Nultim danom i regionalnim programom sutra počinje Liburnia Film Festival @ Ičići

Arhiva Liburnija.net: LFF @ Ičići

Arhiva Liburnija.net: LFF @ Ičići

Žiri 11. LFF-a čine redateljica i producentica Željka Sukova, dobitnica posebnog priznanja žirija prošle godine za film ”Marijine”, riječka snimateljica i montažerka Iva Kraljević, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas, pobjednik 9. LFF-a s filmom ”Ratni reporter”, dok međunarodne boje brane uspješni srpski redatelj Boris Mitić te češki redatelj, producent i dokumentaristički tutor Filip Remuda.

Ičići – Počinje 11. Liburnia Film Festival, koji će trajati od utorka, 27. kolovoza do subote 31. kolovoza i u sklopu kojeg će se prikazati 25 hrvatskih filmova u programu te 18 filmova u konkurenciji za glavnu nagradu, a filmski program pratit će uvijek atraktivan zabavni glazbeni program.

lff_art_kino_2013

– Započinjemo u utorak – Nultim danom – jednom od mnogih novosti 11. LFF-a, a završavamo, u subotu, dodjelom čak sedam nagrada – drugom novosti ovogodišnjeg festivala. Od ove godine petočlani žiri, uz nagradu za najbolji film dodijelit će nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a jedan od filmova iz regije odnijet će nagradu za najbolji regionalni film. Posjetitelji festivala dodijelit će nagradu publike, poručili su organizatori.

Nulti dan i Regionalni program otvara film ”Dragi ja, prvo lice jednine, muški redateljice Sabine Mikelić, emotivni film ceste kroz koji se autorica oprašta od bivših ljubavi, nakon kojeg gledamo još jedan film snimljen na putovanju, ”Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” Barbare Babačić, čiji su kadrovi nastali unutar palestinskih granica Zapadne obale te problematiziraju stereotipe o arapskom svijetu, ali i, kako kaže sinopsis ”prikazuju suptilno etničko čišćenje”. Film će u lučici imati svoju svjetsku premijeru. Nultog dana gledamo i ”Terasu” Vedrana i Sanje Šamanović, o bijegu od grada u rehabilitacijsko okruženje vikendice, te – izvan konkurencije – ”Zimsko čudo” Željke Sukove i Gustava Becka, dansko-hrvatsko-brazilsku koprodukciju izvedenu u obliku hibridnog impresionističkog filma, snimljenog u Rijeci i Rio de Janeira.

Prvu službenu večer festivala, 28. kolovoza, otvarara vrlo aktualna tema – ”U braku sa Švicarcem (groteska u 10 činova)” filmskog kritičara, spisatelja i scenariste Arsena Oremovića koji o posljedicama kredita u ”švicarcima” govori kroz nekoliko razina, nakon kojeg će u filmu ”Ne vjeruj nikome” mladog Luke Čurčića biti prikazane ”fatalne posljedice nepovjerenja jedne hladne noći u Zagrebu”, a prvi programski slot zatvara ”Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” starog festivalskog poznanika Gorana Devića koji se bavio odnosnom prošlosti i sadašnjosti smjestivši ih u Željezaru Sisak. U ”Šuranovim ovcama” Ida Skoko nam kulturnog antropologa i muzičara Noela Šurana predstavlja i kao ”dizajnera ovaca”, u filmu ”Lignje” Tonći Gaćina na more ispraća ribara Brunu kojeg upoznajemo intimno, dok je u flmu ”Okupacija, 27. slika” Pavo Marinković ispred kamere postavio kontroverznog Lordana Zafranovića.

Boris Mitić

Boris Mitić

U četvrtak 29. kolovoza nisku ”karakternih filmova” otvara ”Macko” Davora Borića o čovjeku koji je umjetnički svjetonazor promijenio nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, a u filmu ”Dejan” Vinka Pejića istoimeni protagonist, kroz radijski eter ukazuje na svoju oporu svakodnevicu.

– S filmom ”Čedo” liburnijskog pobjednika (film ‘Ubil bum te!’) Nikole Strašeka, zaokružujemo mali ciklus sazdan od portreta i zavirujemo u ”sudbinu” 45-godišnjeg beskućnika. Posljednja dva filma te večeri tematiziraju Rome. ”Kustun Bareč / Živim u barakama” Željke Kovačević, društveni je komentar života Roma u Dardi koji pratimo kroz glazbu i hip-hop, a u dugometražnom ”Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina” Zorana Kreme, pratimo Nasera Sokolija i njegovo veselo kazalište, objasnili su organizatori.

U petak 30. kolovoza riječku autobusnu stanicu Žabica redateljica Maša Drndić predstavit će kao ”Polazište za čekanje” – sjecište je to, pa i svojevrsna zajednica radnika, putnika, beskućnika i prolaznika od kojih je nekima Žabica svakodnevna štacija. Đuro Gavran u filmu ”Presuda” bio je na glavnom zagrebačkom trgu prilikom izricanja presude hrvatskim generalima, dok u ”Životu” Matija Vukšić upire prstom u nebrigu zdravstvenog sustava, nasuprot kojeg se nalazi brižnost jedne snažne žene. Film ”Park ljubavi” debitantice Lane Kosovac intimno je prisjećanje triju bračnih parova na običaje u neobičanom novozagrebačkom parku, dok još jedna debitantica, mlada Kaja Šišmanović u ”Kak’ je doma” hrabro i otvoreno prikazuje dramatičnost razvoda svojih roditelja. Film ”Autofocus” još jednog LFF pobjednika, Borisa Poljaka (”Splitski akvarel”), sazdan je od neobičnih kadrova Crkvice svetog Nikole i još neobičnijih turista koji je posjećuju. Film ”Autofocus” se u Hrvatskoj prikazuje premijerno. Glazbeni film ”Punčke” o istoimenom vinkovačkom bendu, mladih autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića zatvara natjecateljski program LFF-a.

lff_icici_publika

– Posljednjeg dana, u subotu 31.08. izvan konurencije, prikazujemo filmove iz produkcije Restarta, suorganizatora LFF-a. Dokumentarac ”Sol, maslina, kamen” Branka Vilusa, svojevrstan je esej o tišini i prirodi, nasuprot divljajućem neodrživom turizmu. Darovan Tušek u kratkometražnom ”Ljubi bližnjega svoga” bori se sa svojim protagonistom za kontrolu nad pričom i sadržajem vlastitog filma. Nakon dodjele nagrada u 21.30 sati, službeno će Liburnia Film Festival zatvoriti Restartova uspješnica ”Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića, dokumentarna komedija koja prati Nedjeljka Babića – Gangstera, vlasnika imotske tvrtke za bračna posredovanja, kazali su organizatori.

Žiri 11. LFF-a čine redateljica i producentica Željka Sukova, dobitnica posebnog priznanja žirija prošle godine za film ”Marijine”, riječka snimateljica i montažerka Iva Kraljević, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas, pobjednik 9. LFF-a s filmom ”Ratni reporter”, dok međunarodne boje brane uspješni srpski redatelj Boris Mitić te češki redatelj, producent i dokumentaristički tutor Filip Remuda. Remunda dolazi i kao suosnivač LFF-ova partnera – Instituta za dokumentarni film – IDF koji će jednom od autora dodijeliti svoju nagradu.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!