Nova nagrada Hrvatskog sabora kulture za skladbu Damira Smerdela

Liburnija.net: Damir Smerdel

U kategoriji amaterskih pjevačkih zborova bez instrumentalne pratnje skladba Damira Smerdela ‘Primorska sličica’ osvojila je drugo mjesto.

Matulji – Na ovogodišnjem Natječaju za nove skladbe Hrvatskog sabora kulture nagrađena je još jedna skladba opatijskog dirigenta Damira Smerdela. U kategoriji amaterskih pjevačkih zborova bez instrumentalne pratnje skladba Damira Smerdela ‘Primorska sličica’ osvojila je drugo mjesto. Radi se o glazbi na stihove Gervaisove pjesme ‘Oblačić’. Na natječaj je pristiglo ukupno 28 skladbi, a radove je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Srećko Bradić, Robert Homen i Siniša Leopold.

Podsjetimo, i na prošlogodišnjem Natječaju Smerdelova skladba ‘Maglica’ također je osvojila drugu nagradu, a ove godine je i premijerno izvedena na 45. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova održanom u Novigradu. Skladbu je izveo zbor ‘Kalnik’ iz Križevaca te je za izvedbu dobio posebno priznanje.

Skladba ”Primorska sličica“ će kao i prethodno nagrađena ”Maglica“ biti objavljena u izdanju HSK-a sljedeće godine. Damir Smerdel završio je studij orkestralnog dirigiranja na venecijanskom i bolonjskom konzervatoriju gdje je stekao zvanje magistra umjetnosti, a uz skladanje Smerdel inače aktivno vodi nekoliko amaterskih zborova. U travnju 2012. ravnao je prvim koncertom Opatijskog komornog orkestra (OKO) čiji je i osnivač, a u planu je održavanje i nekoliko koncerata sljedeće godine.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!