Novi izložbeni koncept: Galerijica za suvremene autore, Likovna poneštrica za amaterske udruge @ Matulji

galerijica_matulji_2016_01

Siniša Majkus nazvao je prostor Galerijice stvorenim za ”likovne poslastice” te dodao kako ne sumnja da će dio umjetnika stvarati posebne radove namijenjene upravo ovom prostoru.

Matulji – Novi izložbeni prostor u Matuljima, ”Galerijica” smještena u centru i otvorena krajem prošle godine, nastavit će svoj rad u nešto izmijenjenom konceptu, koji je jučer predstavljen na tiskovnoj konferenciji.

– U prvih par mjeseci taj je prostor prepoznat i od publike, i od umjetnika, a cilj nam je da Matulji postanu likovno prepoznatljivi kako kroz brojne izložbe suvremenih umjetnika tako i kroz djelovanje amaterskih likovnih udruženja, kazala je zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, dodavši kako je zbog postizanja tog cilja formiran i umjetnički savjet koji, uz nju, čine još Siniša Majkus, Goran Štimac i Marina Banić Zrinšćak.

Dodala je kako je njihova želja da da Galerijica postane prostor prepoznat od strane suvremenih likovnih umjetnika te da uđe na popis izložbenih prostora kroz koje umjetnici ostvaruju vrednovanje svog rada od strane Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, ali i da bude otvorena za domaće amaterske likovnjake koje okuplja niz iznimno produktivnih udruga.

– Upravo zato odlučili smo se na dvostruko djelovanje Galerijice koja će od ožujka do listopada ugošćavati suvremenu umjetnost, a od studenog do veljače otvorit će svoja vrata amaterskom likovnom stvaralaštvu. Kako bi u ovom malom prostoru postigli dvostruku funkciju odlučili smo se na transformacijsku varijantu, odnosno neku vrstu vizualnog i programskog preobražaja pri čemu će prostor kada je namijenjen suvremenim umjetnicima djelovati pod nazivom Galerijica, a u drugom razdoblju kao ”Likovna poneštrica”. Ova transformacija odražavat će se ne samo u programskom smislu i promjeni imena izložbenog prostora već će se transformacija dogoditi i u vizualnom smislu čime ćemo ovaj mali prostor na neki način dvojako koncipirati, kazala je Šebalj.

Siniša Majkus nazvao je prostor Galerijice stvorenim za ”likovne poslastice” te dodao kako ne sumnja da će dio umjetnika stvarati posebne radove namijenjene upravo ovom prostoru.

– Galerijica je odigrala značajnu ulogu u transformaciji prostora Matulja, jer osim funkcije predstavljanja suvremene umjetnosti, ona ima i edukativnu ulogu, te će kroz generacije mijenjati odnos prema umjetnosti, kazala je Marina Banić Zrinšćak, dodavši da vjeruje da će građani odlično prihvatiti ovaj koncept rada.

Goran Štimac kazao je kako očekuje da će Galerijica i njen koncept rada, kao okupljalište suvremenih umjetnika, pridonijeti i novoj valorizaciji centra Matulja, dok je Majkus zaključio kako će Galerijica biti otvorena za vrhunske umjetnike iz svih dijelova Hrvatske, a s vremenom i iz inozemstva. Također, jedna do dvije izložbe bit će namijenjene najboljim studentima Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Program Galerijice za 2016. do listopada obuhvatiti će nekoliko izložbi koje će biti otvorene 25 dana dok će pet dana biti namijenjeno izmjeni postava. Prva izložba sa kojom kreće program je izložba akademskog ”Veliki luster” kipara Gorana Štimca, u kolovozu je predviđena izložba mladog riječkog odnosno matuljskog akademskog slikara Radovana Kunića. Rujan je rezerviran za akademski slikar Zdravko Milić dok će u listopadu izlagati akademski kipar Mirko Zrinšćak.

– Program Likovne poneštriceza period od studenog 2016. do veljače 2017. bit će definiran do konca rujna, a prijave za izlaganje otvorene su od danas pa sve do 20. rujna, zaključno je navela Šebalj.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!