske zbirke Kastavštine vezane uz prostor i žitelje Kastavštine, te zainteresirani posjetitelji mogu izravno kontaktirati predstavnike Muzeja. Izložba se na dan otvorenja može razgledati do 22,00 sata, ostale dane po dogovoru.

Također, uz tradicionalan program ‘Petkom u pet’ u Peknjici, koji Udruga Grad Kulture Kastav provodi svakog petka u prostoru Idičine peknjice od 17,00 do 19,00 sati, produžiti će s otvorenim vratima do 24,00 sata, pridružujući se time nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja 2014.

Povodom Noći muzeja, 31. siječnja 2014. u 20 sati u vili Angiolini otvara se izložba Yasne Skorup Krneta ”Sto-lica kravata“. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti i voditelj projekta Muzej kravate – Academia Cravatica, Nikola Albaneže i povjesničarka umjetnosti Martinela Dragičević.

Kravata je idejni izazov kojem je autorica pristupila sa stvaralačkom radoznalošću. Yasna Skorup Krneta pružit će potpuno drugačiji pogled na ovaj element hrvatske i svjetske baštine, koristeći se različitim medijima izražavanja: produkt dizajn, kravata kao rukom rađeni suvenir, portreti s kravatama mnogih poznatih i nepoznatih lica iz naše sredine. Portrete je, prema autoričinoj zamisli, fotografirao Istog Žorž, a izložba ostaje otvorena do 21. veljače 2014.

zvoncar_fokus_rukavac_2012

Kako smo već najavili u zanimljiv program povodom Noći muzeja očekuje sve posjetitelje ovog petka, 31. siječnja, s početkom u 20 sati, u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u samom centru RUkavca.

Program počinje u 20 sati kreativnom radionicom, za sve posjetitelje, na kojoj će se moći naučiti osnovne tehnike izrade zvončarskeh rožic od krep papira. Nastavlja se u 21:40 otvorenjem izložbe “Zvončar u fokusu” kojom će se predstaviti fotografski radovi pristigli na Natječaj tijekom Pusta 2013. godine. Izložbom će se predstaviti 32 fotografska rada od kojih su 3 rada posebno nagrađena. Posjetitelji će imati prilike uživati u izloženim fotografijama na kojima je zabilježena etno baština poput zvona, zvončarskog mota, pohoda, kola, maski te svih onih elemenata kojima su zvončari našeg kraja prepoznati kao posebna vrijednost koju treba čuvati. Program će se upotpuniti glazbenim programom klapa sa područja Općine, a nastupiti će Klapa Skalin, klapa Zvonejski kanturi te Ženska klapa Rožice iz Šapjana. Druženje će trajati do ponoći, a osim u umjetničkoj fotografiji i izvrsnoj klapskoj pjesmi, prisutna publika moći će uživati i u slatkim pusnim delicijama.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!