Obilježavanje 20. obljetnice Opatijskih štakora

branitelji_opatija_lovran_2011-1…pozvani su svi pripadnici postrojbe, njihove obitelji i prijatelji, kao i građani Liburnije da dođu na ovu obljetnicu…
Opatija – Povodom najave programa svečanog obilježavanja 20. obljetnice prve satnije prve bojne 111. brigade Zbora narodne garde prve liburnijske postrojbe ”Opatijski štakori“ jučer je održana konferencija za medije u Gradu Opatiji na kojoj su bili nazočni gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sa suradnicima, prvi zapovjednik policijske postaje Opatija Josip Dukić, zamjenik zapovjednika brigade Gordan Juračić, zapovjednik bojne Tomislav Došen te zapovjednik satnije Arsen Posavec.
U organizaciji Grada Opatije i članova postrojbe ”Opatijski štakori“, a povodom dvadesete obljetnice ”Opatijskih štakora“, u subotu, 8.listopada 2011. održat će se prigodno postrojavanje postrojbe u dvorani Gorovo s početkom okupljanja u 10.00 sati, dok je početak postrojavanja i program obljetnice predviđen u 10.30 sati. Prije toga, u 9.00 sati bit će položeni vijenci u Voloskom, te u 9.30 sati uz spomenik ispred Vile Antonio.
Pozvani su svi pripadnici postrojbe, njihove obitelji i prijatelji, kao i građani Liburnije da dođu na ovu obljetnicu u subotu, kako bi se zajednički prisjetili tih ratnih početaka, ali i doprinosa kojeg su dali svi građani liburnijskog kraja i gospodarstvenici te 1991.
Na novinarski upit kako je došlo do izbora pomalo neobičnog imena za postrojbu ”štakori“ Arsen Posavec je rekao da je do ideje došlo sponatno, a najviše zbog uvjeta u kojima su tada djelovali članovi postrojbe i karakteristika ove vrlo prilagodljive životinje.
Čelnici brigade i postrojbe prisjetili su se doba formiranja, uvjeta u kojima se sve odvijalo, ali i nesebične pomoći svih žitelja liburnijskoga kraja koju su im pružali, kao i gospodarstvenika. 111. brigada formirana je 2. srpnja 1991. prvo prozivanje satnije uslijedilo je 31. kolovoza 1991., a 13. rujna 1991. godine krenulo se u redovan ciklus pripreme za bojna djelovanja, rečeno je na konferenciji za medije.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!