Novi uvjeti parkiranja pred sudom javnosti: Manji broj zona, ali naplata se uvodi na sva parkirališta @ Opatija

Uskoro kreće naplata parkinga kod groblja @ Volosko

Među novouvedenim parkiralištima bit će Brajšin prolaz, parking kraj goblja Volosko, parkiralište u ulici Carmen Sylve te parking u Iki pokraj Fakulteta. Broj zona smanjen je na tri, s cijenama od 5, 10 i 12 kuna za sat parkiranja. Dnevne karte – kao nadomjestak za kazne – bit će jeftinije nego dosad, a moći će ih se „poništiti“ plaćanjem 5 sati parkinga.

Opatija – Parkirna politika tijekom čitavog proteklog desetljeća – koliko je pod koncesijom – ali i i prije toga, dok nije uvedena naplata parkinga na javnim površinama, tema je žustrih i ogorčenih debata u kojima se javlja jedan zajednički stav: uglavnom, nitko nije zadovoljan!

Sredinom ožujka ističe trajanje koncesije Liburnia parkingu, te će naplatu parkiranja preuzeti gradska tvrtka Opatija 21 koja trenutačno upravlja parkingom Gorovo i garažom u sportskoj dvorani. A to će značiti i promjenu općih uvjeta parkiranja, koji su trenutačno stavljeni na javno savjetovanje, pa sada i građani imaju priliku reći svoje mišljenje!

Prijedlogom Općih uvjeta određuju se javna parkirališta na kojima se obavlja naplata, utvrđuje način naplate parkiranja, razdoblje i vrijeme obavljanja naplate, visina naknade parkiranja, povlaštene i mjesečne karte, rezervacija parkirališnih mjesta i pločice parkirnog sata, način uklanjanje nepropisno parkiranih vozila i blokiranje kotača nepropisno parkiranih vozila zajedno sa visinom i načinom plaćanja naknade, odredbe u svezi organizatora parkiranja… Drugim riječima, praktički svaki dio parkirne politike, stoga građani imaju sada mogućnost utjecati na sve segmente – od toga da se naplata u pojedinim dijelovima grada uvede ili ukine, da se prerasporede zone, da se promijeni cijena sata parkiranja, ukinu kazne…
U odnosu na dosadašnje uvjete, novim prijedlogom se smanjuje broj zona naplate, ali se naplata proširuje i na neka nova područja koja dosad nisu bila obuhvaćena. Tako bi po novom prijedlogu, „nulta zona“ obuhvaćala parkiralište ispod zgrade Porezne uprave, parkirna mjesta oko hotela Ambasdador, parkiralište na tržnici i na cesti uz tržnicu do Pošte, parkirna mjesta uz glavnu ulicu, parkiralište kod hotela Imperial, parkiralište između Thalassotherapije i hotela Adriatic te ulicu Joakima Rakovca od izlaza iz Garaže Slatina do Nove ceste. Cijena parkiranja na ovom području iznosit će 10 kuna po satu, osim u zimskoj sezoni kada će cijena prvog sata biti 5 kuna, a svakog ostalog 10 kuna.

Zona „0 A“ obuhvaćat će parkirališta prije i nakon garaže Slatina (od skretanja kod plaže Slatina do Thalassotherapije), a cijena sata će ovdje biti 12 kuna i ljeti i zimi.

Prva zona obuhvaćat će ostala parkirališta – potez od Pošte do Nove ceste s obje strane, mul i prilaz prema mulu, parkirališta na Voloskom, potez na Punta kolovi od hotela Adriatic do Nove ceste, a nova mjesta pod naplatom u ovoj zoni su izdvojeno parkiralište u ulici Šetalište Carmen Sylve nasuprot spoja s ulicom Put za Plahuti, Brajšin prolaz, Križišće te parkiralište Vrh Ike u Iki, nasuprot odvojka ceste za Fakultet. Cijena sata parkiranja je 5 kuna, neovisno o godišnjem dobu.

Uz parkiralište Gorovo, kao zatvoreno parkiralište organizirat će se i mali parking kraj vološćanskog groblja, a cijena parkiranja bit će 5 kuna tijekom dana, a 3 kune po satu u „noćnoj smjeni“, od 21 do 7 sati.

U ljetnom režimu naplate, koji će trajati od 1. svibnja do 30. rujna, parking će se plaćati na još nizu sezonskih lokacija. Tako su u „nultu zonu“ svrstani parkirališta ispred marketa u Ičićima i nasuprot marketa u Iki, dok su u „prvu zonu“ svrstani parkiralište Mulandovo uz Poljansku cestu u Ičićima, kao i ono uz i nasuprot restorana Galeb, plato i ulica na Črnikovici, obala Frana Supila u Voloskom te ikarska Dražina kao i nekolicina parkirnih mjesta uz autobusnu stanicu u pravcu Lovrana u tom mjestu.

Još neke od novosti koje donosi novi prijedlog odluke bit će već najavljivanih besplatnih sat vremena parkinga za Opatijce, a smanjuje se cijena dnevne karte, s time što se uvodi i pravilo da osoba koja dobije dnevnu kartu u roku od 2 dana može istu zamijeniti i platiti kao 5 sati parkiranja. Također, zadržava se mogućnost besplatnog parkiranja subotom, nedjeljom i blagdanima tijekom prosinca do 15. siječnja.

Javno savjetovanje otvoreno je do 2. ožujka, a zainteresirani mogu svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe poslati do navedenog roka na e-mail adresu: ksenija.gunja@opatija.hr.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!