Novi ''Festival Kvarner'' @ Opatija

klavir1Suživot klasične glazbe i mora – osjećaj zadovoljstva svih osjetila
Opatija – U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, 6. travnja obilježiti će se otvaranje novog glazbenog festivala. Festival Kvarner, u jednoj od najljepših europskih koncertnih dvorana na moru, uživa ekskluzivni klasični glazbeni program, pritom pružajući jedinstveni doživljaj i iskustvo suživota glazbe i mora.
Festival Kvarner premijerno će se predstaviti, 6.travnja, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Prva tri uvodna koncerta, između travnja i listopada, najaviti će događanja iduće 2011. godine, koja će postati stalni eventi na kulturnom kalendaru Opatije. Koncerte je organizirao g.Michael Fendre, umjetničkog direktora Ad Libitum Konzertwerkstatt Vienna, u suradnji sa udrugom Festival Kvarner (predsjednik udruge g.Vjeko Martinko) i Turističkom zajednicom grada Opatije.
Uvodni svečani koncert, 6.travnja predstavlja slavna djela klasičnoga opusa: Ludwig van Beethovenova Coriolan Ouverture i 3. Klavirski koncert u c-molu op. 37, u izvedbi proslavljenog austrijskog pijanista Christophera Hinterhubera. Koncert se zaključuje u veličanstvenom slogu 4. simfonije Johannesa Brahmsa.
Jednako izazovan i privlačan program se očekuje 27.lipnja. Rainer Honeck, prva violina Bečke Filharmonije, zajedno sa Orchesterakademie Ossiach, izvesti će Violinski koncert u D-duru op.61, Ludwiga van Beethovena. Slijediti će 7. simfonija ’’Nedovršena’’ Franza Schuberta, jedno od najzagonetnijih i najpoznatijih djela klasičnoga repertoara. Kraj glazbene večeri obojati će poetična suita Ma mère l’oye Mauricea Ravela.
Pažljivi izbor glazbe dočekati će Kristalnu Dvoranu i 10.listopada, sa pokojim jesenjim morskim povjetarcem. Uvertira Hebridi Felix Mendelssohn-Bartholdya otvara večer, nakon koje slijedi Klavirski koncert u a-molu Roberta Schumanna u izvedbi pijanista Gottlieba Wallischa. Koncertna sezona se zaključuje 7.simfonijom Ples apoteoza u A-duru op.92, Ludwiga van Beethovena.
Orchesterakademie Ossiach omogućuje izvanredne i briljantne izvedbe, prožete mladenačkom živošću. Naime, članovi Bečke Filharmonije, sudjeluju u odabiru 44 mlada i darovita člana Orkestra Akademije Ossiach, iz deset različitih zemalja. Dirigent i violinist Rémy Ballot, radio je od samih početaka sa tom mladom međunarodnom ‘’novom generacijom’’ glazbenika. Ballot, koji je violinu studirao sa Gérardom Pouletom u Parizu, a dirigiranje sa Sergiu Celibidacheom (između ostalih), se pojavljuje kao instrumentalist i dirigent, svirajući redovito sa najvažnijim sastavima u Europi.
Na početku 20.stoljeća, utjecaj Belle Époque te sklad egzotičnoga bilja i mediteranske klime, oblikovali su Opatiju u jednu od omiljenih lječilišno-turističkih destinacija, visokoga europskog građanstva i plemstva. I danas se, ta šarmantna ljupkost iz razdoblja Austro-Ugarske monarhije, još uvijek susreće na jadranskome ‘’Bad Ischl’’. Zahvaljujući crvenim kamelijama koje cvatu u izobilju, ovo dražesno mjesto, zvano od milja ’’obala kamelija’’, je opčinilo ne samo cara Franza Josefa i njegovu ljubav Katharinu Schratt, već i slavne kompozitore poput Puccinia, Mahlera, Lehara i Kalmana. Nije stoga slučajnost, da je Opatijska Rivijera u Hrvatskoj jedna od najljepših koncertnih lokacija u Europi. Nezaboravan je pogled na Kvarnerski zaljev i otok Cres, sa terase Hotela Kvarner (sagrađenog 1884.), nekoć sjedištem ’’najelegantnije kavane na svijetu’’. Terasa Hotela Kvarner vodi do Kristalne Dvorane, koja predstavlja blistavi primjer imperijalne arhitekture.
U ovom jedinstvenom ambijentu, Festival Kvarner će biti premijerno predstavljen u Opatiji i Lovranu. Festival skladno prati bogatu tradiciju tih dvaju omiljenih ljetnih odmarališta visokog društva sa kraja 19.stoljeća, pritom pružajući ambiciozan glazbeni program i osjećaj zadovoljstva na svim osjetilnim nivoima. Naposljetku, Festival se oslanja i na duh Kvarnera, koji je danas prepoznat kao ‘’blagodatni zaljev’’ u kojem ’’ljepota jest raznolikost’’.
Sažetak programa:
Utorak, 6.travanj 2010, s početkom u 19.30
LUDWIG VAN BEETHOVEN
Coriolan Ouverture, op. 62
LUDWIG VAN BEETHOVEN
3.Klavirski koncert u c-molu, op. 37
JOHANNES BRAHMS
4.simfonija u e-molu, op. 98
Izvođači:
Orchesterakademie Ossiach
Rémy Ballot, dirigent
Christopher Hinterhuber, klavir
Nedjelja, 27. lipanj 2010, s početkom u 19.30
LUDWIG VAN BEETHOVEN
Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 61
FRANZ SCHUBERT
7.simfonija ’’Nedovršena’’ u b-molu, D 759
MAURICE RAVEL
Ma mère l’oye
Izvođači:
Orchesterakademie Ossiach
Rémy Ballot, dirigent
Rainer Honeck, violina
Nedjelja, 10. listopad 2010, s početkom u 19.30
FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
Ouverture Hebridi, op. 26
ROBERT SCHUMANN
Klavirski koncert u a-molu, op. 54
LUDWIG VAN BEETHOVEN
7.simfonija u A-duru, op. 92
Izvođači:
Orchesterakademie Ossiach
Rémy Ballot, dirigent
Gottlieb Wallisch, klavir

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net