Nulta faza uređenja opatijske luke – Započeli radovi na gatu za turistička plovila vrijedni 2,7 milijuna kuna @ Opatija

prosirenje_porta_luke_opatija_najava_2015 (1)

Radi se o projektu gradnje gata za turističke brodove u luci ukupne vrijednosti 2,7 milijuna kuna, u čemu Ministarstvo sudjeluje subvencijom od milijun kuna, PGŽ s iznosom od preko milijun kuna, te Grad Opatija sa 100 tisuća kuna dok ostatak osigurava ŽLU Opatija – Lovran-Mošćenička Draga.

Opatija – Radovi na uređenju gata za turistička plovila, kao dio nulte faze uređenja opatijske luke u sklopu ”krovnog” projekta dogradnje Luke Opatija započeli su ovog tjedna, a tim povodom u Opatiji su se okupili i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, zamjenica primorsko – goranskog župana Marina Medarić, pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ Nada Milošević, ravnatelj Lučke uprave Opatija – Lovran – Mošćenička Draga Zdravko Debelić, predstavnici Grada Opatije, te predstavnik tvrtke Bsk commerce d.o.o. Boris Sabolić, koja je izvođač radova u sklopu nulte faze uređenja Luke Opatija.

Radi se o projektu gradnje gata za turističke brodove u luci ukupne vrijednosti 2,7 milijuna kuna, u čemu Ministarstvo sudjeluje subvencijom od milijun kuna, PGŽ s iznosom od preko milijun kuna, te Grad Opatija sa 100 tisuća kuna dok ostatak osigurava ŽLU Opatija – Lovran-Mošćenička Draga. Gradnjom novog operativnog gata rasteretiti će se postojeći dio operativne obale te će se proširiti i sanirati pristanište radi sigurnijeg priveza i povećanja putničkog prometa luke Opatija.

prosirenje_porta_luke_opatija_najava_2015 (2)

– Ovaj projekt predstavlja nultu fazu projekta Dogradnja luke Opatija i od interesa je za Lučku upravu, Grad Opatiju i za županiju Primorsko – goransku, uvodno je pojasnio ravnatelj ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Debelić.
Gat će se izvesti u duljini od oko 70 metara (od kojih će 35 metara biti operativne obale) i služit će za prihvat turističkih brodova do 40 metara duljine. Nulta faza radova, tj. uređenje gata za privez turističkih brodova, odvijat će se u dvije faze; prva se odnosi na građevinski dio radova i očekuje se da će se okončati u roku od 75 dana (do konca ove godine) a od ukupne investicije u nju se ulaže 2,4 milijuna kuna; slijedi druga faza radova, u kojoj se radi na osiguranju električnih i vodovodnih priključaka i trebala bi trebala biti okončana do proljeća. Već početkom naredne sezone ovaj gat mogao primiti i prve brodove. Gat će biti obložen kamenom, tako da će se uklopiti u vizuru grada.

Zamjenica župana Medarić ocijenila je da je Primorsko-goranska županija dobro procijenila kada je 2000. godine osnovala osam županijskih lučkih uprava, jer upravo one mogu najbolje u dogovoru s lokalnim vlastima procijeniti prioritet i potrebe za ulaganjima u lučku infrastrukturu. Uočen je i ukupan rast prihoda od lučkih uprava; što se tiče ulaganja, samo na području ŽLU Opatija – Lovran – Mošćenička Draga kroz 15 godina uloženo je 20 milijuna kuna. Sada na području Opatije postoji 990 vezova, od kojih je 100 nautičkih.

Zamjenik ministra Antešić naveo je kako je ovo izvrstan primjer suradnje državne, regionalne i lokalne razine, te da se kroz sinergiju postižu najbolji rezultati. U tri godine iz budžeta resornoga ministarstva kao pomoć razvoju županijskih lučkih infrastruktura izdvojeno 92 milijuna kuna, od kojih je svaka treća kuna uložena u 11 projekata na području Primorsko-goranske županije. To, naveo je pomoćnik ministra Antešić, generira novi standard s višom kvalitetom, povezivanje otoka međusobno, kao i bolju otočnu povezanost s kopnom, i ukupno potiče rast, razvoj i zapošljavanje.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!