Noć muzeja 2015. – Najavljena izložba “Ratne boje” i performans “Ratnici” @ Rijeka

ratne_boje_damir_batistic_izlozba_atomsko_skloniste (2)

Na Noći muzeja (30.1.2015.) u 21.30 u Mramornoj dvorani PPMHP povodom obilježavanja 20. godišnjice bitke Oluja bit će upriličen umjetnički performans naslovljen RATNICI Sandy Uran, Izabele Peculić i Anamarije Reljac.

Rijeka – Povodom 20. obljetnice provođenja vojno-redarstvenih operacija Hrvatske vojske i policije 1995. godine, u kojima su Hrvatska vojska i policija, oslobodile najveći dio okupiranoga područja Republike Hrvatske za Domovinskog rata, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira izložbu “Ratne boje”.

ratne_boje_plakat_noc_muzeja_2015

Izložba je realizirana u suradnji s kolekcionarima predmeta vojne baštine Domovinskog rata, a naizgled beznačajni predmeti iz svakodnevnice bliske prošlosti posebnu vrijednost dobivaju sabrani u vrlo opsežne i detaljne zbirke kolekcionara. Autori izložbe Ivo Mileusnić i Damir Batistić izlaganjem velike zbirke vojnih odora korištenih u Domovinskom ratu prikazuju razvoj moderne vojne odore Hrvatske vojske, a posebno postrojbi s područja Primorsko goranske županije. Izložba je daje i kronološki pregled ratnih zbivanja u kojima je stvorena i obranjena Republika Hrvatska. Uz odore se izlaže popratna vojna oprema, ratni trofeji i makete koje su ustupili kolekcionari Čestmir Komarek, Neven Materljan, Ivan Šop i drugi članova Hrvatskog časničkog zbora Rijeka i Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine Rijeka. Poseban dio izložbe ostvaren izlaganjem dijelova neprijateljskih zrakoplova srušenih u Domovinskom ratu, sakupljača Radovana Živanovića, te se ukratko predstavlja stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva početkom rata. Uz bogate tekstualne priloge izložba je obogaćena fotografijama riječkih ratnih fotoraportera, projekcijom animiranog zemljovida Hrvatskog povijesnog muzeja te multimedijalnom prezentacijom koja omogućava razgledavanje virtualne zbirke narukavnog znakovlja postrojbi Hrvatske vojske i policije s područja Primorsko goranske županije, kolekcionara Damira Trinajstića. Za atraktivan izgled izložbe zaslužni su dizajneri Petar Popić Mileusnić i Lara Karlavaris.

Na Noći muzeja (30.1.2015.) u 21.30 u Mramornoj dvorani PPMHP povodom obilježavanja 20. godišnjice bitke Oluja bit će upriličen umjetnički performans naslovljen RATNICI Sandy Uran, Izabele Peculić i Anamarije Reljac.

U centralnom prostoru dvorane, bit će izložena umjetnička instalacija Izabele Peculić koja simbolizira Hrvatsku a sastoji se od staklene kutje ispunjene zlatnim umjetnim pijeskom i dugmadi s hrvatskih odora. U drugom dijelu prostorije Anamarija Reljac predstavit će svoj rad – 3 D Komandosa kojeg je realizirala od različitih začina: papra, brašna…. a Sandy Uran predstavit će se s performansom u kojem će sudjelovati veterani Domovinskog rata i članovi »Boksačkog kluba Ajkula« te mlada skupina Capoeire koju čine Dejan Čizmadija, Zana Petrović i Severina Popov. Akteri performansa bit će odjeveni u crne majice koje je oslikala autorica performansa. Kraj performansa obilježit će minuta šutnje u čast svim poginulim sudionicima Domovinskog rata i pjesma Frana Mažuranića ‘Oni’ koju će recitirati glumica Sabina Salamon, koja je i sama bila na ratištu kao pripadnik ‘Voda umjetnika’. Performans će snimati redatelj glazbenih spotova G.K. Zec.

Damir Batistić, Ivo Mileusnić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!