Obahajanje Halubajskih zvončara po Halubju i Kastavštini

U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine.

Viškovo – Ophod zvončara po selima Halubja i Kastavštine započinje na Pusnu nedeju, 23. veljače godine u 8 sati u Marčeljima (pul Bačurkineh) i traje do Pusnog utorka, 25. veljače njihovim sudjelovanjem završnoj pusnoj manifestaciji u Viškovu –  spaljivanju pusta.

Iako je zvončarski ophod povezan s pradavnim ritualima prizivanja proljeća, novog života i tjeranja zime, odnosno zla, on još uvijek u naseljima Kastavštine čini značaj dio društvenog života uz koji su vezani gastronomija i rukotvorstvo.  U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom selu na okrijepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima što pridonosi očuvanju ove „žive tradicije“.   U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine.

Prilikom trodnevnog ophoda odjeveni su u tradicionalnu odoru (monturu), bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. Ogrnuti su ovčjim kožama, a na glavi imaju posebno stilizirane maske – životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima što ih čini specifičnim u odnosu na druge zvončarske skupine. U rukama nose stilizirani buzdovan – baltu ili bačuku. Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, ophod zvončara upisan je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Njihov impresivan nastup učinio ih je poznatim i izvan regionalnih granica. Također, tradicionalni su sudionici mnogobrojnih karnevala u regiji, kao i međunarodnog Riječkog karnevala, najvećeg u Hrvatskoj i jednog od najpoznatijih u Europi.  Ovi čuvari folklornih tradicija te identiteta Halubja i Kastavštine idealan su primjer povezivanja autohtonog i modernog.