Obilje premijera u novom izdanju Festivala Kvarner

tiskovna_festival_kvarner_2014

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnici organizatora, turističkog sektora i lokalne samouprave najavili su novo izdanje Festivala Kvarner-

Opatija – Festival Kvarner u svom programu za 2014. godinu ponosno predstavlja velik broj glazbenih poslastica i premijera. Festival s dvije opere (Orlando Paladino se izvodi scenski, a Armida koncertno) zapravo je prilično velik festival. No, mi to nismo – ali smo zato ambiciozni, inovativni i sasvim sigurno jedinstveni u Hrvatskoj, istaknuli su organizatori na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Riječ je o dvije opere Josepha Haydna koje se nisu nikada izvodile u Hrvatskoj: Orlando Paladino i Armida. Orkestar Purpur kao operni orkestar pratiti će prvoklasne pjevače selektirane na audicijama u Parizu, Londonu, Beču, Berlinu i Modeni, 2. rujna uz izravni prijenos na HRT3. Još jedna, opatijskoj publici znana poslastica sa jedinstvenim programom slijedi 3. rujna gostovanjem najpoznatije svjetske obitelji klarinetista. Ernst Ottensamer (solo-klarinetist Bečke filharmonije) sa sinovima Danielom i Andreasom, koji su također članovi Bečkih i Berlinskih filharmoničara na poziciji solo-klarinetista jamci su novog vrhunskog glazbenog putovanja u međuigri s orkestrom Purpur.

festival_kvarner_glagoljica

Ne smijemo zaboraviti još jednu veliku posebnost Festivala Kvarner: svjetsku premijeru koncerta ‘Purpur in Jeans’. Orkestar Purpur oduvijek je želio ići svojim vlastitim, posebnim smjerom. Ovaj program objedinjuje tradicionalnu etno-glazbu, židovski klezmer, balkansku i romsku glazbu, tango i irske melodije. Slušali smo tu glazbu i zamolili aranžera da napravi skladbu temeljenu na tim tradicionalnim melodijama. To je i učinjeno, i to ekskluzivno za orkestar Purpur, koji će to premijerno izvesti u Opatiji 4. rujna 2014. Rezultat je zaista izvanredan i uzbudljiv. Sigurni smo da će ovaj koncert biti jedan od vrhunaca ovogodišnjeg izdanja Festivala Kvarner.

Festival Kvarner s ponosom najavljuje i finale rujanskog dijela, 5. rujna 2014. godine, u novoj, elegantnoj dvorani Hotela Royal u Opatiji. Hotel Royal nedavno je otvoren nakon višemjesečne izgradnje i uređenja, a nova dvorana hotela Royal zasigurno će postati jedna od najpoznatijih opatijskih adresa.

– Naša vizija je pridonijeti tome da Opatija ponovo bude centar novog kreativnog stvaranja svjetske glazbene elite, kao što je to bila i prije sto godina kad su njome bili inspirirani Gustav Mahler, Giacomo Puccini, Leoš Janáček, Franz Lehar i brojni drugi. Festival Kvarner aktivira izvor energije u središtu nevjerojatne glazbene povijesti i rezultate inovativnih umjetničkih programa predstavlja međunarodnoj publici, dodali su organizatori.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!