Nova odluka o parkiranju proširuje područja za povlaštene karte i skraćuje naplatu vikendom zimi @ Opatija

…ilustracija…

Cijena parkiranja ljeti će u nultoj zoni biti 10 kuna kao i dosad, dok će u prvoj zoni ona poskupjeti sa 5 na 6 kuna za prvih pet sati, a nakon toga iznositi visokih 20 kuna čime se namjerava destimulirati pretjerano zadržavanje korisnika koji nemaju povlaštene karte. Nulta zona i dalje će zimi ostati po jednakoj cijeni, a u prvoj će parking pojeftiniti na 4 kune po satu.

Opatija – Uvjeti parkiranja na opatijskim javnim površinama bit će definirani na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u petak, 2. ožujka, a prijedlog odluke koju bi vijećnici trebali usvojiti objavljen je i na gradskim službenim stranicama. Kako se čini, radi se o kompromisnom prijedlogu vijećničke većine i gradonačelnika Opatije Ive Dujmića koji potpisuju i čelnik izvršne vlasti Dujmić i predsjednik Vijeća Robert Kurelić.

– Gradonačelnik Grada Opatije uputio je na javno savjetovanje prijedlog Općih uvjeta organizacije parkiranja na javnom parkiralištu, a koje je započelo 1. veljače, nakon čega je dana inicijativa Kluba vijećnika SDP-IDS-AM-HSU-UK da se izmjenom Odluke o uređenju prometa na području Grada Opatije pitanje organizacije i naplate parkiranja na području Grada Opatije urede posebnom dlukom Gradskog vijeća, te daljnji prijedlog Gradonačelnika da Gradsko vijeće izmjenom Odluke o uređivanju prometa materiju Općih uvjeta u cijelosti ugradi u Odluku o uređenju prometa. Podnositelji obje inicijative suglasili su se da se pored javnog savjetovanja, organiziraju i javne tribine na kojima će se građane informirati o predloženim promjenama te na osnovu njihovih stavova izvršiti i potrebne dorade, stoji u obrazloženju odluke.

Prema onome što se može iščitati iz prijedloga koji će se naći pred vijećnicima, čini se da su četiri tribine i javno savjetovanje značajno utjecali na uvjete koji su tako bitno prilagođeni u odnosu na prvi prijedlog koji je prije otprilike mjesec dana iznio gradonačelnik Dujmić.

Iz tog prijedloga zadržano je Dujmićevo predizborno obećanje da će svaki Opatijac imati pravo na sat vremena besplatnog parkinga, koje je prošireno tako da će obuhvaćati i sve građane koji voze automobil registriran na pravnu osobu. Zadržan je i prijedlog da se naplatom parkiranja obuhvate nove površine, poput parkirališta kraj groblja na Voloskom i onoga u Brajšinu prolazu, no donekle su „redizajnirane“ zone naplate.

– Za parkirališta pod naplatom uvode se zone 0 i 1, s time što je radi ugovornih obveza s nositeljem prava građenja i korištenja Garaže Slatina bilo potrebno predvidjeti i zone koje smo nazvali „0 A“ i „0 B“ u kojima je u cijelosti za držan režim prometa u mirovanju koji proizlazi iz ugovora s nositeljem prava građenja, navodi se u obrazloženju. Novosti se odnose i na parkirališta oko hotela Ambasador i kod spuštanja za mul koja prelaze u skuplju, dok parkirališta u Iki i Ičićima ulaze u prvu zonu i pod režim cjelogodišnje naplate parkiranja. Parkirališta na platou Volosko i u opatijskoj luci prijeći će pod ingerenciju Lučke uprave jer se nalaze na pomorskom dobru.

Jedan od najvećih prigovora istaknutih na tribinama odnosio se na slabe mogućnosti korištenja povlaštenih karata, čime su posebno oštećeni bili građani smješteni uz Novu cestu, koji nisu u blizini imali javnih površina namijenjenih parkiranju, ali niti mogućnost parkirati u zoni ispod te prometnice. Novom odlukom definirat će se četiri osnovna područja unutar kojih će se moći koristiti povlaštene karte – Opatija Istok, Opatija Centar, Opatija Sjever i Opatija Zapad.

Prvo područje odnosi se na osobe s prebivalištem u Voloskom koje mogu parkirati na svim parkiralištima 1. zone u Voloskom, drugo obuhvaća područje od Sportske dvorane Marino Cvetković do spoja Maršala Tita s Novom cestom na Punta Kolovi, a osobe s prebivalištem u toj zoni imaju pravo na parkiranje na svim parkiralištima 1. zone u tom području, kao i na parkiralištu 0. zone u ulici Feliksa Peršića i kod hotela Imperial, pri čemu je mogućnost korištenja povlaštene karte dodatno proširena uvođenjem novih parkirališta u ulici Brajšin prolaz, Križišće, Dobrilina ulica i Nova cesta 101. Nova zona Opatija Sjever omogućit će stanovnicima područja između Šetališta Carmen Sylve i Nove ceste parkiranje na parkiralištu u Šetalištu Carmen Sylve kod odvojka za Put za Plahti i kod Nove ceste 101. Posljednja se zona odnosi na stanovnike Ike koji imaju mogućnost povlaštene karte u Dražini. Zaposlenicima se i dalje ostavlja mogućnost korištenja povlašetnih karata samo na području Črnikovice i Punta kolove.

Promjene se uvode i kod politike cijene parkiranja, tako da će zimi cijene biti niže, a ljeti osjetno više, pri čemu će sezonska naplata trajati od početka travnja do kraja rujna. Tako će se zimi parkiranje naplaćivati radnim danom od 8 do 18 sati, a subotom od 8 do 14 sati, dok će nedjeljom biti besplatno, dok će ljeti naplata svakog dana trajati od 7 do 22 sata.

Cijena parkiranja ljeti će u nultoj zoni biti 10 kuna kao i dosad, dok će u prvoj zoni ona poskupjeti sa 5 na 6 kuna za prvih pet sati, a nakon toga iznositi visokih 20 kuna čime se namjerava destimulirati pretjerano zadržavanje korisnika koji nemaju povlaštene karte. Nulta zona i dalje će zimi ostati po jednakoj cijeni, a u prvoj će parking pojeftiniti na 4 kune po satu.

Osobama s invaliditetom bit će omogućeno besplatno parkiranje do pet sati na parkiralištima kraj zdravstvenih ustanova, dok će Thalassotherapija za pacijente zadržati i 15 besplatnih parkirnih mjesta ispred bolnice.

Prema svemu sudeći, u konačni prijedlog ipak nisu ušle povoljnije opcije za plaćanje dnevne karte, pri čemu bi s plaćanjem 5 sati parkiranja dnevna karta bila poništena. No, s obzirom na brojna iznenađenja i preokrete koji su ovu temu pratili u proteklih mjesec dana, nije nemoguće da se na sjednici Vijeća izglasaju i drugačiji uvjeti.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net