Nove izmjene parkirnih uvjeta puštene na savjetovanje: Niža cijena, kraće trajanje sezone, manji obuhvat nulte zone @ Opatija

…ilustracija…

Međutim, promjene odluke koje bi se trebale dogoditi u rujnu možda i neće dugo trajati, prvenstveno zato što će Gradsko vijeće izgubiti ovlast odlučivanja o ovoj problematici, koja će biti u rukama koncesionara temeljem zakonskih promjena.

Opatija – Otvoreno je javno savjetovanje o uvjetima parkiranja na opatijskim javnim parkiralištima, a svi zainteresirani u njemu mogu sudjelovati do 17. rujna. Radi se o prijedlogu predstavničke većine koji su u proceduru uputili predsjednik Vijeća Robert Kurelić i predsjednik Kluba vijećnika Fernando Kirigin, a kojim se uređuje niz „propusta“ uočenih u odluci usvojenoj nakon što je Opatija 21 preuzela koncesiju nad javnim gradskim parkingom.

– Kao što smo i obećali u svibnju, šaljemo u javnu raspravu izmjenu parkirnih uvjeta. Odnose se na prepoznate probleme parkirališta kod Ambasadora, Tržnice i Doma zdravlja koji prelaze iz zone 0 u zonu 1 (povlaštene karte neće vrijediti kod Doma zdravlja da se sačuvaju mjesta za pacijente), trajanje ljetne sezone (skraćenje s 1. travnja na 1. svibanj), cijenu parkiranja u zoni 1 ljeti i zimi koja će iznositi 5 i 3 kune, umjesto 6 i 4 kune po satu te mogućnost plaćanja dnevne karte na daljinu umjesto samo na šalteru Opatije 21, objasnio je Kurelić, koji je pozvao građane da se uključe u javnu raspravu „tako da na kraju savjetovanja možemo sagledati sve vaše sugestije i primjedbe“.

Odluka je dostupna na stranicama Grada Opatije, a sve primjedbe i sugestije treba poslati elektronskom poštom na adresu javno.savjetovanje@opatija.hr.

Međutim, promjene odluke koje bi se trebale dogoditi u rujnu možda i neće dugo trajati, prvenstveno zato što će Gradsko vijeće izgubiti ovlast odlučivanja o ovoj problematici, koja će biti u rukama koncesionara temeljem zakonskih promjena.

– Početkom kolovoza stupio je na snagu novi Zakon o komunalnom gospodarstvu prema kojemu je parkiranje komunalna djelatnost i zbog kojeg će u doglednoj budućnosti direktor Opatije 21 sam (uz blagoslov gradonačelnika) odlučivati o uvjetima parkiranja. Međutim, pravnici u Gradu kažu da tek treba provesti usklađivanje sa zakonom, pa mi šaljemo kroz Vijeće ono što smo obećali i što smatramo da je pravično za građane, a kako će kasnije uređivati Opatija 21 ćemo tek vidjeti. Smatramo da je bitno sada postaviti zdrav i pravedan temelj naplate parkiranja poučeni iskustvima iz ovih par mjeseci ljetne sezone, zaključio je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!