Noć muzeja u Memorijalnom centru Lipa pamti u znaku Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Večer će zaokružiti nagrađivana igrano-dokumentarna drama autorice Dane Budisavljević donosi jednu od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata.

Lipa – Memorijalni centar Lipa pamti obilježit će Noć muzeja bogatim programom u znaku obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Predstavljanje knjige naziva “Kako Lipa pamti – 75 godina sjećanja na stradanje” autorice Vane Gović, više kustosice Memorijalnog centra Lipa pamti te dizajnerice Nine Raimann (Studio Cipmann) otvorit će današnju manifestaciju u 18 sati. Publikacija donosi pregled 75 godina dugog kolektivnog sjećanja na stradanje Lipe 30. travnja 1944.

Program se nastavlja u 18:30 sati predavanjem Miljenka Ujčića “Istraživanja o doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe s posebnim osvrtom na izvore u Mađarskoj i Češkoj”. Naime, Miljenko Ujčić iz Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije održat će predavanje “Istraživanja o doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe s posebnim osvrtom na izvore u Mađarskoj i Češkoj”. Doktor Kalčić- Barela istaknuta je ličnost našeg kraja, pogotovo Lipe. Zaslužan je za gradnju škole u Lipi i za prva obrazovanja malih Lipljana. Večer će zaokružiti nagrađivana igrano-dokumentarna drama autorice Dane Budisavljević donosi jednu od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata. Film govori o doktorici Diani Budisavljević koja pokreće riskantnu akciju spašavanja više od 10000 djece iz logora Nezavisne države Hrvatske. Istinita je to priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Ulaz je besplatan. Rezervacija mjesta za projekciju filma na: lipapamti@ppmhp.hr

error: Content is protected !!